Am ramas restanta aici cu cateva explicatii. Probabil multi ati auzit de ACCA sau ati citit pe cartea de vizita a cuiva.
ACCA este un fel de contabil mai cu mot decat expertul contabil, o calificare oferita de asociatia cu bazele in Marea Britanie.
De ce mai cu mot?
ACCA inseamna 14 examene, toate in limba engleza. Toate aceste 14 examene presupun achizitionarea unui manual si a unei culegeri de probleme. Manualele costa 35 de lire sterline iar culegerile 20 de lire sterline. Din pacate, manualele nu sunt transmisibile, ele schimbandu-se anual. La un calcul sumar, numai manualele costa 770 lire sterline.
Ce trebuie sa faci pentru a fi admis? Poti sa optezi pentru inscrierea directa pe site-ul ACCA sau la unul din centrele acreditate de ei in Romania (BPP, Irecson), depui un dosar din care sa reiasa ca ai terminat o facultate cu profil economic. Cu putin noroc, poti sa fii scutit de primele 3 examane, asta daca materiile studiate in facultate sunt asemanatoare cu cele de la ACCA.
Taxa anuala, dupa ce ai fost admis, este de 100 de lire sterline. In cazul in care optezi sa fi pe schema de administrare a unui partener acreditat de ei, mai platesti inca 100 de lire sterline anual, pentru partener.
Fiecare examen sustinut costa, in medie, 75 lire sterline. Aceasta suma se poate modifica in functie de deciziile luate de asociatia din MB. In cazul unui examen care se repeta, va trebui achitata din nou taxa.
Nu exista decat 2 sesiuni anuale, una in Iunie si una in Decembrie, in care nu se pot sustine mai mult de 4 examene (credeti-ma ca nu puteti mai mult oricum).
Desigur, pentru cei cu dare de mana, exista optiunea de a participa la cursurile sustinute de partenerii ACCA in Romania, un curs costand in medie 700 de lire sterline, dar cu manualele incluse.
Fiecare persoana inscrisa este eligibila (are dreptul sa-si sustina exemenele) maxim 10 ani, perioada in care trebuie sa-si sustina toate examnele, inclusiv partea de etica.
Ce presupune "etica"? Dupa incheierea cu succes a tuturor exemenelor, exista o perioada de 1 an in care candidatul la "titulatura de membru ACCA" este supus unor controale etice.
In final, tragem linie si adunam. Sa spunem ca suntem o persoana eminenta si putem termina cursul in 3 ani, asta daca am primit si exceptare la primele examene, si nu am repetat niciun examen. Asta ar insemna cam 1700 lire sterline.
Merita investitia?
Dupa ce ati sustinut toate examenele ACCA si ati fost acceptati ati devenit membru ACCA, printr-o simpla cerere depusa la CECCAR si la CAFR, primiti acreditarea pentru Romania.
Aceasta specializare este recunoscuta in aproape toate tarile lumii, de la Kenya la Anglia, exceptie facand, binenteles SUA. SUA recunoaste aceasta specializare, dar sistemul contabil este diferit de Europa si Asia, astfel incat nu iti foloseste sa stii IFRS sau IAS decat daca in compania in care lucrezi exista interese "europene"- burse.
Nu stiu cat de elocventa este explicatia, este mai mult un sumar a ceea ce ar trebui sa stiti, dar este un punct de plecare.
3 comentarii:
zici tu ca nu e doar "o alta patalama"?
@joker: poate fi doar o "patalama", dar daca vrei mai mult...nu e doar hartie de sters la fund, sa ma scuzati.
examenele alea chiar sunt grele, iar gaina, plicul sau porcul nu te ajuta sa le iei.
Intradevar, examenele sunt foarte grele, rata de trecere la unele examene e de 35-40%. Examenele sunt sustinute in limba engleza si in unele cazuri devin si mai grele atunci cind engleza nu este limba materna. Eu am sustinut 8 examene, dar am trecut doar 6, la cele doua obtinind 49 de puncte, minimum necesar de puncte find 50. Cred ca asta vorbeste mult de cerinte si exigenta examenatorului.
Trimiteți un comentariu