vineri, 3 iulie 2009

Crima sau responsabilitate

Pornesc prin a spune, din start, ca, inainte de a comenta ca este un pacat fapta in sine, trebuie sa ne gandim ca si metodele de prevenire si modalitatile prin care s-a ajuns la fapta respectiva sunt considerate un pacat.

Este o crima avortul sau este o dovada de responsabilitate?

Nu plecam de la definitia din dictionar si nici de la ceea ce spun preotii (ii lasam cu pacatele lor), plecam de la 2 oameni, care se bucura de viata, casatoriti sau nu si sfarsesc prin a deveni 3. Nu plecam nici de la stupida intrebare "Cum se mai poate, in secolul acesta, sa ramai insarcinata, cand sunt atatea metode?". Se poate si se intampla.

Sa luam un cuplu necasatorit, in care iubirea este confundata cu obisnuita, iar sexul cu salteaua. Pusi in fata unui astfel de decizii, isi vor reevalua sentimentele si vor constata ca nu se iubesc ci doar se tolereaza. El se spala pe maini si o lasa pe ea sa aleaga. Ea este sigura ca nu el este barbatul alaturi de care vrea sa imbatraneasca. Aceasta sarcina ii dezbina in loc sa-i lege mai mult.
Este o crima sau un act de responsabilitate avortul in acest caz?

Sa luam un cuplu necasatorit, dar unde iubirea este evidenta si simtita de ambii parteneri. Ajunsi in fata unui astfel de moment, constata ca nu au resursele financiare necesare pentru a creste un copil, acesta fiind si motivul pentru care nici nu sunt casatoriti. Copilul nu poate fi crescut cu juma de Eugenie si cu un pahar cu apa, asa cum traiesc ei, cum nu poate fi crescut nici cu visele lui de a deveni mare avocat sau ale ei de a deveni mare stilista.
In acest caz, este o crima sau fuga de responsabilitate?

Hai sa vedem un cuplu casatorit, cu 3 copii la activ, imbracati unul cu hainele celuilalt. Stiu, va vine inevitabil in gand ca "unde mananca 5 guri, mai mananca si a 6", dar cand stii ca sunt prea multe guri?
Recurgerea la avort este o crima sau doar responsabilitate fata de ceilalti copii?

Ce se intampla cu un cuplu casatorit, cu o situatie financiara peste medie, dar prea ocupat sa urce pe scara sociala, prea ocupat sa devina mai bogat, prea ocupat pentru un copil?
Este crima avortul in cazul acesta sau doar dovada unui egoism extrem?

Dar o femeie violata si ramasa insarcinata, are dreptul moral sa faca avort?
Da o copila batjocorita de propriul tata sau frate, comite o crima sau un act de responsabilitate?

Responsabilitatea comiterii unei astfel de fapte ar trebui sa revina ambilor parteneri, dar uneori ramane doar pe umeri femeii.
Care este limita dintre crima si "normalitate"? Variaza ea in functie de motivatia fiecaruia in parte?
Daca nu ii judecam acum, ii vom judeca atunci cand isi vor inchide copiii in pivnite, ii vor lega cu lanturi sua ii vor arunca pe strazi?

Si pana la urma, cine suntem noi sa-i judecam pe altii?

Dogmele religioase interzic avortul, asa cum interzic si folosirea de mijloace contraceptive, asa cum interzic si sexul inafara casatoriei, dar astea sunt numai litere si scrieri.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca avortul ar trebui sa fie ultima iesire si in nici un caz decizia nu trebuie luata doar in cuplu. Cred ca problema trebuie intoarsa pe toate partile in urma consultarii cu mai multe persoane apropiate. Poate totusi viitorul copil are sansa sa traiasca, infiat fiind de cineva.
Nu cred ca e o intrebare la care sa raspuns 100% convins.Tind sa spun DA sunt de acord cu avortul, dar nu o spun cu toata convingerea

Ana-Maria spunea...

Eu una subscriu la absolut toate cuvintele scrise de tine,draga mea...mai bine nici ca s-ar plia pe conceptia mea vid-a-vis de avrot parerea ta scrisa aici....Si exact ca si tine intrebam si eu,retoric,o data intr-o postare:cine suntem noi sa ii judecam pe altii?!Cine ne da dreptul sa nu ne vedem barna din ochi ,in schimb sa urlam vazand paiul din ochiul altuia?!
Da,eu sunt de acord cu avortul in toate cazurile descrise de tine mai sus....

Dili spunea...

Eu nu sunt de acord cu avortul. Hai sa zic doua cuvinte, si da puteti sa dati si cu rosii.
Cred ca tine de ce e in capsorul fiecaruia si de gradul de auto-responsabilizare. Si mai ales de constiinta.

