luni, 15 februarie 2010

Autoritate

În sfârşit ne bucurăm de o iarnă aşa cum trebuie. Desigur, mai bine ar fi fost ca această iarnă să aducă cu sine şi bucuriile statului acasă, bătăilor cu zăpadă şi somnului până târziu. Cum spune englezul "it comes with the territory", aşa că dacă ţi-ai dorit să fi mare şi sa bei legal sau să fumezi sau să nu mai faci teme, trebuie să te dai jos din pat şi să înoţi alături de ceilalţi, că a trecut vremea când priveam ninsoarea de la geam.
Comunismul, de fapt reminiscenţele acelei perioade, ne urmăresc şi ne vor urmări toata viaţă. Nu contează că ai 5 ani sau 50, eşti crescut să crezi că alţii sunt datori să facă ceea ce ţie nu-ţi place.
Ne-am învăţat să ţipăm la fiecare ninsoare că autorităţile nu-şi fac treaba, că nu inlătură zăpada de pe carosabil şi trotuar. Dar OAMENII îşi dau zăpada din faţa curţii? Oamenii, nu autorităţile, işi dau zăpada din faţa magazinelor? Oamenii îşi curăţă balcoanele când văd că se fac ţurţuri?
Nu. Toţi aşteaptă să vină altcineva, unul mai prost, să facă toate astea în locul lui. Unul mai prost dar care îl va taxa.
Ne-am obişnuit să urlăm după autorităţi când ne cade lumina, chiar dacă ni s-a ars nouă o siguranţă în casă, urlăm la autorităţi când ne dăm foc la casă că nu au ajuns în timp, urlam la autorităţi că nu ne fac drumurile dar continuăm să gonim cu 200km-h, urlăm la autorităţii când suntem inundaţi chiar dacă ne-am construit casa aproape in apă... şi o facem toată viaţa.
Ne naştem strigând la autorităţi şi la oficial când ceva nu ne merge nouă bine. Nu mai contează ca poate chiar tu eşti autoritatea sau oficialul care ar trebui să facă ceva, tu trebuie să ţipi.
Când ne căsătorim, vrem de la autorităţi 200 de euro. Dar in noaptea nunţii de ce nu am ţipat după autorităţi?
Când nu câştigăm la loto, autorităţile sunt de vină, când câştigăm ...uităm să mai plătim impozitul şi facem "ciocul mic".
Când ni se fură din buzunar, autorităţile sunt de vină că suntem noi aerieni, dar când vedem un furt sau o bătaie întoarcem ochii ca nişte ingnoranţi ...ca doar autorităţile nu ne-au plătit lecţii de karate.
Nu mai căutaţi vinovaţi. E clar. Autorităţile sunt de vină. Pentru orice şi pentru tot.
Culmea ironiei este că autoritatea suntem NOI. Nu sunt nemţii, nici bulgarii şi nici indienii. NOI suntem autoritatea în ţara asta. Noi, cei care ne plângem că nu există autoritate.
Nu există autoritate, autoritatea e ocupată cu plânsul că nu există autoritate.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Bre cred ca e bine sa fii si revoltat fara rost, asa cat de cat iti mai stiu de frica astia de te conduc.Altfel...daca esti cuminte si cu ciocu' mic....chiar ca esti luat de proaspat!

Little Miss Sunset spunea...

@joker: n-a zis nimeni sa stam proaspeti cu totii, dar sa dam vine pe autoritati pentru orice...e prea mult.
stii cum e asta? nu-mi asigur casa, dar daca vin inundatiile sa-mi dea autoritatile bani sa-mi refac hogeacul.
stii vorba cu "mai caut-o si la cap" :)

nina spunea...

no, cata dreptate bre in vorbele lu' matale. noi suntem de vina, e clar. Acum ca am stabilit cine-i vinovatul punem mana sa facem ceva treaba sau il pedepsim. :)

Little Miss Sunset spunea...

@nina: mujer, acum ca ma gasit vinovatul, dezbatem cateva saptamani luni ce e de facut si cum. apoi uitam cine e vinovat si ne intoarcem de unde am plecat.
cam asa merg treburile aici :(