joi, 3 decembrie 2009

Daca as fii pentru o zi presedinte

... si as putea sa aleg acea zi, as alege ziua de 1 Decembrie.
O zi posomorata de iarna, cu ceata apasand umerii plini de importanta, o zi in care totul este ... sau ar trebui sa fie .... ROMANESC.

Daca as fii pentru o zi presedinte, constienta ca nu pot schimba nimic in acea zi, as participa la Parada de Ziua Nationala. Chiar daca presedintele este important in fiecare zi, incarcatura emotionala si extraordinara sansa de a fi persoana careia i se da onorul depasesc orice alte atributii ale presedintelui.

Uitam sa fim romani in fiecare zi, ne amintim unde ne-am nascut cand plecam peste hotare, cand nu mai simtim mirosul de mici, cand berea nu o mai bem cu prietenii, cand usile ni se deschid mai greu. Uitam sa fim romani de Ziua Nationala. Ii asteptam pe altii sa fie romani in locul nostru.
Nu vor veni, asa cum nici noi nu putem fi nemti sau americani, asa nu pot fi nici ei romani.
Nu putem lasa doar un om sa fie roman pentru toti, nu putem sa asteptam sa ne traiasca altii sentimentele, nu putem sa-i uitam pe cei care, asemeni altora acum 20 de ani, au crezut in ceea ce au luptat si au murit pentru asta, au crezut intr-o Romanie a romanilor, au crezut ca noi nu vom uita jertfa lor in Razboiul cel Mare.

Inainte de a-i arata cu degetul pe cei ce au uitat astazi ce s-a intamplat acum 20 de ani, poate ar trebui sa ne uitam in oglinda, sa ne intrebam daca noi stim ce s-a intamplat acum aproape 100 de ani.

Daca as fii pentru o zi presedinte, as avea puterea sa ii salut pe predecesorii mei, as asculta mandra imnul tarii si as pleca la mult timp dupa ce am primit onorul de la Regimentul de Garda si Protocol "Mihai Viteazu".


6 comentarii:

Anonim spunea...

Eu termenul de roman il asociez cu Romania. Cum tara asta se cam duce...pe campii asa si el, romanul nu mai e chiar roman, nu mai sarbatoreste cu sufletul ci vine pt aia doi mici si un pahar cu bere sau pentru can-can-ul situatiilor.
Acum ii aud vocea unuia ca basescu care ar spune "da' tu ce faci pt tara ca ea, tara sa te rasplateasca?"....cred ca i-as raspunde sec "platesc impozite ba boule"

Dili spunea...

Eu te votez!

BadMovePepi spunea...

Daca... Sincer sa fiu tot ce imi vine in minte e melodia celor de la Parazitii... Si culmea, nu "Dac-as fi pentru-o zi presedinte" ci melodia "Daca eram..." Din pacate nu suntem, cel mai probabil nu vom fi si stii care e culmea ? NICI N-AS VREA !!!!! O responsabilitate mult prea mare pe umerii unei persoane atat de iresponsabile... Mi-e mila de tarisoara asta !!!!! Plus ca mai e problema cu borcanul de miere... L-as fura cu totul cred, e prea mare tentatia pentru mine... As deveni exact ce detest... Ne-au furat pesedistii o gramada, au mai luat penelistii ce mai era, s-au chinuit si pedelistii sa mai ia ceva dar nu prea mai aveau ce, iar acum ? Acum am ajuns in situatia de a alege, DIN NOU, intre doua rele... Tinand cont ca tot ce vreau e sa votez antiPSD, tot ce-ti pot spune e sa-ti incerci norocul, deja ai al treilea vot !!!!!!! Vezi cu borcanul ala, vreau sa cred ca macar in omul de rand pot avea incredere...

P.S. : Tinand cont ca am fost al doilea sustinator al tau, daca ataci borcanul, lasa-mi si mie macar capacul... :-s

Coana Zoitzica spunea...

@joker: cu siguranta faci mai multe pentru tara, nu doar platesti impozite..dar ni s-au spalat creierii sa credem ca doar asta e important

@dili: multumim, multumim!!!

@bad: probabil toti am facut un pact cu diavolul pentru bani, dar eu tot mai cred ca sunt momente cand bani nu conteaza.

Weigela spunea...

Daca as fi pentru o zi....

"Fi" si nu "fii"

Little Miss Sunset spunea...

@weigela: bine ai venit si buna observatia, numai ca a fost scris asa cu intentie.
o fina ironie aducatoare de "succesuri" ;)