miercuri, 2 iunie 2010

O excursie la Viena

Capitala fostului imperiu Austro-Ungar a devenit un loc de pelerinaj pentru romani. Este la doar 1.000 de km distanta, dar la mii de ani lumina ca civilizatie. Viena este un oras nu foarte mare, cu locuitori toleranti, cu locuri pline de istorie si cultura.

O excursie la Vienna nu trebuie sa fie planificata pana la ultimul detaliu, dar nici nu pot fi omise cateva atractii cu parfum istoric.

Exista multe companii aeriene care au curse aproape zilnice catre capitala Austriei, atat companii de linie, cat si companii low-cost. Diferenta o face pretul si locul din care plecati (din Romania), caci la destinatie veti ajunge pe acelasi aeroport. Puteti gasi bilete ieftine, aproximativ 50 Euro dus-intors, la Blueair sau Fly Niki, si sa reduceti considerabil costul taxiului de la aeroport spre casa, in Bucuresti. Pentru o distanta de aproape o ora si 20 de minute, puteti sa treceti peste "fauna" din aerogara unui aeroport low-cost (Baneasa).

O data ajunsi la aeroportul din Viena, aveti mai multe optiuni pentru a ajunge in oras. Una ar fi taxiul, dar la un pret intre 35-40 de euro este destul de scump, mai ales daca nu va deconteaza nimeni drumul. O alta varianta ar fi autobuzul, care va duce pana in oras la un pret de aproape 5 euro.

Daca preferati trenul, exista doua posibilitati de a a junge in oras. CAT sau trenul rapid, costa cam 9 euro sau 16 euro calatoria dus-intors si nu dureaza mai mult de 16 minute. Si ultima varianta, dar nu cea din urma, trenul normal, care va lasa tot in oras, dar la un cost mult mai mic, respectiv 3,60 euro calatoria, inclusiv drumul cu metroul prin oras.

Viena are o retea de transport in comun foarte bine dezvoltata, dar destul de scumpa pentru est europeni. O calatorie cu metroul sau tramvaiul costa 1,80 euro, iar biletele se gasesc la automatele din statii si la tabacherii. Nu va faceti probleme ca nu cunoasteti limba lui Mozart, vienezii s-au gandit la asta inaintea voastra si au facut automatele de bilete "poligloate".

Dintre atractiile orasului, cea mai importanta este Palatul Schonbrunn. Un bilet pentru tot palatul costa cam 12,90 euro. Pentru asta primiti si un audio-guide, care, cu putin noroc, poate fi si in romana. Daca tot ati ajuns la palat, vizitati gradinile care sunt superbe, terasa Gloriette, labirintul si, nu in ultimul rand, gradina Zoo (12 euro). Pentru cei care cred ca la Baneasa este o gradina zoo, o sa inteleaga, vizitand zoo Schonbrunn, ce inseamna o gradina zoologica. Daca nici asta nu va starneste curiozitatea, poate hipopotamul sau ursul panda o vor face.

O alta atractie a unui oras plin de cladiri vechi, este Palatul Belvedere. Biletul costa 13,50 euro pentru tot ce-ti poate oferi palatul, inclusiv Orangeria, sau numai 9,50 euro doar pentru palat.

Cele mai multe atractii ale orasului sunt amplasate in Ring, centrul orasului, de la Stephansdom pana la Museum Quartier sau Hofburg unde, pentru 10 euro, puteti vizita apartamentele imperiale, trecand pe la Albertina sau pe la Scoala Spaniola de Calarie.

Spectacolele la Scoala Spaniola de Calarie costa de la 46 euro in sus, dar pentru 9 euro puteti asista la un antrenament cu muzica.

Daca nu va plac stradutele si pasajele din centrul orasului, daca nu va plac statuile si pietrele pe care au calcat Vivaldi, Strauss sau Mozart, nu poate sa nu va placa Prater. In parcul de distractii Prater, nu puteti rata o plimbare cu roata inaugurata in 1805. Costa doar 8,50 euro si ofera o panorama superba a orasului. Exista cateva cabine special amenajate unde se poate servi o cina romantica, la lumina orasului. Parcul ofera senzatii tari pentru toata lumea, de la copil la adult, iar preturile variaza intre 1 si 4 euro intrarea.

Daca va planuiti o excursie de 3 zile, aveti la dispozitie Vienna Card, care va ofera reduceri la muzee, concerte, restaurante, cafenele si transportul la/de la aeroport si gratuitate la transportul in oras.

Pentru ca toate astea le gasiti si pe internet la o cautare mai amanuntita, imi permit sa va fac cateva recomandari "culinare".

Nu trebuie sa ratati vestitul Sacher Torte. Se gaseste numai la hotelurile si cafenelele Sacher, care se afla numai in Austria. In mijlocul Vienei, chiar langa Opera, se afla hotelul Sacher unde o portie de "traditie si bunatate" costa 5 euro. Puteti comanda si pe internet un tort Sacher, dar costa 35 de euro si dispare farmecul de a-l savura intr-o cafenea ca acum 100 de ani.

Tot in mijlocul orasului, aproape de Stephansdom, se afla gelateria Zanoni&Zanoni. Fie vara, fie iarna, nu puteti sa nu incercati una din multele inghetate. Costa intre 4 si 6 euro si merita fiecare cent.

Oriunde in oras, puteti comanda un strudel cu mere (apfelstrudel), dar trebuie sa fie si cu sos de vanilie si frisca, iar pe la chioscurile aflate la tot pasul trebuie sa cumparati un carnat cu branza. Nu va temeti, vienezii obisnuiesc sa manance de acolo.

Va doresc o excursie placuta si nu incercati sa vedeti totul intr-o zi. Orasul trebuie descoperit si nu cucerit.

5 comentarii:

nina spunea...

hihihih, sarut-mana cucoana. stiam eu ca ne aduci ceva de la Viena. Printez si eu articolul asta si il iau cu mine cand voi pleca. :)

Anonim spunea...

Nu stiu daca stii vba aia " tanara is, jiaca di bluji am , o tira de iengleza stiu...ce-mi mai trebuie ?!" ...
Esti ghidul perfect :))...cred ca ai castiga mai bine inzecit ca in RO plus ca inghetata o poti savura impreuna cu turistul :P

Little Miss Sunset spunea...

@nina: ma bucur ca-l consideri folositor. sper sa ajungi acolo si sa savurezi Viena. e un oras super, un oras pentru fiecare membru al familiei. sa mai spun ca la o aruncatura de bat de Viena e Pandorf-numai bun de mult shopping?

@joker: daca exista viata anterioara, acolo am locuit cu siguranta. daca ai nevoie de mai multe informatii, da un semn, doar ca or sa te coste .... un pischinger haselnuss ecker( http://www.pischinger.at/en/our-specialities/wafer-classics)

Stelian Muscalu spunea...

mi-ai starnit dorul de calatorii...ce ma fac acum

Little Miss Sunset spunea...

@omule: pe mine ma intrebi? ca daca da, raspunsul e simplu: intri pe blueair si cumperi 2 bilete la viena prin septembrie. costa 120 ron/biletul.
alte intrebari? :)))))