marți, 21 aprilie 2009

Taranu' de Bucuresti

Exista?
Exista. E ala sau aia de si-a lasat opincile la intrarea in Bucuresti si a cazut in pantofii Jimmy Choo de la angroul Europa.
S-a creat o deja o legenda ca bucurestenii sunt fitosi.
Serios???
Pai hai sa vedem cati dintre aia de dau cu piatra ca sunt numai tarani p-aici sunt, de fapt, bucuresteni. Ia bagati voi un cap in buletin si cititi la locul nasterii, inainte sa aruncati cu vorbe.
Cam cati dintre astia de nu stiau sa traga apa la wc cand au ajuns aici, merg acum acasa si se dau bucurestenii?
Cati dintre ei arunca resturile direct pe jos ca, deh, in sat n-aveau cos de gunoi?
Cati dintre ei au venit cu zgarda cainelui la gat, crezand ca este lant?
Cam cati si-au luat si porcul sa-l creasca pe balcon?
Cam cati isi mai lasa, inca, papucii pe holul blocului, la usa de la intrare?
Cati mai folosesc cocosul crescut in baie in loc de ceas desteptator?
Multi, dar prosti.
Mie mila de cei ce vin aici, in Bucuresti, precum mustele la ... miere. Mirajul acestui loc dispare cand isi dau seama ca au disparut si cainii cu covrigii.
Apoi pleaca la locurile de bastina sau in alte parti si emit opinii. Bucurestenii sunt mizerabili, sunt jegosi, sunt galagiosi, sunt imputiti.
Nu bucurestenii sunt asa, ca noi ne-am cam nascut cu wc-ul in casa, cu apa curenta la baie si dadeam telefon daca voiam sa vorbim cu vecinul. In schimb, tu te stergeai cu cocenii in fundul curtii, faceai baie cand ploua si urlai sa auda tot satul ca ai plamanii zdraveni.
Nu bucurestenii au stricat orasul ci cei care au venit aici, uitand de unde au plecat.
Cunosc destui cei care, o data ajunsi aici si esuati in aglomeratia asta, se numesc bucuresteni.
Pai cum poti fii tu bucurestean, daca locuiesti de 1 an aici?
Nu revendic orasul acesta, este destul de mare sa ne suporte pe toti, dar mi se pare nesimtire sa spui ca noi, bucurestenii, suntem nesimtiti.
De ce va renegati originea? De ce nu va madriti ca sunteti moldoveni, olteni, ardeleni, banateni? De ce acasa nu scuipati pe strada, nu aruncati mizeria in drum?
Imi pare sincer rau de cei ce uita de unde au plecat. Ii respect pe cei ce-si recunosc originea. Ii invidiez pe cei ce nu uita de unde sunt si se intorc, din cand in cand, acolo.

26 de comentarii:

Anonim spunea...

come on! nu orice bucurestean get beget s-a nascut cu pian in casa si a vorbit franceza la masa! trei sferturi din bucurestenii get beget isi au originile in fostele mahalale (giulesti e un bun exemplu, le-au daramat casele si i-a pus in bloc). nu e vorba ca sunt eu ardeleran venit la bucuresti, dar sincer, pe vremea cand imparateasa maria tereza infiinta scoli, spitale si universitati in imperiul austro ungar (adica si in ardeal) pe aici dadeau navala turcii la futut si praduit! am locuit de copil intre multe natii, unguri, nemti, ucrainieni, chiar si tigani, dar crede-ma ca acolo la mine acasa se simte o diferenta (intre oamenii de rand vorbesc, elitele oricum se regasesc in bucuresti)! ai si tu dreptate in multe privinte, dar si exagerezi. cum de altfel se poate sa exagerez si eu. ;)

Coana Zoitzica spunea...

@jock: eu nu spun ca bucurestenii au crescut cu guvernanta, dar ma scot din sarite astia de se pripasesc p-aici, scuipa seminte si dopo spun ca noi suntem tarani.
stiu niste moldiveni cazuti p-aici de vreun an de se dau mari bucuresteni acum, iar cand au venit cresteau pui in baie, sa aibe ce sa manance

Cristian Gheorghe spunea...

Poți să scrii cu diacritice? Mulțumesc.

Coana Zoitzica spunea...

@cristian: dacă ma lasă tastatura :)
bine ai venit.

