Ma vad nevoita sa reiau ideea de cum se face turism la noi si cum se face la altii. Am mai povestit si aici o alta experienta traita in Lyon, la un targ de turism.
Acum vreau sa vorbesc de ceea ce fac cei mai europeni dintre europeni, adica belgienii. In capitala Uniunii Europene si, in acelasi timp, capitala Belgiei turismul se face cu cap. SI nu cu capul chel lipsit de suvita ci cu capul unor oameni competenti, unori oameni care simt piata si au imaginea unui "bisnis" de succes.
In mijlocul UE s-a inteles ca week-endul este un sursa sigura de venituri continue, drept pentru care toate marile lanturi hoteliere (Ibis, Novotel, etc) si-au ajustat preturile in functie de zilele saptamanii. Daca in Romania, in week-end preturile cresc cu peste 40% la cazare, in Bruxelles preturile scad cu peste 40%. Un exemplu este lantul de hoteluri Ibis, unde cazare in week-edn scade de la 149 Euro/noapte la 79 Euro/noapte.
Ce stiu "prostii" ceilalti, dar nu au aflat inca ministrii nostrii, este ca in timpul saptamanii turismul insemana oamenii de afaceri. Acestia sau companiile lor platesc orice suma. In week-end sunt oamenii obisnuiti, cei care platesc sute de euro intrare la muzeu, cei care lasa sute de euro in baruri si restaurante, cei care fac vanzari de mii de euro in magazinele de suveniruri.
Tot in mijlocul Europei, o alta facilitate pentru turistul obisnuit, inclusiv pentru cetatenul tarii, potential turist, este pretul transportului cu trenul. Costul biletelor pe liniile ferate, scade in week-end la jumatate.
Poti sa calatoresti cu trenul de la Bruxelles la Amsterdam cu doar 45 Euro dus-intors sau de la Bruxelles la Brugges cu doar 15 Euro dus-intors.
Pe langa turistii din alte tari care gasesc in aceasta facilitate oportunitatea de a vede si alte orase din tara respectiva, ai si localnicii care se vor plimba doar cu gentuta prin tara ta.
Poate parea mult, dar tinand cont ca in maxim 3 ore ajungi la Amsterdam, mult mai repede si sigur decat la Constanta, dispare dezavantajul pretului.
Poate daca doamna ministreasa nu s-ar duce la Bruxelles doar sa-si afiseze deux-piece-urile ci sa vada efectiv cum se face turism, sau poate daca domnii consilieri nu s-ar duce acolo sa faca doar cumparaturi (Zara si Promod exista si la noi) ci sa vada cum se face un plan de turism, am reusi sa facem si noi ceva.
Ma intreb, retoric desigur, cum de reusim sa furam de la masini de lux, branduri, planuri de invatamant, ideea de autostrazi, pana la portofele si virginitati, dar nu reusim sa furam idei de afaceri, si nu bisnitareala de 3 lei.
2 comentarii:
pai romanii nu "fura" idei de afaceri,cum spui tu, pt ca "merge si asa" adica cu super preturi in weekend,etc-iar daca nu merge, dau vina pe criza!cat despre cum ne-am simtit, abea va asteptam din nou!:)
@georgi: problema noastra este ca stam pe margine si nu avem puterea sa facem nimic, dar astea se vor schimba.
si eu sper sa revenim, dar nu promit nimic, ca iar ma tragi de urechi :))
Trimiteți un comentariu