vineri, 11 iunie 2010

Dictatura

Simplu si la obiect.

Exista diferente intre ieri si azi? Intre inainte, pana in 1989, si "inapoi" (2010)?

Exista?


  • telefonul era ascultat inainte de revolutie, doar cu aprobare si doar daca era pusa in pericol siguranta nationala, asa cum era definita la acel moment. Acum e ascultat de cine vrea, cand vrea si de ce vrea, pana si un amarat imputit isi poate asculta nevasta, datatoare cu furtunul la spalatoria auto din colt.

  • nu aveam voie sa vorbim regimul, sa spunem nimic despre conducator. Acum avem voi, dar oricum nu ne asculta nimeni, iar daca ne asculta, ne ofera demisia in alb, doar sa o semnam.

  • la televizor vedeam 2 ore de mari impliniri si nenumarate succes-URI in munca. Acum vedem 24 de ore pe zi cum se fura si cum nimeni nu face nimic si, din nou, nu lipsesc conducatori sa ne spuna cat de bine e si cata miere curge pe strazi.
  • alimentarele erau goale, dar daca stiai pe cine "trebuie" mancai un salam de sibiu sau o pulpa. Acum, desi vitrinele alimentarelor abia mai respira, tot este bine sa stii pe cineva care sa-ti vanda marfa proaspata si nu expirata de cateva luni.
  • inainte, orice bou absolvent de 4 clase, dar care pupa partidul si pe stanga si pe dreapta, ajungea prin posturi de conducere. Acum la fel. Sistemul PR (pile si relatii) functiona si inainte, ca doar fiecare avea acasa o vaca sau un bou, ce trebuia sa aiba un servici. Astazi, vaca e pitzi, boul e baiatul de baiat, si, la fel ca in trecut, trebuie sa aiba un servici. Diferenta este ca procentul este mai mare astazi decat inainte si e valabil si la privat si la stat. Fiecare are in firma cate un prost care e pila sefului, prost care are diploma, dar mai mult decat sa plimbe hartii nu stie.
  • spectacolele erau cenzurate, asa cum sunt si astazi.
  • ianinte, daca vorbeai de rau partidul sau aveai rude in strainatate, erai urmarit sau dat afara din partid, lucru ce echivala, uneori, si cu pierderea locului de munca. Azi, daca nu esti cu conducerea, esti importriva ei, deci acelasi lucru.
  • inainte de revolutie, sute de femei mureau incercand sa faca un avort ilegal. Azi, sute de femei fac avort legal si mor, iar alte sute de persoane mor din ignorata sistemului, chiar daca isi platesc contributiile.
  • inainte ne bucuram de micii si berea de 23 August, azi ne bucuram tot de mici si bere, dar mai des.
  • inainte taranii se plangeau ca nu au pamantul lor si muncesc la cap, azi se plang ca, desi au pamant, nu are cine sa il munceasca.
  • inainte umflam planurile la grau si porumb si rezulta ca pe un hectar a iesit grau cat pentru 5 hectare; azi umflam cifrele si, desi nimeni nu produce si nu munceste nimic, tara nu e in recesiune (zic ei).
  • inainte, invatamantul era prost, locurile la facultate putine si ieseau prea putini specialisti, dar niciun somer. Azi, invatamantul este extraordinar, la facultate nu intra decat cine nu vrea, ies mii de someri si niciun specialist.
  • inainte aveam timp sa mergem la teatru, la film, sa citim o carte. Azi avem timp sa stam pe facebook, sa citim ziare online, dar nu stim cum arata vecinul si suntem prizonierul calculatorului.

Trist.

E doar o noua forma de dictatura, suntem lasati sa credem ca suntem liberi, dar ceea ce se intampla este exact opusul. Nu avem voie aia, nu avem voie ailalta, nu avem bani de concertele pe care le-am asteptat, nu avem timp si nici bani de concediile prin strainatate, nu mai stim ce vrem sa facem in viata, stim doar ceea ce ni se spune ca vrem si acceptam fara sa ne intrebam daca e bine sau nu.

Am pierdut pana si Divertis-ul si Vacanta Mare, care au trait mult timp din simpatia adunata inainte, iar acum au cazut in derizoriu.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mamicule...tu chiar mai ai forta sa protestezi!! Felicitari!

Little Miss Sunset spunea...

@joker: din contra. stau pe margine si arat cu degetul, ceea ce e mult mai grav