miercuri, 30 iunie 2010

Cum?

Este o intrebare ce ma macina de ceva vreme. Acum, sa nu credeti ca nu am putut sa dorm noaptea incercand sa aflu raspunsul, doar ca, atunci cand citesc tabloidele sau ma uit la emisiuni de la miezul noptii, nu pot sa nu ma intreb.

Este posibil ca, o data cu inaintarea in varsta, sa inveti din greselile tineretii si sa stii sa cerni mai bine oamenii din jurul tau, dar totusi....

Poate exista o doamna, domnisoara, domn care sa-mi poata oferi un raspuns "logic", daca logica are loc aici.

Plecand de la premiza ca totul a fost real si nu o mare campanie de pr pentru fiecare dintre ei, cum poate o femeie sa lase asa ceva ...


... pentru asa ceva ...???

Nu discut despre conturile bancare, desi este posibil ca balanta sa incline in avantajul primului, nu discut nici despre aspect, poate au eu o problema devedere, discut despre calitate.

Cum poti sa lasi un barbat cu care poti discuta si despre altceva decat vuvuzela pentru un ... tanar naiv?

Voi aveti un raspuns? Din 10 femei, 9 l-ar alege pe primul, cred eu.

sursa foto 1

sursa foto 2

joi, 24 iunie 2010

Vorbim in TVA sau cash?

A trecut vremea cand la fiecare colt de strada era cate un bisnismen ce vindea ace, brice si carice. Au inceput sa dispara buticurile cu biscuiti si hartie igienica de la parterul fiecarui bloc. Acum ne facem cumparaturile in hypermarket-uri, unde, vrei nu vrei, cumperi orice tampenie de care nu ai nevoie. Un singur lucru a ramas la fel, pretul fara TVA. Reclamele la companiile de telefonie mobila sau la masini iti spun pretul fara TVA al unui minut de convorbire sau al unei masini noi noute.
Consumatorul final, fie el firma sau tanti Jeni, plateste pretul cu TVA. Pe toti ii intereseaza cat trebuie sa scoata din buzunar, cash, si nu cat este TVA-ul. De ce? Simplu.
Tanti Jeni, cand se duce sa-si faca abonament la telefon, nu o intereseaza cat o costa fara TVA, ea nu poate sa recupereze suma de la stat, fiind consumator final. Pe ea o intereseaza cat plateste pe luna, cash. Pentru ca tanti Jeni, nenea Nelu si noi ceilalti, suntem consumatori finali si platim pretul cu TVA.
O sa spuneti ca e diferit in cazul unei firme, ca pentru o firma este important sa stie cat este TVA, ca o firma il poate recupera de la stat. Sa presupunem ca avem o firma care presteaza servicii, deci nu revinde nimic din ce cumpara. Firma vrea sa achizitioneze o masina, in leasing. Nu o intereseaza pretul lunar al ratei fara TVA, pentru ca cel ce incheie contractul nu umbla cu decontul de TVA in creieri. Nu stie cat a vandut pana la acel moment ca sa stie cat ar trebui sa fie TVA. Nu. Firma este interesata de cat trebuie sa plateasca lunar, cash; fie in cazul masinii, fie al abonamentului la telefonie, fie la pretul unui copiator.
Este atat de greu sa discutam in cash? Nu, pana la urma, asta conteaza? Cine poate sa-si faca previziuni de TVA ca sa fie mai interesat de asta decat de bani?

