joi, 24 iunie 2010

Vorbim in TVA sau cash?

A trecut vremea cand la fiecare colt de strada era cate un bisnismen ce vindea ace, brice si carice. Au inceput sa dispara buticurile cu biscuiti si hartie igienica de la parterul fiecarui bloc. Acum ne facem cumparaturile in hypermarket-uri, unde, vrei nu vrei, cumperi orice tampenie de care nu ai nevoie. Un singur lucru a ramas la fel, pretul fara TVA. Reclamele la companiile de telefonie mobila sau la masini iti spun pretul fara TVA al unui minut de convorbire sau al unei masini noi noute.
Consumatorul final, fie el firma sau tanti Jeni, plateste pretul cu TVA. Pe toti ii intereseaza cat trebuie sa scoata din buzunar, cash, si nu cat este TVA-ul. De ce? Simplu.
Tanti Jeni, cand se duce sa-si faca abonament la telefon, nu o intereseaza cat o costa fara TVA, ea nu poate sa recupereze suma de la stat, fiind consumator final. Pe ea o intereseaza cat plateste pe luna, cash. Pentru ca tanti Jeni, nenea Nelu si noi ceilalti, suntem consumatori finali si platim pretul cu TVA.
O sa spuneti ca e diferit in cazul unei firme, ca pentru o firma este important sa stie cat este TVA, ca o firma il poate recupera de la stat. Sa presupunem ca avem o firma care presteaza servicii, deci nu revinde nimic din ce cumpara. Firma vrea sa achizitioneze o masina, in leasing. Nu o intereseaza pretul lunar al ratei fara TVA, pentru ca cel ce incheie contractul nu umbla cu decontul de TVA in creieri. Nu stie cat a vandut pana la acel moment ca sa stie cat ar trebui sa fie TVA. Nu. Firma este interesata de cat trebuie sa plateasca lunar, cash; fie in cazul masinii, fie al abonamentului la telefonie, fie la pretul unui copiator.
Este atat de greu sa discutam in cash? Nu, pana la urma, asta conteaza? Cine poate sa-si faca previziuni de TVA ca sa fie mai interesat de asta decat de bani?

4 comentarii:

Good girl spunea...

Iti amintesti telefonul din miez de noapte, acela cu: "Ma uit la Daianu de o ora cu gura cascata, nu inteleg nimic, dar e sublim..."? :))
Glumesc, de data asta inteleg perfect. Si pe mine ma scoate din minti povestea asta cu TVA-ul - eu fiind in cazul de fata, Tanti Jeni, care n-are nicio sansa sa isi recupereze TVA-ul.
Daca ma duc sa-mi iau izmene, chiar nu-mi pasa cat costa fara TVA...

Little Miss Sunset spunea...

@goog girl: mamicule, pai ce sa-ti fac daca te-ai jucat cu cine nu trebuie, in loc de pacatos te uiti la daianu... ce s-a ales de lumea asta :D

nina spunea...

bre, mi-am adus aminte. Eu daca as fi presedinte, sau prim ministru (ca-i tot una) as face TVA-ul 50% si as elimina toate taxele si impozitele.

Little Miss Sunset spunea...

@nina: uite d-asta nu am sa te votez :))