miercuri, 6 mai 2009

Drepturile angajatului

Am spus ca o sa revin cu acest post si, bine ar fi, am sa ma opresc o vreme sa va mai invat prostii (nu m-au gasit inca, dar vremea nu e pierduta si tresar la orice alarma de masina).
Romania este una dintre tarile cu cea mai buna legislatie in materie de drepturile angajatului din U.E., ca ele nu sunt respectate face parte din ciclul "in Romania legea e pentru prosti" asta este altceva.


Din pacate, in ultimii 20 de ani, expatii care s-au perindat pe meleagurile noastre au lansat si consolidat un obicei stupid, ajutati de pupincurismul caracteristic noua si de eludarea legii. Sub sintagma "noi nu muncim cat cei din vest", am ajuns sclavi. Eronat dragii mei, noi muncim de 10 ori mai mult, pe de 10 ori mai putini bani, motiv pentru care in Romania au migrat afaceri foarte mari din vest.

Sa luam, de exemplu, Spania. Acolo exista "siesta" si se respecta, adica angajatul are pauza cam 2-3 ore la pranz, timp in care poate face ce doreste, sa mearga acasa sa doarma, sa stea in bar, sa mearga la sala, sa faca cumparaturi. In Italia sunt aceleasi "obiceiuri" doar ca nu se numesc siesta. In Franta, pauza de masa este pauza de masa si nu de raspuns la mail-uri. In Germania si Austria, programul se termina la 6, o ora fiind alocata servitului mesei. Daca vi se pare ca ei muncesc mai mult decat noi, este doar diferenta de fus orar, ca la ora 9, ora Romaniei, ei inca fac jogging si nu sunt calare pe telefoane. Stiati ca in vest nu gasesti un magazin deschis duminica, cu exceptia celor de suveniruri si a restaurantelor??? La noi poti sa-ti cumperi o casa si la ora 00 in noaptea de Inviere.

Dar sa revenim in Romania.
Drepturile si obligatiile angajatului sunt reglementate prin legea 53/2003 sau Codul Muncii. Conform art.38 din Codul Muncii, drepturile si obligatiile angajatului se stabilesc in cadrul contractului individual de munca si, acolo unde exista, contractul colectiv de munca, iar unde nu exista, prin Contractul colectiv de munca la nivel national.
Dar ce ne intereseaza pe noi, in mod special, sunt 2 aspecte: salariul si concedierea.
Salariul, conform codului muncii nu se poate modifica fara instiintarea angajatului. Limita minima a salariului este reglementata de contractul colectiv de munca., cap. 4, art. 40.

Anul acesta, salariul minim pe economie este in valoare de 600 Ron brut, dar vor fi luati in calcul coeficientii si sporurile din contractul colectiv de munca. Astfel pentru un angajat cu studii superioare, angajat pe o functie ce necesita studiile aferente, si cu o vechime de 10 ani, coeficientul este de 2, iar sporul este de 10%. Avem astfel (600*2)+(600*10%)=1260 RON. Deci fiti foarte atenti atunci cand vi se micsoreaza salariul si sunteti mintiti ca minimul este 600 Ron.

Concedirea unui angajat este reglementata de C.M. si poate fi din motive ce tin de noi sau de companie.
Atr. 61 din C.M. spune motivele pentru care putem fi concediati. Determinarea savarsirii abateri, urmata de concediere este destul de dificila. Trebuie sa existe o comisie, trebuie sa fie evidenta abaterea, ca nu merge cu ai intarziat la program (daca stii care este aceasta si ai semnat Regulamentul de ordine interioara al companiei), dar nu exista condica sau cartela de unda sa reiasa ora la care ai venit si plecat. Daca e o abatere cu prejudiciu financiar, trebuie demonstrata si asta si, in general, se lasa cu controale (cerute de tine) la garda financiara si la ITM (inspectoratul teritorial de munca). Foc de paie. Plus, ca trebuie sa fii anuntat cu 30 de zile calendaristice inainte de a fi concediat.
Poti fi concediat si din motive economice, adica o reorganizare, restructurare sau alte matrapazlacurii d-astea. Dar si aici , firma trebuie sa faca dovada, ori pentru a primi aprobarea de restructurare a postului iar ajunge la ITM, adica la controale. Si cine are actele in regula in Romania? Si ce face angajatorul daca isi revine in 2 luni, cand nu mai poate angaja pe nimeni caci a restructurat postul?
Singura optiune ar fi sa joace tunturoiu pe creierii tai si sa scrii frumos demisia, dar pe vremurile astea, ai 2 contracte ce te apara, iar cazurile de angajati care au castigat in instanta procesele cu fostii angajatori si s-au reintors la munca sunt multiple.
Va las sa lecturati in liniste cele doua acte normative, sa le adaptati la specificul companiei si sa le faceti guleras sefului de crede ca se poate juca cu nervii vostrii.


P.S. Stiu un avocat pe litigii de munca exceptional.
P.S.S. Sper sa nu citeasca sefu' :)))

20 de comentarii:

good girls go to heaven bad girls go everywhere spunea...

Mi-a revenit zambetul! :D
Asa care va sa zica! Am si drepturi, nu doar indatoriri. Asta e ceva nou.

nina spunea...

Multumesc pentru confirmare, aflasem eu ceva, da' acu' m-am lamurit.

Anonim spunea...

Stii ce e cel mai important?..faptul ca ai o cunostiinta in domeniu :))

Coana Zoitzica spunea...

@good girls: situatia nu e atat de neagra precum pare, e mai mult maro si cu un iz de ..., dar vine vara :))

@nina: ma bucur ca ti-am putut fi de folos, important e sa nu fim fraieriti in fata, dar fac pariu ca nenea sef nu stie :)))

@joker: si il tin aproape ca nu se stie cand e nevoie de el :)))

Dili spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dili spunea...