Daca ea, o oarecare, e capabila sa nu se automutileze sufleteste printr-un avort si sa continuie sa traiasca fara traume psihice - atunci o va face. Si a doua zi dupa avort va spune ca e ok, razand fiindca a luat un 9 la un examen (asa a facut cineva eeeeexact martea trecuta - cititi aici: http://jurnaldeavort.blogspot.com/)

Insa daca are deja un copil, e bugetar si ea si sotul sau si ramane iar insarcinata din "greseala", apoi o sangerare il face pe un dr sa-i spuna ca daca vrea poate lasa copilul "sa se duca", iar de nu sa se trateze si poate va reusi sa=l pastreze - iar ea se ingrozeste la auzul primei variante - atunci nu o va face in veci (aceasta am fost eu acum un an si ceva)

Singurul caz care ramane in picioare este cel al fetitelor violate.. aici nu indraznesc nici sa ma gandesc la trauma in sine, nici atat la o experienta a nasterii sau a cresterii unui copil.

Ar mai fi si situatia in care gravida afla ca bebe are malformatii. Si aici insa am doua observatii: 1) stiu un caz cand prin amniocenteza copilul a fost declarat cu sindrom Down, dar care la nastere era perfect sanatos; si 2) si cei cu spina bifida sau eu stiu ce alte maladii traiesc si sunt fericiti, au comunitatea lor sau nimeni nu stie ca-s bolnavi (au daca apaream pe lume acum si mama afla ca am spina bifida oculta, nu mai existam, si uite ca functionez si nimeni habar n-are, nici eu nu am stiut pana acum cativa ani)

Ar fi foarte multe de zis, cred ca nici la o mie de comentarii nu am epuiza subiectul. preotii o stiu pe-a lor, noi pe-a noastra, putini insa sunt cei care-si demonstreaza practic credinta. Citeam chiar in seara asta de un parinte care, propavaduind interzicerea avortului, a facut ceva: i-a luat pe toti acesti copii, basca handicapati sau mame gonite de acasa, si le-a oferit alternativa de a-i creste el. Si uite ca sponsori s-au gasit, si uite ca poate unii vor ajunge sa conteze pentru cineva sau pentru tarisoara asta. Nu stiu, dar mi se pare ca minuni exista si niciodata nu stim ce ne rezerva viitorul. De aceea, cu exceptia violului, nu sunt de acord cu avortul sub nici o forma.
Asta deriva din faptul ca sunt convinsa ca nimic nu e intamplator.
Hai ca am taraganat-o rau, sa fiti sanatosi, atenti si noapte bunas!

Coana Zoitzica spunea...

@joker: depinde ce intelegi prin persoane apropiate. doar nu faci copilul de gura lumii, ca nu gura lumii il educa si-l hraneste.

@ana: daca noi ii judecam pe altii, pe noi cine ne judeca?

@dili: nu dam cu rosii, e parerea ta si o respectam.
trauma psihica... hmmm.... conceptul ca e pacat sa omori o viata, chiar neformata ...
nu vorbim de credinta, nu vorbim de fatarnicie, de babele ce pupa icoane si apoi dau pe pusti copiii, vorbim de individ.
biserica creeaza turme si nu indivizi. societatea creaza populatie si nu indivizi.
ce simti tu, fara sa fii influentata de gura lumii, de biserica, de societate, este cel mai important.

Anonim spunea...

@ LMS

Persoanele apropiate sunt ale 4-5, nu intru in detalii, dar cred ca e imp sa iesi un pic din cuplu si sa auzi si alte pareri. Sub influenta momentului "cei doi" s-ar putea sa ia o decizie gresita

Coana Zoitzica spunea...

@joker: oricum decizia nu o iei peste noapte, ca nu cumperi o masina.
cum te mai simti?

Ana-Maria spunea...

Missy,nush cine ne mai judeca pe noi....Poate biserica aia care creeaza turmele sau societatea aia care creeaza populatia...degeaba scoti capul in sus,sa respiri eventual,ca se gaseste unul care sa te infunde repejor inapoi in gramada...Numai cei "alesi" au drepturi,este?;p
Violate nu sunt numai fetitele,violate sunt si femeile si babele(noroc de astea din urma ca-s la menopauza) si chiar si nevestele sunt violate,de catre sotii lor,dupa ce si-au luat "tocana" sanatoasa,ca sa priceapa bine cine e stapanul in casa...
Missy,e asa de lung subiectul si ca in orice chestie controversata de cand lumea si pamantul,gen femei versus barbati,masini japoneze versus masini germane,atei versus credinciosi....si exemplele ar putea continua...este de neepuizat discutia....revin si zic ca eu te aprob in ceea ce ai scris...si in proportie de 90% asa as descrie si felul in care mi-as expune eu parerea fata de avort.

Anonim spunea...

@ LMS

Mai am un pic si trec la faza cu ridicatul piciorului. De latrat o faceam si inainte :P
Sunt ok! Azi am fost sa ma vaccinez (al doilea din cele 5)

Coana Zoitzica spunea...

@ana: cam cate rosii crezi ca ne-am luat ca suntem de acord cu avortul????

@joker: las ca uiti de toate la u2 sau o sa latri mai tare :))))