duminică, 20 iunie 2010

De week-end

Week-end-ul acesta trebuia sa inceapa cu un concert. Din fericire, spun din fericire pentru ca nu am auzit lucuri bune despre concert, buzunarul meu a spus pas unei astfel de distractii. Asa ca am inceputul week-end-ul altfel....
Sambata dimineata, dupa un somn repede, ma trezesc la aceeasi ora cu gainile, privesc pe geam si-mi spun ca e rost de o doza zdravana de relaxare. Dupa ce-mi pun 2 toale pe mine si-mi iau minunatul mp3, plec spre Herastrau. Ma gandeam ca la ora aceea nu sunt multi nebuni, dar supriza. Parcul era plin de oameni dornici de liniste si relaxare. Mai un alergator, un biciclist, un roller....
Imi pun rolele, dau play la mp3 si iau aleile la puricat. Pe Aleea Cartilor, in fiecare sambata si duminica este un mini targ de carte, daca pot sa-i spun asa, unde, la cateva standuri, gasesti tot felul de carti la preturi incredibil de mici - de la 1 la 10 Roni cartea. Daca tot e sambata dimineata si eu sunt in parc la ora 8, e clar ca sunt bolnava, asa ca de ce sa nu cumpar si o carte. Dupa o conversatie placuta cu cele 2 persoane care intindeau "taraba" si dupa ce am scanat tot ce aveau expus, am cumparat un roman si nu un dictionar, si chiar eram in stare sa cumpar mai multe carti dar pe cate le poti plimba cu rolele?
Imi caut o banca "cu vedere" la umbra unui copac, imi cumpar o cafea de la unicul chios deschis la ora aceea si citesc. Nici nu mi-am dat seama cand a trecut timpul, cand a disparut cafeaua si s-a terminat playlistul. Cum eu venisem pentru alte scopuri acolo si nu pentru citit, m-am gandit sa mai plimb cartea un pic. Si am plimbat-o, multe ture, pana mi-a spus ca e timpul sa ne luam micul dejun.
In drum spre casa, m-am oprit in piata gandind-ma ce ar fi bun de mic dejun. 2 mere, o sana, o merdenea si Academia Catavencu... servite la barul din bucatarie.
Dupa un asa mic dejun si inca o cafea, am avut energia necesara sa dau o fuga la munte, sa schimb aerul, sa dau o tura cu atv-ul in padure si sa infrunt fulgerele de pe autostrada.
Desi ma asteptam sa ma lase bateriile la ora 22, ceea ce ar fi fost grav fiind inca pe autrostrada si luptand cu ploaia torentiala si bucurandu-ma cand fulgera ca vedeam soseaua, am rezistat eroic pana la ora 1 dimineata.
Cine ar fi crezut ca azi dimineata o sa mai am energie pentru inca o tura prin Herastrau? Pacat ca dupa ploaia de ieri aleile sunt ude si e destul de greu sa "rulezi" in siguranta.
Cum concediul este departe, criza in floare, se pare ca singura mare sub forma de balta va fi lacul Herastrau, iar plaja va fi banca de la umbra. Norocul e ca la altii criza nu se simte si "marea" asta e mai lejera decat cea neagra.... mult prea neagra.

