vineri, 21 noiembrie 2008

Eterna si fascinanta Romanie (II)

Speram sa nu fiu nevoita sa mai scriu despre cat de minunata este tara noastra, dar nu pot sa fiu indiferenta la prostia care ne conduce. Concret- de luni 24 Noiembrie 2008, Ministerul Sanatatii incepe campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin. Nimic rau in acest lucru, doar ca targetul acestei campanii sunt fetitele de 10 ani. Inteleg ca adolescentii din ziua de azi isi incep viata sexuala la o varsta destul de frageda, dar asta nu da dreptul unui ministru incompetent (sa ma dea in judecata) sa se joace cu vietile a mii de copile. De ce spun asta? Simplu- pana in acest moment nu se cunosc efectele pe termen lung ale vaccinului HPV (Human Papilloma Virus), nu se stie daca este posibila aparitia infertilitatii dupa vaccinare, nu se stie cat timp de imunitate ai dupa acest vaccin, practic nu se stie nimic despre el decat pretul. Acest vaccin exista de mult timp pe piata si se adreseaza in general femeilor peste 20 de ani, dar, repet, nu se cunosc toate datele despre el.
Ce face Ministerul Sanatatii? Cheltuie 23 de milioane de euro destinatii oncologiei, propunand un program de vaccinare si aruncand riscurile pe umerii parintilor. Parintii pot sa refuze efectuarea vaccinului printr-o declaratie scrisa. Intrebarea mea este daca acesti parinti au fost informati despre avantajele, dar mai ales dezavantajele acestui vaccin? Intr-o tara bananiera precum Romania, unde inca mai exista sate fara curent electric, o astfel de campanie se cheama -MITA, PROSTIE, FURT. Parintii nu inteleg riscurile pentru ca nu sunt informati sau vor fii informati dupa inceperea campanie, copilele se vor supune vaccinari pentru ca asa spune "Doamna invatatoare", iar noi vom privii ca tampitii cum, inca o data, un ministru nebun se joaca cu vietile noastre.
Nu intelegeti gresit. Nu sunt o ignoranta si inteleg perfect ce inseamna un astfel de cancer sau cancerul de san (practic cele mai ucigatoare boli in randul femeilor din ultimii ani- fizic si psihic) dar nu pot sa accept heirupismul si batjocora acestei campanii. Nu am sa ma gandesc la firma care face acest vaccin si la profitul ei in criza financiara, nu ma gandesc nici la comisionul domnului ministru (o astfel de afacere pe final de mandat e mina de aur), ma gandesc doar ca acesti bani sunt cheltuiti absolut cretin, cand ar putea din ei sa se inoiasca aparatura din spitalele de oncologie, sa fie refacute spitalele, sa fie platiti doctorii si sa nu mai astepte bani de la bietii muribunzi, sa fie cumparate medicamente si multe altele. Sunt curioasa cine va verifica peste 10 ani daca acele fetite vaccinate de luni incolo sunt sanatoase, au suferit dupa urma acestui vaccin sau peste 20 de ani vor face, Doamne fereste, cancer de col uterin. Cine va fi atunci vinovat parintele ca traieste in tara acesta sau ministrul, care atunci va fi pe o insula frumoasa (aici ma refer la comision)?
Imi doresc sa vad societatea civila activa, imi doresc sa vad toate acele femei care au luptat cu aceste boli ca vorbesc si nu se ascund, imi doresc sa vad Curtea de conturi cum verifica aceasta licitatie, imi doresc sa vad ceva concret in tara asta si nu planuri cincinale, imi doresc sa nu fiu nevoita sa emigrez in Congo, imi doresc ca aceasta campanie sa nu traumatizeze vieti ci sa le salveze, dar sunt sceptica in privinta asta. Cred ca este momentul sa luam atitudine in fata prostiei si sa nu o mai lasam sa ne rada in nas, sa realizam ca problemele personale pornesc din problemele create de unii incompetenti precum acest ministru.

Niciun comentariu: