marți, 13 aprilie 2010

Diferenta dintre sefi-femei si sefi-barbati

"Pauzele lungi si dese, cheia marilor insucces-uri", asta daca se gaseste cineva sa discute cu Academia Romana, sa schimbam Dex-ul.


Nu am o varsta inaintata, nu pot pretinde ca am vazut si am auzit tot, dar am destula experienta de munca. Cand spun experienta de munca, inseamna ca am trecut si prin sistemul public si prin cel privat, prin institutii cu zeci de oameni si firme de apartament sau multinationale. A fost o perioada cand CV-ul meu se afla in cosurile de gunoi ale celor mai mari companii.
Dupa o indelunga plimbare prin mai multe job-uri, asta nedemonstrand ca ma plictisesc repede, ci ca angajatori au o problema in fidelizarea angajatilor, am ajuns la niste concluzii triste.
Am avut sefi-femei si sefi-barbati, sefi cu 12 clase si sefi cu nenumarate MBA-uri si diplome, sefi tineri si sefi in varsta, sefi normali si sefi nebuni.
La o analiza simpla, femeile, in ciuda sindromului "PMS", sunt mult mai bune ca sefe. De ce spun asta?
O femeie sef este usor de citit, stii cand intri in biroul ei daca s-a intors cu fata la cearceaf sau daca a primit flori dimineata. O femeie sef nu se uita in decolteul colegelor sau la picioarele acestora, iar daca este o femeie educata, nu le va invidia pentru faptul ca ele poarta cupa D iar ea cupa A. O femeie sef nu va trata babratii ca pe scalvi ci ii va trata ca pe orice coleg. O femeie sef se va enerva atunci cand interlocutorul ei da dovada de cea mai mare prostie si va incerca sa remedieze, daca se poate, situatia pe loc si nu va astepta momentul sa plateasca polite. O femeie sef stie ca trebuie sa lupte pentru postul ei si isi va atrage toti angajatii alaturi de ea, dovedindu-se a fi un leader mai mult decat un manager.
Un barbat sef este mai dificil ca o femeie sef si mult mai greu de citit. Nu stii cand barbatul sef s-a trezit cu fata la cearceaf decat dupa ce ti-ai luat papara. Un barbat sef se va uita in decolteurile sau la cracii colegelor, si in cele mai multe cazuri va incerca sa treaca peste faza uitat. Un barbat sef nu uita niciodata cand este refuzat la "trecut peste uitat" si va plati cu fiecare ocazie ivita, asta daca este un frustrat si nu un domn. In cazul in care a trecut de "mai mult decat uitat", probabil o va promova pe tuta care s-a pus in V, desi e tuta, iar cand afla sotia o concediaza. Un barbat sef se simte bine in prezenta prostiei si nu incearca sa remedieze situatia, asteptand momentul potrivit sa iasa din nou in evidenta pentru cunostintele lui. Un barbat sef CREDE ca postul i se cuvine si nu trebuie sa-si tina alaturi echipa pentru suport, dovedind ca nu are calitati de leader chiar daca are de manager. Un barbat sef, desi nu sufera de sindromul PMS, sufera de sindromul NF, care, in ciuda "statisticilor", poate dura mai mult decat PMS, atingand uneori valori de peste zeci de luni.
De ce e de preferat femeia leader in locul barbatului manager?
Leader-ul este cel care, in ciuda lipsurilor manageriale, este cel care reuseste sa aseze toate rotitele la locul lor, facand un intreg sistem sa functoneze fara alte interventii. Un leader isi motiveaza echipa sa dea totul, nu sub amenintarea cu pierderea locului de munca, ci cu respect si simtul implinirii. Un leader nu trebuie sa stie sa schimbe bujia la automobilul firmei sau sa faca bugete, pentru asta exista ceilalti angajati, carora leader-ul le ofera incredere, primind rezultate.
Un manager este cel care, dupa ce a trecut prin toate tipurile de organizatii "lucrative" la nivel teoretic, considera ca detine adevarul absolut si aplica teoria in practica. Din pacate, asa cum am invatat cu totii, practica difera de teorie foarte mult. Managerul, dupa ce a umplut perete cu zecile de diplome obtinute, isi trateaza "subordonatii" cu multa aroganta si superioritate. Un angajat tratat ca un argat nu va da randamentul pe care il da un angajat tratat ca un COLEG. Managerul considera ca, dupa ce a citit toate cartile posibile din lume, poate schimba o bujie la automobilul firmei si poate face un buget, desigur, toate la nivel teoretic. Spre surprinderea lui, angajatul care stie sa intocmeasca un buget nu stie sa schimbe o bujie, iar cel ce stie sa schimbe bujia nu stie ce e ala buget, si ii considera "nepotriviti" pentru organizatia lui. In timp, aceste neintelegeri creeaza o stare de "disconfort" intre angajati, iar cel ce face bugetul nu va aloca o suma si pentru bujii, iar cel ce schimba bujiile nu va mai avea grija de masina celui cu bugetele.
Stim ca exista leaderi buni, care devin in timp si buni manageri, dar nu exista manageri buni care sa devina si leaderi buni.

sursa foto

2 comentarii:

asdfgh spunea...

Eu am o femeie sef. Nu e deloc ok si sper sa fie ultima data cand trebuie sa accept ca e nefluierata demult, ca e in depresie si multe alte toane de femeie. Si mai e si scorpion!

Oh, cu barbatii e mult mai simplu...

Little Miss Sunset spunea...

@rox: de azi redevin posesoare de sef femeie si sper sa nu fie exceptia de la regula :))
poate trebuia sa pun un p.s. la final si sa spun ca femeile scorpion se exclud??? ;)