Marturisire: asa cum erau betele ce tineau ochii lui Fat Frumos deschisi ca sa poata pazi merele de aur - asa esti tu pt mine de cand cu posturile astea educative.
Si mi-ai amintit cate priviri taioase am indurat cand am aparut cu un articol din CCM in mana care-mi dadea dreptul la concediu de odihna la revenirea din cel de crestere a copilului. Acum ma simt ca o eroina :D

Coana Zoitzica spunea...

@dili: nu caut scuze angajatorilor, dar ei stiu doar ce vor din codul muncii. daca nu-i pleznesti cu legea peste ochi, nu obtii nimic. multi habar nu au ca au zile libere pentru nunti, decese si alte d-astea.

Georgi spunea...

mai dracushor instigator!nu-ti mai baga codita ca face lumea o noua revolutie si se pornesc la vanatoare si colectie de capete de sefi!

Coana Zoitzica spunea...

@ georgi: how, me?? nu instig, spun doar ce scrie in lege dar nu stie toata lumea. m-as bucura sa fie de folos cuiva informatiile de aici si sa nu fie tratat precum scalvul pe plantatie. ai uitat cum e in romania?

Anonim spunea...

@ LMS

Mai tine-l sper totusi sa nu am nevoie. :P

Coana Zoitzica spunea...

@joker: si eu sper sa nu se ajunga acolo. poate ar trebui sa faci o prezentare cu punctele din cm si ccm, o copiezi si o lipesti pe holurile companiei. asa afla mai multi despre ce e vorba :))

Georgi spunea...

nu am uitat de loc, asta a fost factorul major pt care am decis sa plec! felul in care eram tratata la serviciu, cum mi se incalcau drepturi elementare, cum am fost cu totii obligati(sub amenintarea ca altfel putem sa ne luam adio de la slujba)sa semnam o hartie prin care declaram ca suntem de acord sa stam timp nelimitat la serviciu, fara pretentii si fara sa-i dam in judecata (sfidau alea 8 ore pt care au murit oameni in greve si revolutii, ca pe ceva total inexistent!)Ah da, dar romancuta cum sunt, aici ma enerveaza la culme ca intre 12.30 si 14.00 este un timp mort, ca toata lumea e in pauza de masa si totul e inchis (ca pe mine atunci ma apuca cumparaturile,posta sau mau stiu eu ce!!)

Coana Zoitzica spunea...

@georgi: deci vezi ca noi muncim mai mult? ca suntem mai putin productivi e altceva, ca daca ma tii in cusca 8-10 ore normal ca nu mai fac nimic de la ora a 5-a in sus :))
mie imi place stilul de acolo, ca oameni sunt si cei de lucreaza la supermarket si au dreptul si ei la liber

Anonim spunea...

@LMS

Daca fac asta cu siguranta va afla lumea despre ce e vba, dar cu siguranta voi avea nevoe si de amicul tau. Thanx, but no thanx

Coana Zoitzica spunea...

@joker: era o idee ...nu da ;)

Georgi spunea...

sigur ca da! d'asta si traiesc si mult si bine! ca munca e munca, si e necesara, dar sa muncesti ca sclavul non-stop, asta nu mai e viata! Astia pe aici au timp pt hobby-uri, toti fac (au) alte activitati extra munca. Si nu ma refer doar la gradinarit si sala de sport, sau bicicleta! Tot felul de ciudatenii-fac muzica de fanfara, antreneaza copii pt te miri ce sporturi, fac lumanari, poze, se ocupa de "pasarit" am uitat cum ii zice la stiinta respectiva (ornitologie?), fac scufundari, fac alpinism pe te miri unde, joaca golf urban,fac decoratii din baloane, sau sunt dj -mai scot si ei un ban!:)etc!!! nenumarate!si la toate astea se adauga evident:gradinaritul, sala de sport, iesitul cu familia la film, in parc cu copii, la restaurant, dar astea sunt normale pt ei, nu se pun la extra activitati!

Coana Zoitzica spunea...

si noi ne tot intrebam cum naiba aia au timp si noi nu? ca noi muncim ca prostii si pupam in fund seful, si nu ma refer la perioada asta, ca nu acum am inceput sa muncim mai mult.

Georgi spunea...

pai, au!ca daca nu le respecta seful drepturile si orele de program (si crede-ma, nimeni nu e impresionat de sef, deci nimeni nu pupa cururi!) SE DUC SI DAU CU PA^RA LA SINDICAT!!! SI ALA FACE CEVA!!!! Aici e toata miscarea! d'asta nu pupa ei cururi de sefi (ca nu de ce - job-ul lor nu depinde de sef, depinde doar de ei, daca isi fac treaba, nimeni nu le poate face nimic!!), d'asta nu sunt ei stresati de ce-o sa fie maine,d'asta nu se streseaza pe teme de genul "aoleu, daca imi pierd serviciul, si d'asta se iau ei de gat cu sefu' daca ala incalca linia galbena, ca il au pe Big Brother in spate, care chiar le pasa si dau cu orice sef sau institutie de pamant de nu se vad. Pascal e si el cotizant la sindicat, 12 euro pe luna din care isi ia inapoi de la taxe 86 euro pe an!!! Deci nu se merita taticu' cu cativa euroi acolo sa-ti asiguri fundu'?!

Dili spunea...

Ma fac belgianca nene, cred ca mai trec vreo doua secole pana ajungem si noi asa.

Coana Zoitzica spunea...

@ georgi&dili: me 2 :)