joi, 19 martie 2009

Mirobolanta societate civila

Iar e joi si iar am probleme existentiale.
Nu va ganditi ca o sa impartasesc cu voi probleme de genul de unde iau bani sa-mi iau casa, daca sa mai astept sau nu, daca o sa mai am o slujba si maine sau nu, daca ma iubeste sau nu. Astea sunt, oarecum, intr-o lumina mai puternica decat ce ma framanta pe mine acum.

Francezi fac o greva nationala, la care au solicitat si ajutorul salariatilor din sistemul privat. Nu va ganditi ca nu erau de ajuns cateva sute de mii de salariati din public, dar cand sunt mai multi sunt ascultati.
Culmea ironiei, au participat la greva si cei din privat, cei care nu se gandesc ca daca nu pupa destul la partea dorsala a sefului devine somer, cei care nu se speria ca asteapta la colt 100, cei care, ai naibii cum sunt francezii astia, duc mai departe motto-ul revolutiei "Liberte, egalite, fraternite".




Nemtii, aia de muncesc efectiv cat stau la birou sau in fabrica, se pregatesc si ei de greva. Da! Nemtii aia de au reconstruit o tara din tarana si au facut-o o putere mondiala, se pregatesc de greva, adica de iesit in strada si cerut drepturi, dar apoi se intorc la munca si nu fug la birt.

Italieni se pregatesc si ei de greva, asa cum stiu ei mai bine, paralizand traficul aerian, maritim, feroviar, paralizand sistemul de santate si educatie. O fi sau nu mana mafiei, este mai putin important, cert este ca oamenii nu sunt indiferenti cand cineva se joaca cu viata lor.

Si ajungem in Romania. Nimeni nu se pregateste de greva, nu are cum, societatea civila este magnifica dar lipseste cu desavarsire.
Liderii sindicali sunt membrii ai guvernului si sunt ocupati cu umflarea propriilor conturi, aia de se dau mari intelectuali si-au bagat botul adanc in partea dorsala a presedintelui dupa ce, acesta le-a aruncat niste oscioare de ros (mai stiti cum il pupa Liiceanu pe Baselu?) sau au plecat pe meleaguri calde sa promoveze cultura tarii prin zvastica gen Patapievici sau madam Pipidi care se vrea euro-parlamentar.

Unde dracu e societatea civila?
Unde naibii au disparut grevele din '90?
De ce au iesit tampitii in strada, in toamna, ca nu le da Tariceanu majorari de 50%, iar acum, cand Base recunoaste ca a mintit, stau ca boii acasa?
Unde dracu sunt oamenii cu ceva intre urechi din tara asta si nu pitzipoancele si cocalarii?
Chiar atat de tampiti suntem incat acceptam tacit orice mojicie din partea lor?
Chiar mai credeti ca sunt 100 la coltul strazii si va e frica sa iesiti in strada? Daca sunt aia 100, sa-i angajeze, pe salarii mai mici, ca le gata aia 100 afacerea in maxim 3 luni cu cunostintele lor de la coltul blocului.

Cand ne intrebam de ce naibii sunt nemtii unde sunt, de ce se poate la francezi, de ce italienii reusesc, uite d-aia: ca ei stiu ce insemna sa lupti si nu sa cersesti sau sa astepti pomana. Ei stiu ca nu se termina criza in 6 luni (noroc ca a aflat si Base-ca pentru el pana in vara era gata totul), ei stiu ca-si pierd casele, ei stiu ca o burta plina cu alcool si paine nu le tine slujba la infinit, ei stiu ce e democratia. Noi mai avem de stat in mocirle, de pupat cururi celulitice, de limbit urechi cerate sau de supt ...degetul mijlociu, ca la asta ne pricepem noi cel mai bine si o face de sute de ani.

Unde naibii e societatea civila?
A vazut-o careva in ultima vreme????

