marți, 13 martie 2012

Cand nu stii ce vrei

Se dau doua situatii, una politica si una sociala.
Situatia politica se desfasoara la centru, in capitala, unde un partid cu 7% reprezentare in parlamentul tarii, cere pentru o facultate, dintr-un oras mic, studii in limba minoritatilor.
Situatia sociala se desfasoara in orasul mic, la facultatea respectiva, unde majoritarii si minoritarii fac greva ca nu vor sa studieze in limba minoritatilor.
Politic vorbind, cei cativa reprezentanti ai minoritatilor lupta pentru drepturile celor care i-au ales, adica 7% din populatia tarii.


Social vorbind, cei ce fac greva si spun ca doresc sa invete in limba oficiala si nu cea materna sunt destul de destupati la minte incat sa inteleaga ca educatia in limba materna le reduce semnificativ sansele la un post dupa absolvirea facultatii, caci 7% nu inseamna 90%.
Desigur ca cei cativa studenti sunt rau intentionati si nu inteleg ca este important pentru ei sa invete cum hotarasc politicienii, mai ales ca politicienii, dintr-o cladire mare, cu cantina mai ieftina decat cea a studentilor si cazati la un hotel de multe stele, mult mai multe decat caminele studentilor, stiu mult mai bine care este realitatea. Studentii aceia, care impusca francul si mananca pachetele de gulas trimise de parinti, care dorm in paturi rupte si care-si zugravesc singuri camerele de camin, sperand sa devina cineva in viata dupa absolviea facultatii, habar nu au ce este bine pentru ei.
Intr-o lume ideala, cel pe care-l votezi ar trebui sa iti reprezinte interesele, chiar si atunci cand interesele tale sunt locale si nu nationale. Dar asta intr-o lume ideala.
In lumea noastra, o universitate intreaga face greva ca nu vrea sa se fie "segregata", caci isi cunoaste capacitatea si stie ca unita are putere mai mare si sanse mult mai mari sa devina una dintre cele mai bune din Europa. Tot in lumea noastra, niste parlamentari IGNORA cerintele celor care i-au ales si chiar lupta IMPOTRIVA lor, fara niciun dram de jena. ASTA se intampla in Romania de azi.
Stiu ca noi, alegatorii, suntem prosti; asta imi este clar, altfel nu am mai alege tot aceeasi prosti la fiecare 4-5 ani. Stiu si ca parlamentarii sunt prosti, ca doar pleaca din randurile noastre, nu-i caca nasc mamele lor direct parlamentari.
Dar cat de prosti suntem noi, alegatorii si muritorii de rand, cand nu ne dam seama ca nu ceea ce stim si vrem si facem noi este bine pentru noi, ci cand ceea ce vor si fac alesii este bine pentru noi?
Acum ceva timp, niste alesi d-astia, ca altfel nu pot sa le spun, erau foarte nervosi si nu intelegeau de ce se plang pensionarii ca nu pot trai cu o pensie de 7-800 Ron. Rau intentionati si a naibii pielea pe ei, pensionarii se plangeau doar ca sa aiba de ce se plange, ca doar asa fac mereu, ca de altfel ei strang banii la saltea si fac economi in banci, pleaca in croaziere pe mare si umplu salile la spectacole si concerte. Eu i-am vazut si in mall, de nu puteai sa te atingi de noua colectie de la Zara sau Musette ca erau toti acolo cu pungile pline.
Rasismul functioneaza in dublu sens, dar parca prea merg unii pe contrasens, nu vi se pare?

2 comentarii:

good girl spunea...

Primul lucru care mi-a trecut prin minte cand am terminat de citit, a fost - vorba lui Cosbuc - "Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,/Să vrem noi sânge, nu pământ!".
Sa nu indrazneasca nimeni sa ma acuze de vreun soi de rasism sau de vreo discriminare, ca dau cu el/ ea de pamant la modul propriu.
Ca sa incheiem, totusi, intr-un ton vecin cu hazul de necaz:
"Bula il intreaba pe bunicul sau:
-Bunicule, ce inseamna apartheid?
-Cum sa-ti explic eu tie... Imagineaza-ti ca mergi pe un trotuar, iar din fata ta vine un negru. Iei o caramida de pe jos si incepi sa-i dai in cap... si-i dai... si-i dai... si-i dai... si-i dai sa moara, f***i mama lui de ungur!!!!

Coana Zoitzica spunea...

@good girl: cine sa te acuze de ce?
nu esti rasista, nici nu discriminezi, esti doar romanca si stii ca noi iubim ungurii, care sunt ca in bancul acela "unguru'i independent" :)))))