luni, 11 mai 2009

Lectie de istorie

Am scris acum ceva timp un articol. Am plecat de la o poza facuta in goana calului, deci foarte proasta, si de la o asociere cu o excursie facuta in ... Croatia.
La acel moment, ca si la momentul executarii cu mare precizie a fotografiei, nu stiam ce personalitati s-au nascut in locul cu pricina, si ma refer la Orasul de floci. Nu ca voi v-ati fi dat silinta sa-mi umpleti golul istoricc ce ma inconjura!
Astazi am aflat ca acolo s-a nascut Mihai Viteazu. Credeti ca voi uita vreodata unde s-a nascut??? Nicio sansa.
Cati elevi ar participa la o lectie de istorie, facuta sub forma unui joc si nu ca o lectie de matematica? Din pacate sau din fericire, istoria noastra nu se rezuma la o singura tara si un singur domnitor, ci la 3 tari si 3 domnitori, cate 3 perechi de ani de domnie de memorat, cu cate 3 perechi de neveste de memorat, cu cate 3 ....
Dar daca elevului ii spui ca Mihai Viteazu s-a nascut in orasul respectiv, in anul 1558, credeti ca o sa retina?
Daca ii spui ca Stefan cel Mare a construit cate o biserica sau manastire in fiecare an de domnie, adica 47, credeti ca o sa retina cati ani a domnit?
Uitam istoria, daca o transformam intr-o lectie de matematica si nu intr-o poveste, cu mituri si legende pe care sa nu cautam sa le distrugem.
Poate pentru straini Vlad Tepes este Dracula, iar mitul lui a intrecut de mult adevarul istoric, dar asta nu-i impiedica sa creada.

8 comentarii:

nina spunea...

Imi place sa cred ca exista profesori de istorie, care isi predau lectiile in stilul asta.

Little Miss Sunset spunea...

@nina: eu sigur i-am ratat in scoala. poate tu sa fii avut noroc :)

Anonim spunea...

generatiile de azi au google in timp ce profesorii nu au salarii. Din combinatia asta nu poate iesi castigatoare nici macar cultura generala, nu mai vorbesc de vreo baza la o profesie sau alta...

good girls go to heaven bad girls go everywhere spunea...

Daca orele ar mai iesi din clasa si din programa rigida si depasita, daca profesorii si-ar aminti ca sunt dascali pentru ca iubesc copiii si pentru ca isi iubesc meseria, daca parintii le-ar cumpara carti in loc de ziarul click si audio-book-uri, daca nu i-ar uita in fata televizoarelor sau in fata computerelor... si multi alti daca... acesti copii ar fi altfel. Sa recunoastem ca nu este vina copiilor sau cel putin, nu doar a lor.

Anonim spunea...

3 domnitori..cu 3 neveste...da' unde mai pui gloata de amante.
Ca veni vorba cica Mihai Viteazu se iubi cu o sora a Buzestilor si d-ai il pusera aia...mai bine zis il obligara de semna sarmanu voivod legarea de pamant a iobagilor..da' asta e doar asa hush hush , ca in L.A. Confidential

Little Miss Sunset spunea...

@impropriu: tocmai pentru ca invata de pe google sunt asa ...aerieni, unii. lipsa banilor nu scuza incompetenta, nu sunt legati de glie, sunt liberi sa lucrez in alt domeniu. din pacate, multi nu stiu decat sa se planga.

@good girl: prea multi daca. nu am spus ca este vina copiiilor sau a profesorilor, este rigiditatea si automatismul in care ne-am obisnuit sa invatam istorie si sa uitam cand am iesit din clasa.

@joker: noi vorbim de oficiale, desi ma mai invatat si despre amante ...doamnele de la curte, nu amante :)) cred ca asa e si cu nuti, daca e la curte nu mai e amanta ;)

Anonim spunea...

@ LMS

Da, asa e nu mai e amanta, pt ca face probabil parte din fisa postului :))

LMS spunea...

@joker: pai daca e-n fisa postului? doar nu vrei sa ramana somera pe vremurile astea? :)