Cristian Gheorghe spunea...

@ Little Miss Sunset: Mulțumesc. Ai o tastatură de treabă :) Bine te-am găsit.

Cristian Gheorghe spunea...

Sunt bucureștean get-beget. Born and raised in Bucharest. Părinții mei, nu. Tata a venit în Buc prin ani 50, odată cu părinții lui, din zona Brăilei. Mama s-a născut în Sighetu Marmației, și a venit în Buc după ce s-a căsătorit cu tata. Părinții mei nu și-au uitat originea. Niciodată. Dimpotrivă, mi-au cultivat respectul față de rudele din provincie. Problema pusă de tine nu poate avea o rezolvare clară și nici imediată. După cum probabil ții minte ( nu știu câți ani ai, de fapt), încă din anii 80 bucureștiul a fost asaltat de locuitori ai satelor sistematizate (desființate) de Ceaușescu, strămutați la oraș să construiască socialismul. Din păcate ei au venit în București cu obiceiurile lor cu tot, inclusiv cu creșterea de pui în baie sau pe terasa blocului ( eu am văzut-o pe asta). Mulți dintre țăranii de București de astăzi sunt urmașii lor, care nu au reușit să se emancipeze și să înțeleagă ce înseamnă un trai civilizat. Repet, din păcate.

Coana Zoitzica spunea...

@cristian: ştiu ce a făcut nea nicu, plus toţi moldovenii de la ratb, plus muncitorii de la casa poporului, plus...
prin venele nici unuia dintre noi nu curge sânge get beget de bucureştean...dar eu ma refer la aştia proaspeţi cu obiceiurile de peşteră păstrate.

Cristian Gheorghe spunea...

cu ăștia proaspeți e altă poveste. influența nefastă a unei... etnii conlocuitoare ;)

Anonim spunea...

Hmmmm...ai chef de cearta :)? Chiar crezi ca e vina doar a alora care sunt venetici? Da, vorbesc din postura aluia care e din Rosiori de Vede Teleorman. Daca vine vba de bun simt...mergem si facem sondaj de opinie in fata la Hanu' lu' Manuc si pariu ca rezulatul nu va tine cont de locul nasterii ci mai degraba de aia 7 ani de acasa, de aia cativa ani de scoala...si de alea cateva carti citite intr-o viata

asdfgh spunea...

Ah, uite pe cineva din Rosiori de Vede. Cam pe acolo am copilarit, cand mergeam la tara, adica in toate vacantele. Un alt oras in care timpul parca sta pe loc.
Cat despre subiect, eu una am fost adoptata de Bucuresti din prima zi cred, si nu stiu daca taranismul tine neaparat de "origine". E din nastere, se vindeca, dar majoritatea mor cu el in sange.

Coana Zoitzica spunea...

@cristian: nu ma refer numai la etniile conlocuitoare, adica la tigani ...sunt multi cazuti ca din luna aici si nu stiu sa se comporte.

@joker: nu inteleg de ce o iei personal? eu ma refer la cei cu opincile la marginea orasului, de se cred mai ceva ca dicaprio pe titanic in bucuresti.

@rox: mujer, taranismul nu vine doar cu originea, ca multi se nasc domni pe la tara si multi se nasc tarani in mijlocul orasului.
e vorba de cei ce sunt mandrii ca sunt tarani si ne tot fac demonstratii :))

Zad spunea...

Are dreptate Jokerstyle, comportamentul uman nu tine de locul in care te-ai nascut, rasa, etnie, sau nationalitate ci de educatia pe care ai primit-o. Nu inteleg demersul, pentru ca eu nu ma consider bucurestean si nici nu ma voi considera vreodata pentru simplul fapt ca m-am nascut in alt oras...si e gresita ideea ca bucurestiul e apogeul civilizatiei din Romania pentru ca si in alte zone oamenii sunt putin mai simtiti si traiesc slow-motion spre deosebire de unii bucuresteni care sunt chiar nesimtiti si se grabesc tot timpul. Probabil ca tu nu ai avut ocazia sa traiesti in alta zona din romania asa ca nu ai dreptul sa-ti dai cu parerea, sau esti antisemit care uraste strainii pentru simplul motiv ca nu s-au nascut in bucuresti. Pe de alta parte nu e un avantaj sa fii nascut in bucuresti pentru ca societatea de acolo a degenerat si e mai ceva ca o jungla...acolo guverneaza instinctul primar nu bunul simt, indiferent daca esti om de rand sau elita(uita-te putin la TV si o sa vezi de ce vorbesc0. Pana si unii profesori de la facultatea din bucuresti la care sunt isi permit aceeasi aroganta pe care ti-o permiti si tu, spunand ca bucurestenii sunt mai dezgetati la minte decat provincialii...probabil ca aveti drerptate



Multumesc de comentariu si te mai astept pe la mine;)

Coana Zoitzica spunea...

