vineri, 5 martie 2010

Foame de bani

Suntem curpinsi de febra banilor, de numarul lor, de cantitatea lor. Vrem masini mai scumpe, case mai mari, haine de firma, parfumuri bune, cafele in centru. Nu mai judecam oamenii dupa calitatile si defectele lor, ii judecam dupa contul bancar si pozitia din firma. Dar nici pozitia nu mai este importanta, ce daca esti un directoras de scoala, ce daca ai facut mai multa scoala decat stiu altii sa numere, ce daca biblioteca ta personala seamna cu biblioteca municipala, daca nu ai bani nu contezi. Daca esti o "amarata" de femeie de servici la metrou, cu diploma de 8 clase, iar in biblioteca ai cartile de la "Adevarul" si "Jurnalul" ca dau bine in mahala, carti pe care le stergi doar de praf ca te sperie sunetul scot cand le deschizi, dar ai bani sa mergi in mall, contezi. E mai importanta haina ta de la Tina R si nu costumul ponosit de la scoala.
Oamenii sunt catalogati doar dupa banii pe care ii castiga si ii cheltuiesc. Ne uitam la Miss Univers si nu discutam despre cum arata ci despre cat o sa castige, de parca vreodata o sa poata cumpara cu toti banii aceia desteptaciunea. Ne uitam la meciurile de fotbal si ne limitam la bani, orice jucator de la Real Madrid e mai bun decat orice jucator de la Nationala Romanie, doar pentru ca are mai multi bani, ca si cum acel jucator mananca banii si ii fac bine la plamani. Ascultam muzica si mergem la concerte, dar nu ne intereseaza playback-ul ci cati bani castiga artistul. Vedem un vernisaj si ne intrebam cu cat se vand tablouri si nu daca ne plac sau nu. Un prieten isi schimba serviciul si nu il intrebam ce colectiv are, ce sarcini are sau daca ii place, il intrebam cati bani castiga.
Facem un cadou si ne asteptam sa primim inapoi un cadou la fel de costisitor.
Ne uitam la tv, ascultam la radio numai stiri cu sume; cat a castigat ala, cat a pierdut celalalt, cat costa aia, ce profit aduce cealalta.
Nici nu ma mai mir ca avem prieteni doar in functie de salariu si beneficii. Ce rost are sa ramai prieten cu colegul de banca din liceu, dar a devenit un simplu bibliotecar? De ce sa nu te imprietenesti cu barbarul care isi parcheaza mamutul pe locul tau?
Din pacate, unii se nasc cu bani si stiu sa traiasca frumos, iar altii lupta oa viata intreaga pentru ei si devin urati.



Cam asa este, doar ca si ei au uitat de unde au plecat. Au uitat zilele in care nu se "prostituau" pentru 5 lei.
Sper sa nu uitati si voi, pentru ca atunci veti deveni penibili. Pentru voi. Pentru cei care va stiu de cand umblati cu eugenia in buzunar. Pentru cei care au avut mereu bani, iar voi nu reprezentati decat o distractie pentru ei.

3 comentarii:

Georgi spunea...

hai mai ca nu e chiar asa!refuz sa cred ca traim intr-o astfel de lume unde cineva isi uita prietenii doar pt ca nu bani.cine face asta e un om fara valoare si asta nu are legatura cu timpurile sau locurile in care traim.cine e javra,asa moare,si nu are nevoie decat de un pretext ca sa-si uite prietenii,indiferent ca se cheama bani,sau whatever.vreau sa spun ca nu poti sa ai cat de cat valoare ca om si sa spui ca l-ai uitat pe x pt ca n-are bani.si sa fi si luat in serios!!cat despez televiziune aici-e slabutza rau!

Anonim spunea...

cin' te supara bre asa rau!?

Coana Zoitzica spunea...

@georgi: si eu refuz sa cred asta, dar ma opreste zilnic din drum si-mi mai da o palma. ori traim noi in alta lume, ori .... daca ai mai trai o zi in Romania asta, ai intelege perfect ce spun, haina face pe om si nu invers. ingnoranta si superficialitatea nu se mai dau plecat de pe meleagurile noastre.
sper sa-ti fac o surpriza in curand :)

@joker: trebuie sa fie cineva anume sa spun asta? de la puya pana la crainicul tv, de la vecinul de la 5 pana la "prietenii" din copilarie...take a look around and you'll see.