11 comentarii:

Anonim spunea...

la noi greva nu-si are rostul pentru ca de la cel mai sarac invatm sa ne adaptam.Asta e ocupatia de zi cu zi a romanului. Ei strang robinetul noi ne ducem si ne luam masini din BG..si tot asa. Conceptul de progres la Romanica a iesit din vocabular si a fost inlocuita de cel de adaptre. Intreaba-l pe unul cum face rost de bani pentru ceva si iti zic eu ca face pe dracu-n patru si iti face rost.

Anonim spunea...

Nu exista societate civila din cel putin 2 motive: 1. romanii sunt o specie care se adapteaza destul de repede la conditii vitrege, ceva in genul gandacului de bucatarie, care se imunizeaza rapid impotriva tuturor chimicalelor; 2. ne descurcam - nimeni nu a murit de foame nici la Ceausescu - toti faceau rost nu stiu cum de ceva de mancare, toti aveau pe cate cineva pe undeva, daca nu, macar pe la tara; 3. la noi se invata in scoli Miorita. pai ce spune Miorita? Spune cumva ca ciobanul moldovean sa cheme cativa ciobani sa-i linseze pe aia? Spune cumva sa-si puna adidasi Michael Johnson? Nu! pai asta e!

Dili spunea...

Nu-i, e zero, iar greve nu facem acum din doua motive: suntem tinuti ocupati in prostia noastra cu indestulatorul circ cu paine goala, iar doi - ni s-a aruncat un nume pentru ce se intampla: criza, si atunci o acceptam ca boii. C'asa au patit si altii. Poate spre vara se mai inteteste focul si incepe sa faca mamaliga bulbuci.

Stelian Muscalu spunea...

suntem vai mama noastra. in toata isteria atsa glasul noastru este doar un zumzet greu de inteles. probabil asa o sa ramanem. degeaba suntem multi ca suntem prosti. nu stim sa mai actionam nici macar in turma. o sa tacem si o sa inghitim pana o sa murim... (aici vorbesc de popor)

Coana Zoitzica spunea...

@all: v-am lasat un pic nesupravegheati si v-ati aprins. ma bucur ca nu sunt singura care vede, ca deja ma intrebam daca nu am eu o problema, ca prea tac toti.

@joker: daca nu-si are rostul greva, pentru ce naiba se mai plateste contributia la sindicat? aporpo, stii ca e lege care ii obliga pe oameni sa cotizeze la sindicat, membri sau nu?

@anonim: toma alimos a fost scos din programa? serios acum, asa ne place sa spunem ca ne purtam soarta cu mandrie, dar nu ne dam seama ca suntem penibil. mai bine schimbam cursul lucrurilor decat sa le acceptam.

Coana Zoitzica spunea...

@dili: pai nu bine spun astia in presa ca raduleasca e agent prezidential de distragere a atentiei? si americanii traiesc cu paine si circ, dar aia voiau sa-i linseze pe cei de la AIG ca si-au luat prime pe spatele lor. pe cei din guvernul nostru ii asteapta cineva la poarta sa-i linseze ca si-au dat prime de 2 miliarde?

@un om: pai pe asta mizeaza si ei, ca suntem prosti si acceptam, dar pana cand? si iar ne intoarcem la miorita, cand suntem turma ne duce fiecare unde vrea. finalul e ca ne vom lua individual bocceluta si o sa plecam unde vedem cu ochii.

Anonim spunea...

@Little Miss

Nu stiam de lege, dar sunt multe anomalii in Ro :))

Coana Zoitzica spunea...

@joker: incep sa cred ca Romania in sine e o anomalie ;)

Anonim spunea...

@Little Liss

Cred ca inainte de toate noi suntem si de fapt noi ne-am transformat tara intr-o anomalie

Dili spunea...

Miss, agentul MR a epuizat toate armele, Tolea de asemenea, a trecut fiica prezidentiala la actiune. Si-i reuseste.

Coana Zoitzica spunea...

@joker: si spui ca daca plecam, ii transformam si p-altii in anomalii? ca in italia? pai hai sa emigram cu totii ;)

@dili: da barbatii o asculta sau se uita stupefiati la colagenul ei?? ;)