@joke box: inainte de a comenta, te rog sa citesti postul pana la sfarsit. tocmai am spus ca nu revendic bucurestiul si ca ii invidiez pe cei ce au unde scapa.
din pacate, ai punctat exact ce voiam sa spun si eu, daca este atat de jegos bucurestiul, de ce nu fugi sa traiesti in slow-motion?
am avut norocul sa stau si in alte parti, de aceea ma mira comportamentul pe care il au unii cand ajung aici si ne considera aroganti pe ceilalti.

Anonim spunea...

Nu o iau deloc personal, doar ca inercam sa-ti zic ca nu tine de faptul ca sunt din afara. Aceeasi atitudine o au si unii din Bucuresti.

sabina spunea...

la mine in buletin scrie asa:Com.Tufesti,jud.Braila!acolo am crescut pana la 14 ani cand am intrat la liceu.si tot acolo ma intorc o data la o luna,doua,cum imi permite timpul.
stau de 4 ani in bucuresti,dar tot de la tara(ad literam)sunt.taranca nu's.hartii pe jos nu arunc nici la tufesti,nici la braila,nici la bucuresti.
si totusi...bucurestenii getbeget pe care i-am intalnit(toti,fara exceptie) au prezentat o reticenta cand m-au cunoscut(you know,o alta provinciala le invadeaza orasul).calm si usurel am avut grija sa le demonstrez ca nu-i asa.
nu am nici o problema cu bucurestenii,dar am o problema cu taranii de oriunde.si este stiut faptul ca"taranul de oras e cel mai prost animal"
cat despre mine...nici la bucuresti nu-s taranca,nici la tara nu-s bucuresteanca!

sabina spunea...

ah,si am uitat sa specific!!!
ADOR Bucurestiul...mi-a oferit cam tot ce-am visat:LIBERTATE!!!
da,stiu!sunt o ciudata

Anonim spunea...

Bucurestiul poate reprezenta pentru un provincial (si ma refer la cei din afara, nu ironic, sau altcumva; de altfel, eu sunt de asemenea, din provincie; sau am fost candva. Acum nu mai stiu ce sunt) mirajul, libertatea, fuga poate de tine insuti sau poate dorinta de a te descoperi. Cu timpul insa, Bucurestiul nu e altceva decat un oras ca toate celelalte din tara asta, poate mai stresant si mai obositor (unde or fi cainii cu covrigi in coada?) si constati ca, de fapt, ai mai putina libertate aici decat intr-un alt oras, unde timpul e mai bland parca cu oamenii. De ce ne grabim atata, oameni buni? Unde ne grabim? Cat despre obiceiurile cu care venim aici, ele vin atat din educatie, cat si din sangele nostru de “roman” (caci, s-o spunem, pe bune, ca suntem in Ardeal, Banat, Bucuresti, Moldova etc., tot Romania este. Nu e Austria, fratilor!) Avem mizeria cu totii pana in maduva. In Bucuresti, pentru ca ne pierdem in noianul multimii, ne comportam ca pe stadion. Iar cei care nu o fac, nu stiu de ce, nu devin exemple de urmat in tara asta.
Sa iti renegi originea, este o rusine. E ca si cum ti-ai renega parintii. Si, atentie, cu cat timpul trece mai mult, cu atat radacinile noastre ne cheama acolo. Fie ca ne place sau nu! Asta e o realitate. Poate e dur ce spun: ganditi-va unde ati vrea sa fiti inmormantati: langa sina de tramvi, in huruitul pietelor din bucuresti, intre manele si tigani, sau acolo de unde venim cu totii?

Coana Zoitzica spunea...

@joker: desigur. nu ar fi minunat daca ne-am lasa cu totii apucaturile de maimuta acasa?

