joi, 27 noiembrie 2008

Blacklist-ul angajatilor

Traim intr-o tara plina de nebuni. De azi s-a deschis Blacklist-ul angajatilor . Adica eu, ca angajata, daca il supar pe nenea "patronul" fie de multinationala, fie de organizatie autohtona, fie de firma de apartament, fie de buticul din colt, el poate sa ma "denunte" ca fiind un angajat rau.
Idiotul sau idiotii care au initiat acest proiect au trecut pe site si parte de legislatie. Le atrag atentia sa citeasca mai bine continutul Legii 53/2003 (Codul Muncii) cap. 2, art.3., care spune:
"(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept."

Sunt de acord ca actuala lege este in mai mult beneficiul angajatului , dar sa creezi o lista neagra cu angajati este inadmisibil. Inadmisibil este si faptul ca accesul la aceasta lista este limitat doar pentru angajatori si companiile de resurse umane. De ce? Simplu. Orice angajat cu ceva intre urechi, daca s-ar regasii pe acea lista ar da angajatorul in judecata.
Am cateva intrebari pentru "expertii" care au initiat acest proiect in plina criza a locurilor de munca:
1. Cine garanteaza veridicitatea informatiilor oferite de angajator despre angajatii lui?
2. De ce nu am dreptul ca simplu cetatean, corectie, CA PLATITOR DE TAXE SI IMPOZITE, retinute si nevirate uneori de catre angajator, sa accesez aceasta lista?
3. De ce nu s-a facut o lista neagra a angajatorilor, si a companiilor de resurse umane? Aici stiu raspunsul. Pentru ca astfel angajatii ar fi putut sa-si denunte angajatorul pentru urmatoarele abuzuri:
1.- conform contractului de munca, durata programului este de 8 ore (daca nu este stipulat altfel si asta inseamna scris negru pe alb in contract), dar la angajare aflii cu stupoare ca programul incepe la 9 si se termina la 18, adica 8 ore de munca si una de pauza. Cati dintre voi chiar isi iau o ora pauza si chiar nu faceti nimic (chit ca esti la birou sa stai sa te uiti la calculator, sa ignori mailuri, telefoane si sarcini primite in acest timp????????
2.- orele de munca suplimentare nu sunt platite pentru ca noua, romanilor ni s-a picurat ideea ca daca nu muncim ca robotii mai asteapta 100 la usa. Va rog sa ii angajati pe cei 100 de la usa si platiti mii de euro cu instruirea lor si pierdeti mii de euro pana ajung la randamentul scontat;
3.- cati dintre voi isi pot lua concediu asa cum este normal si anume 2 saptanami consecutive??? de fapt cati isi pot lua concediu??
4.- mediul de lucru nu este intotdeauna cel prezentat la inceput. Constati cu stupoare ca de fapt Fisa postului nu coincide cu realitatea si tu faci mult mai multe lucruri decat cele pentru care ai fost angajat si mai ai si un sef cu probleme de personalitate;
5.- articolul 39 din Legea 53/2003 spune ca "angajatul are dreptul la securitate si sanatate in munca si dreptul la formare profesionala", dar la cati se aplica aceste drepturi (nu mai discut de bietii mineri de la Petrila, Dumnezeu sa-i odihneasca in pace)????
Scumpii mei negrisori pe plantatie si pupincuristi de corporatii, inainte de a face un "Blacklist" pentru angajati cititi legea si daca ati citit legea, faceti un "Blacklist" pentru angajatori, ca foarte curand o sa va vreti sa va plangeti si voi de firma voastra, dar o sa fie prea tarziu...veti fi pe "BLACKLIST".

Niciun comentariu: