miercuri, 21 aprilie 2010

Cum e cu nesimtirea

Se pare, conform studiilor pe care nu le-au facut cercetatorii americani, ca batranii romani, pe masura ce le cade parul din cap si incep sa le atarne pieile, descopera un nou mod de a exista.
Nesimtit.
Batranii romani descopera cum este sa traiesti nesimtit. Nu ei, desigur. Ei nu sunt nesimtiti, restul populatiei care graviteaza in jurul lor devine subit nesimtita.
Batranii romani uita ca au fost si ei acolo, uita ca au avut 20, 30, 40 de ani si pretind ca interlocutorul sau cel din fata lor sa se ridice la nivelul lor si nu ei sa coboare.
Batranul roman se plange ca e bolnav, dar cand e vorba de stat la cozi la deschiderea hipermarketurilor, devine superman.
Batranul roman sufera de apropiere. Oriunde este o coada, fie ea formata din 2 persoane, vine si batranul roman si se aseaza in carca ultimului. Carca nu este la modul figurat ci la modul propriu, pentru ca batranul roman este obisnuit sa se inghesuie, sa iti sufle in ceafa si sa te miroasa.
Batranul roman, pe masura ce imbatraneste, uita motivul pentru care cineva i-a facut o incapere in plus in casa, cand putea sa lase cacastoarea la coltul blocului. Batranul roman uita ce rol au cada, dusul, dar mai ales sapunul.
Batranul roman nu are niciodata destul timp. Este foarte probabil ca tu, tanar angajat intr-o companiei de rahat, sa iti iei o zi de concediu pentru ati rezolva probleme sau poate fugi in pauza de masa la un control la spital ca, fix in acel moment, are pauza de masa si pensionarul roman. Nu, nu incercati sa va rugati de el sa va lase sa intrati inainte ca nu aveti timp. El este foarte ocupat, dar mai ales EL ESTE MAI BATRAN, deci prin urmare, el are intaietate.
Batranul roman nu accepta sa fie contrazis. Tu, indiferent de cate carti ai citit, indiferent de cate ziare si site-uri urmaresti, nu ai cum sa stii mai multe decat el. Este posibil ca nimic sa nu se fii schimbat din era glaciara, este foarte probabil ca nimic sa nu mai fie la fel, nu conteaza. Batranul roman are dreptate MEREU.

Pentru a nu ma blama ca vorbesc astfel despre batrani, fara sa consult cercetatorii britanici, am rugamintea sa faceti urmatoarele lucruri:
  • incercati, daca sunteti femeie, sa iesiti dintr-o cladire inaintea unui batran;
  • incercati sa rugati un batran sa va lase sa platiti impozitul inaintea lui;
  • incercati sa-i spuneti unui batran sa coboare din carca voastra;
  • incercati sa-i spuneti unui batran sa nu mai circule cu masina, deoarece reactiile lui sunt mult incetinite.

Oricat de politicos ati spune oricare dintre aceste propozitii, tot ce veti obtine este un "NESIMTITULE".

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ioiii , Missy...pe langa inevitabilul "Nesimtitule/o" , vei avea parte si de zapezile de alta data , cand ceasca era presedinte si se traia muuuult mai bine , vei avea parte si de "Needucatule , Obraznicule , Betivule , Drogatule , Nenorocitule , Nerespectuosule"...si lista poate continua...La capitolul ala cu lipsa apei si sapunului...m-ai pus in cur...prefer toate adjectivele de mai sus in locul mirosurilor amintite...
Hai ca trecem si peste asta...problema este ca si noi imbatranim...

Little Miss Sunset spunea...

@ana: tu ana, eu sper din tot sufletul sa nu devin o baba nesuferita, si daca devin, sa o fac pe nervii pisicilor si cainilor, nu pe nervii altora. sper sa nu vina neamtu ala mic si sa folosesc sapunul la mancare si atat ;)
eu nu inteleg de ce la batrani totul se rezuma la "nesimtito" desi nu le-ai facut nimic.

Anonim spunea...

Pentru ca s-au inrait , Missy...sunt inraiti.Mintea mea ii asociaza cu acei catei bolnavi si batrani tinuti in intuneric si in custi , fara pic de libertate...carora le arunci un os , de mila si le mai dai si cate un sut zdravan daca isi permit sa urle la luna...
Si eu sper din tot sufletul sa nu ajung vreo muratura de baba...si sa fiu deschisa la minte chiar si atunci....Din fericire nu toti batranii sunt asa , ci numai cei ce inca nu au depasit bariera comunismului , cand cei mai multi dintre ei munceau-nu munceau , leafa mergea , la fel si pensia si cand aveau de toate , de la ferma de partid sau de pe sub tejghea si o duceau bine venindu-le totul la nas...Nu au trecut bariera asta si nici nu o vor trece , din cauza mentalitatii...a educatie si a anilor de tinerete dusi asa cum au fost ei traiti...Nu ai ce sa le ceri , Missy , nu ai...e lupta cu morile de vant...nu-i putem eutanasia , sunt ai nostrii...asa cum ei au muncit ca sa asigure fondul de pensii pentru cei dinaintea lor , tot asta facem si noi acum , asa cum vor face si altii pentru noi...Sincer , iti marturisesc , ca nu vreau sa apuc varsta acrelii si barbatul meu are vorba :cand voi ajunge asa , te rog sa ma impusti...
Hai sa ne bucuram , pana una alta , ca suntem deja in weekend...

kameluna spunea...

Trebuie sa fiu de acord cu tine chiar daca ai fost brutal de sincera.Ma rog doar sa nu ajung ca si ei. Pe fiica mea am certat-o mereu ca nu cedeaza locul batranilor in mijloacele de transport dar am ajuns sa-i dau dreptate. Ei se plimba doar pentru ca au "liber" de la primarie si incurca exact la orele de varf. Oricum....ei raman la fel, iar noi intr-o zi le vom lua locul.

Little Miss Sunset spunea...

@ana: nu stiu daca asta este explicatia, sper sa fie asta. stiu doar ca mai exista batrani care au bun simt. problema este ca acesti batrani lipsiti de "scrupule" sunt cei care educa tineretul de azi, tineretul acesta mahalagiu si nesimtit.
probabil frustrarile acumulate si functiile detinute la un moment dat, explodeaza atunci cand crezi mai putin si in modul cel mai urat posibil.

@kameluna: sunt brutal de sincera, dar sper ca nu nesimtita.
am renuntat sa cred in ochii umezi ai batranilor cand am vrut sa-i dau o paine unei batrane care statea in fata limentarei si mi-a refuzat-o cerandu-mi bani. si am renuntat sa cred in "experienta" lor de viata cand niste batrani au incercat sa ma "faca" la bani sau si-au batut joc de munca mea, pe motiv ca sunt prea tanara, devenind, prin refuzul de a juca cum canta ei, o nesimtita, cum altfel.
ce s-ar intampla daca toti am fi nesimtiti?