@sabina: ma bucur ca ai inteles ce voiam sa spun, dar si mai mult ma bucur ca ai gasit ce cautai. mai ramane sa-ti doresti ce ai deja :)

@anonim: ma gandesc deseori ca daca am face schimb de popoare, austria ar arata precum romani in scurt timp, iar aici ar fi asa cum visam cu totii, dar asteptam sa vina altii sa faca curat dupa noi

Anonim spunea...

@ Little MIss

..si noi de ce dracu' am mai rade :)

Stelian Muscalu spunea...

evident ca adevarul se afla undeva la mijloc. am citit si textul, pentru care te felicit si comentariile. sunt de aceeasi parere pe care tu ai subliniat-o in text. si am sa vin cu un singur exemplu. eram, in urma cu destui ani, vreo 10 daca nu ma insel, undeva in Constanta.... la verii mei. In acea perioada la o scara vecina fata de cea la care stateam noi... era un pusti, suficient de mare sa aiba permis auto, care se rupea toata ziua in figuri. Smecherie mare pe capul lui, de la frane si plecari in tromba pana la seminte si flegme pe strada. Verii mei, mai in gluma mai in serios, imi spuneau... uite ma asta-i bucurestean de al tau... fiindca avea nr de Buc. Am intrat in cateva zile in vorba cu el... ca sa aflu, ca masina era a unui prieten iar el era de undeva din moldova si ca lucra pentru prietenul respectiv la nu stiu ce santier. Cam asta-i cu Bucurestenii fitosi. E drept ca avem si noi specimenele noastre... fiindca nu exista padure fara uscaciuni. Insa in momentul in care vorbim de un Bucuresti murdar, sau de oameni prost crescuti in acest oras... nu putem sa generalizam sub nicio forma spunand ca sunt bucuresteni. Reversul medaliei ar fi urmatorul... sunt ferm convins ca exista oameni din provincie mai bine educati decat o parte dintre bucuresteni... si vizezi aici persoanele crescute in ghetouri si mahalale. deci, asa cum spuneam, adevarul este undeva la mijloc. oricum felicitari pentru material. m-am regasit f bine in el :-)

Anonim spunea...

mama ce polemica ai lansat aici!

Coana Zoitzica spunea...

@joker: pai nu rad altii destul de noi?

@un om: nu am ridicat bariere, doar ca exemplele din jurul meu sunt graitoare. am norocul unor rude indepartate la tara si cand merg acolo, daca beau apa direct de la fantana, seuita la mine ca la masini straine-adica eu, ca-s de la bucuresti, trebuia sa vin cu paharul de cristal sau ce?
cunosc o persoana din sibiu, acolo e mai ardelean decat ardeleanu, iar la bucuresti parca da strrechea'n el-conduce ca nebunu, injura, arunca mizerie pe jos.
cei 7 ani se invata acasa, dar daca nu-s, vai de capu lor, indiferent ca-s bucuresteni sau nu.

@jock: da. partea haioasa e ca multi s-au simtit vizati, desi nu am aratat pe nimeni cu degetu. de ce oare? :)))

Anonim spunea...

pai cred ca nu de aia! dar romanul este nascut pentru cearta! se esplica!

Good girl spunea...

Nu m-am amestecat pana acum pentru ca as fi subiectiva si nu ar fi frumos din partea mea. Bucurestiul, asa cum e el, e orasul meu si-l iubesc.
Stiti cum e cu acest oras? What you see is what you get! Take it or leave it!

Anonim spunea...

@ Little Miss

Pai si noi sa fim mai fraieri?..sa radem si noi ce mama dracu'

Coana Zoitzica spunea...

@all: se pare ca e un subiect destul de fierbinte si zgandere oarece sentimente bine ascunse.

@ jock: ai dreptate, daca nu ne certam, injuram sau contrazicem, nu suntem romani. ardelean, muntean sau moldovean, suntem balcanici pana'n maduva oaselor.

@good girl: in sfarsit cineva loco. chiar ma gandeam ca nu mai e picior de bucurestean prin blogosfera :))

@joker: pai radem, ca doar nu curge sangele lui bucur prin venele nici unuia si, pana si ala, era tot taran (ca sa nu zic oier si sa se confunde cu jiji) :)))