joi, 21 mai 2009

Caut analist surd, mut si orb

Imi plac diminetile tarzii, cand ma trezesc cu sonorul dat la minim la televizor, aud pasarele si miroase a cafea. Asa m-am trezit si azi, mai putin partea cu dimineata tarzie, sonorul era la maxim, nu cantau pasarele si mirosea a orice altceva numai a cafea nu.
O alta dimineata minunata, intr-o tara minunata, cu stiri minunate. Cititoarea de prompter de la una din antene (no offense "omule"), un pic adomrita (o inteleg perfect, ca nici eu nu functionez la cote maxime dimineta) discuta cu un important analist.
Un domn ce se prezinta la costum si ne spune in ce situatie se afla Romania, comenteaza deciziile guvernului si emite opini. Un domn la fel de adormit ca si cititoarea noastra de prompter.
Ce ne spune la prima ora a diminetii domnul Edward Pastia, redactorul sef de la Financiarul?
Domnul analist comenteaza decizia guvernului de a garanta creditele imobiliare pentru "tineri",  pana la suma de 60.000 Euro, adica 80% din valoare unei case.
Acum vine stirea bomba a domnului respectiv- "va incepe o scadere pe piata imobiliara". Tovarasii din redactie inghit galusca si pun pe ecran stirea respectiva. Poate nu cunosc eu prea bine limba romana, dar definitia verbului "a urma" nu este sinonima cu "a incepe".
Tot analistul/redactor sef ne anunta ca nu exista in Romania case la o valoare de 75.000 Euro (adica 100% suma garantata de guvern) decat, poate, la tara.
Pentru a face dovada incompetentei lui, domnul respectiv nu se opreste aici si critica guvernul, "care din Decembrie si pana acum, adica in ultimele 3 luni" (stirea a fost pe post azi dimineata- 21 Mai 2009) a tot dat bani bancilor din Romania. Tot guvernul este vinovat ca in Romania "exista un fond unic de pensii" din care se da la toata lumea.
Nu am calitatile si nici educatia necesara unui analist economic si nici salariul, dar nu pot sa nu remarc urmatoarele aspecte:
-inainte de a se umfla in pene ca apare pe sticla, domnul analist ar trebui sa consulte un ziar imobiliar sau o agentie imobiliara pentru a afla stadiul pietei imobiliare. Aceasta este in cadere din septembrie 2008 si asta o spune o persoana care se intereseaza din ratiuni personale si nu pentru a aparea pe sticla (ma refer la mine- cine nu ma crede e liber sa verifice);
-pe piata exista in momentul acesta apartamente cu o valoare mai mica de 75.000 Euro, in Bucuresti si nu la tara. Exista atat apartamente noi, cat si vechi, in diferite zone, fara a ne referi la Primaverii/Dorobanti;
-un simplu calcul matematic arata ca, din decembrie 2008 pana acum, sunt 4 luni (reperul luat de cei de la INS) sau 4 si 1/2 luni (popular vorbind);
-cel mai important lucru si pe care domnul analist ar trebui sa-l stie, este ca fondul de pensii nu este unic. In prezent se discuta pentru constituirea unui fond unic de pensii, situatie care ar avantaja asiguratii cu venituri mici.  Forma actuala prevede mai multe fonduri de pensii, militarii au fond propriu si magistratii la fel, iar restul iau din "oala" mare.
Presupun ca o aparitie pe sticla, la un jurnal de stiri, nu se limiteaza la a dormi in pantofi si a spune lucruri auzite la colt. Lansarea unor informatii eronate si nedocumentate duce la scaderea credibilitatii persoanei si a postului de televiziune, dar cata importanta are acest lucru dimineata, cand lumea se uita la alta antena?
Toti acesti analisti ce apar la televizor si se dau mari cunoscatori, ajung uneori consilieri ai ministrului de finante sau mai rau, ajung chiar ministrii de finante (vezi Ionut Popa, Ilie Serbanescu).
Acum va intreb eu cum poate sa functioneze ceva in tara asta cand avem astfel de analisti?
Ce s-ar intampla in cazul in care ar surzii, orbii si amutii toti analisti acestia de buzunar?


11 comentarii:

Anonim spunea...

Pai sa nu "mananca sh gura lor ceva"? Toti economistii ratatii care nu au un post managerial in vreo mare corporatie se fac analisti

good girls go to heaven bad girls go everywhere spunea...

LMS, stii ca si eu am o problema cu de-alde Ilie Serbanescu si compania. Cineva ar trebui sa-i ucida, parerea mea. ;)
Bat campii in mod festiv alergand cu stegulete galbene in maini pe tarlalele patriei. Cand se mai combina si cu vreo duduita cu pretentii de pe Money Channel si incing un dialog intr-o limba necunoscuta mie, sa te tii somn frate! :D
Uite d'aia cand deschid televizorul il las pe VH1!

Stelian Muscalu spunea...

off topic: hai sa incercam sa punem stavila escrocheriilor. daca vrei sa te implici posteaza te rog linkul promo-ului de la RS. in felul asta o sa avem cat mai multi telespectatori... adica, cu atat mai putine victime pe viitor.
Sambata 22:05 - Antena3
Multumesc
ps - scuze pentru insistenta, m-am gandit ca nu teai mai uitat la comentariile postului anterior

http://www.youtube.com/watch?v=4KfsIkFFgZg&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Esteliadis%2Eblogspot%2Ecom%2F&feature=player_embedded

LMS spunea...

@joker: bingo!!!! deci daca nu-mi iese pan la tomana sa ajung mare mahar de multinationala, analista ma fac. sa te tii atunci profetii :))))

@bad girl: pai asta-i e problema, ca spun prostii fara sa fie documentati, dar o spun si pe un ton de "frate, io-s cel mai dastapt".
eu adorm cu VH1 si ma trezesc cu MC, ce-ti spune tie asta? ;)

@omule: am vazut comentariul, dar nu pot sa postez nimic, ca mi-e o sete de nu te vaz :)))))) ce ziceai de berea aceea? :)))

Good girl spunea...

Ce sa-mi spuna? Ca esti canuta om sucit. Cum sa adormi, bai nene, cu VH1? ;)

LMS spunea...

@bad girl: pai cum sa nu adorm? seara e perioada mea de sfere abstracte si ma retrag pe VH1 ;)

Stelian Muscalu spunea...

oricand... un calsberg rece? e ok? sau doua?... sau un bax?

Anonim spunea...

@ LMS

Sa ne gandim la un nume de scena de p-acum?

Coana Zoitzica spunea...

@un om: hmmmm.....love of my life...si e o caldura in biroul asta ...si e vineri ... si mi-e sete ....una e suficienta, pentru inceput :)))

@joker: măta hari o sa fiu ca mata hari a fost deja adjudecat ;)

Anonim spunea...

@ LMS

Shpioanca lu' tata :P

LMS spunea...

@joker: are deja injuratura inclusa .... ca altfel ma faceam mama de fotbalist :)))