vineri, 9 ianuarie 2009

Inainte de-a fi tampit, esti prost Musiu

Pe agenda de astazi a ziarelor, a barfelor la coltul fumatorilor, a catzelor de mahala avem doua subiecte: gazele de la rusi (ne dau ori nu ne dau) si pensiile vs salarii.
Cu gazele ne-am lamurit. Il capo di tutti capi ne va face o oferta pe care nu o vom putea refuza. O sa spunem Spasiba si o sa acceptam oferta, asa ca nu mai pierd vremea sa comentez.
Ce-mi este greu sa pricep este faza cu pensii vs salarii.
Ca sa fac o mica introducere, actualul sistem de pensii, la modul cum este el acum, este cel mai bine dezvoltat in Europa. In state din Asia nu exista un sistem PUBLIC de pensii, iar cel privat este aproape inexistent. In America de Nord, sistemul de pensii este privat si este optional. Care este avantajul sistemului public? Ati aflat cu totii care este avantajul, in plina criza financiara, cand AIG, de exemplu, a cam dat-o-n zid. Simplu. Statul, prin sistemul public de pensii, investeste banii stransi de la noi in titluri sau plasamente cu risc minim- adica banii nostri nu se inmultesc precum cei de la FNI, deci nu avem cum sa primim de cateva mii de ori mai multi la pensie.
In sistemul privat, fiecare investeste unde vrea, cam cat vrea, daca vrea. Asiguratului nu-i ramane decat sa se roage sa mai primeasca inapoi macar ce a dat.
De ce scriu asta acum? Pentru ca fiecare individ care isi plateste taxele corect si la timp in aceasta tara este insultat prin atitudinea LOR. Aproape in fiecare zi il vad pe Mitica Popescu pe strada unde lucrez, il respect si il consider colosal. Am avut profesori in varsta pe care ii respect si acum. Merg la un doctor batran care prefera "leacurile babesti" in locul chimicalelor si il respect si pe el. Dar ma intreb de ce EU si TU trebuie sa muncim si sa platim din impozitele noastre atat salariul, cat si pensia lor??? Repet, ii respect si ii admir, dar nu este o solutie pensia si salariul de la buget. Actorii pot primi drepturi de autor, pot juca in spectacole sponsorizate; profesorii pot preda in institutii particulare, asta dupa ce isi declara la fisc veniturile din meditatii; doctorii pot profesa in clinici particulare, dar trebuie sa renunte la plic. Nu vreau sa discut despre magistrati si militari care, dupa ce primesc ordonanta (cateva sute de milioane si chiar miliarde ca sa paraseasca sistemul public), pensia de cateva zeci de milioane, se intorc in sistem ca salariati- aici deja discutam de monstrii de nesimtire.
Sa nu fim naivi sa credem ca nu exista solutii. Solutii exista, dar este mai facil sa ne folosim de aceasta modalitate (pensie si salriu) decat sa ne gandim la ce putem face.
Inainte de a arunca cu rosii in mine, va anunt ca fondurile de investitii si companiile de asigurari si-au anuntat randamentele pentru 2008- media este de 8% pentru pensiile private (in conditiile in care nu s-au terminat falimentele, ci abia incep).
Isi mai aminteste cineva cum o chema pe femeia aceea care avea pensie 3 RON? Nu? Nici eu. Stiu doar ca traia sau exista mai bine spus. Doamna Stela Popescu are pensie 2.000 RON.
Ma intreb, peste 35 de ani, cand or sa iasa la pensie primii asiguratii din sistemul privat-public, cine se va bate pentru ei? Presa, opinia publica, blogosfera va semnala faptul ca unii nu vor primii nimic, desi au cotizat, altii vor primi pensie cat sa-si cumpere o inghetata, iar altii se vor intoarce la munca fara sa mai arate pe nimeni cu degetul???
Cum sa nu iubesti tara asta? Noroc ca este mare si are lacuri si rauri interioare, ca altfel o cuprindeam in brate si o strangeam pana se sufoca.

6 comentarii:

asdfgh spunea...

Felicitari pentru topic. Am vrut sa scriu azi despre asta. Si chiar spuneam cuiva ieri despre sistemul de stat care nu exista si pe la altii. Si am vrut sa deschid ieri o petitie, pentru actorii care sunt nevoiti sa aleaga intre salariu sau pensie. Aberant, rusinos. Cum sa nu ii dau dreptate lui Badea..."traim in Romania". Keep up the good work girl!

Coana Zoitzica spunea...

Putin stiu, mai putin inteleg si mult mai putin pricep. In rest..."ne ocupa tot timpul".

Dili spunea...

Pana la aceasta tevatura nici nu stiam ca pensionarii au dreptul la alt salariu. Ma gandeam ca asa cum mamele aflate in plata indemnizatiei pt copil nu au dreptul la alta remuneratie, asa si pensionarii. Dansii ca dansii, dar bine zici: peste 35 de ani cum vor arata pensionarii nostri? Cand eram copil visam ca la pensie sa calatoresc asa cum vedeam nemtiipe la mare. Vise daca ma las pe baza statului. Si culmea, lucrez la stat.
A propos, uiti de indemnizatia pt mame :-).Cascam si eu gura la protestele celor care nu vor plafonare. La 4000ron. Oare un om normal cu salariul de 50 milioane nu a gasit de cuviinta sa stranga banuti ca sa creasca un bebe pan' la 2 ani?!
In fine, ne revoltam si noi dar nu cred ca are vreun rost... poate la cresterea tensiunii...

Coana Zoitzica spunea...

@ dili: am fost educati ca parerea noastra nu conteaza. adevarat, poate nu schimba lucrurile, dar macar ma exprim si poate cine stie...

Dili spunea...

Zambesc, fiindca imi place cand vad oameni optimisti. Intr-adevar, dupa cate bobarnace am primit in viata ar fi timpul sa avem incredere si-n puterea parerii unui om normal...:-)

Coana Zoitzica spunea...

@ dili: uneori, oamenii mici fac lucruri marete. de ce nu am fi optimisti? legea lui murphy: oricand se poate si mai rau.