marți, 15 iunie 2010

O zugraveala proasta

Exista cateva reguli de baza pe care femeile ar trebui sa le invete, daca nu de la mama, macar de la prietene sau din reviste.
In afara de minunata regula ce spune ca "daca nu esti pana la 11 in pat, treci acasa", o alta regula de baza si de bun simt spune sa nu iesi nemachiata din casa. Nu se stie niciodata cu cine te intalnesti si, chiar daca esti femeie maritata, tot trebuie sa pui niste "vopsea" pe fata, pana la urma nici sotul tau nu are nicio vina.
Pentru femeile care si-au lasat opincile la intrarea in oras si au descoperit prima data fondul de ten si pudra la buticul din colt, regula "nu iesi nemachiata din casa" mai are cateva amendamente.
Inainte de orice, alege fondul de ten potrivit. Dupa ce ti-ai scos opincile si ti-ai pus pantofii Musette, mergi "matale" la magazinul din mall, acolo unde te dai cu parfum gratis, si alege fondul de ten impreuna cu una din "bagatoarele de seama" de acolo. Femeile acelea nu au doar rol decorativ in magazin ci si informativ. Si ce poate fi mai placut decat sa o vezi pe una cum se plimba ca un catel dupa tine si se gudura cand intinzi mana spre o crema Vichy?
Te asezi in fata unei oglinzi si incerci sa fii onesta cu tine. Fata ta e cam bronzata, asa e naturelul tau sau poate ai trecut pe la solar. Nu incerca sa te transformi in inger si sa alegi cel mai deschis fond de ten. Poate sa fie mama lui de Lancome, Revlon sau cum s-o numi, asta nu inseamna ca o sa arati ca in reclama daca nu nimeresti culoare care trebuie. Repet, intreab-o pe "impingatoarea de aer" din magazin.
Sa spunem ca ai reusit sa alegi fondul de ten, cu ajutorul consilierei, si te indrepti victorioasa catre casa, sa platesti. Nu-ti cade falca cand vezi ca un tubulet minuscul de fond de ten costa cat pensia lu'bunica'ta, si scoti manda cardul de credit. Apropo, nu ti-a spus nimeni ce inseamna card de credit de esti asa fericita ca ti-a dat banca bani fara sa te intrebe cine esti si de unde vii? Nu conteaza, afli tu la un moment dat.
Dupa ce iti etalezi toate fardurile pe chiuveta din baie, ca asa ai vazut tu in filme si reviste, astepti nerabdatoarea sa vina dimineata si sa incepi zugraveala.
Ei bine, aici ai nevoie de cel mai important sfat din lume. Daca ai nimerit sau nu, dar mai ales daca nu ai nimerit fardul cel mai apropiat de nuanta tenului tau, intinde-l cu incredere pe toata suprafata fetei si in jos, pe gat. PE TOATA FATA SI PE GAT.
Fondul de ten sau pudra au prostul obicei de a se scurge vara, cand transpiri precum scroafa in cotet, motiv pentru care este indicat sa nu le folosesti. Mai trebuie sa spun ca pielea fetei ar trebui sa respire macar vara, pentru ca la 30 de ani sa nu se transforme in suprafata Lunii? Ei bine, am spus. Daca totusi cresterea ta aleasa nu-ti permite sa iesi din casa fara zugraveala aferenta, revin si spun, intinde zmacurile pe toata fata.
Cel mai important, dar cel mai important, nu folosi fonduri de ten si pudre la mare. Nimic nu e mai placut pe plaja decat imaginea paparudei cu spoiala intinsa pana-n sutien. Da. Asta e motivul pentru care toti barbatii se uita dupa tine pe plaja, arati ca o paparuda.
Daca totusi te crezi mult prea buna pentru a urma sfaturile acestea simple, poti doar sa speri ca ai niste prietene bune care-ti vor atrage atentia ca arati precum cioara vopsita.

Daca tu tot mai esti suprinsa ca atat barbatii cat si femeile se uita dupa tine pe strada, inseamna ca nu ai prietene bune si esti, nici mai mult nici mai putin, clovnul tuturor. Un clovn gratis pentru altii, scump pentru tine. In timp, oamenii se vor satura sa rada de cum te machezi tu doar pe jumatate de fata, asta daca nu vei aparea cu o alta abatere de la regula, cum ar fi bluza transparenta, fara sutien, la locul de munca.

Daca ai citit si ti se pare ca nu esti tu, ca tu ai iesit pe gaura direct in sandale Jimmy Choo, ca un fard scump se aplica, de la sine, asa cum trebuie si ca ai prea multe MBA-uri sa asculti orice sfat, atunci... iti doresc...

vineri, 11 iunie 2010

Dictatura

Simplu si la obiect.

Exista diferente intre ieri si azi? Intre inainte, pana in 1989, si "inapoi" (2010)?

Exista?


  • telefonul era ascultat inainte de revolutie, doar cu aprobare si doar daca era pusa in pericol siguranta nationala, asa cum era definita la acel moment. Acum e ascultat de cine vrea, cand vrea si de ce vrea, pana si un amarat imputit isi poate asculta nevasta, datatoare cu furtunul la spalatoria auto din colt.

  • nu aveam voie sa vorbim regimul, sa spunem nimic despre conducator. Acum avem voi, dar oricum nu ne asculta nimeni, iar daca ne asculta, ne ofera demisia in alb, doar sa o semnam.

  • la televizor vedeam 2 ore de mari impliniri si nenumarate succes-URI in munca. Acum vedem 24 de ore pe zi cum se fura si cum nimeni nu face nimic si, din nou, nu lipsesc conducatori sa ne spuna cat de bine e si cata miere curge pe strazi.
  • alimentarele erau goale, dar daca stiai pe cine "trebuie" mancai un salam de sibiu sau o pulpa. Acum, desi vitrinele alimentarelor abia mai respira, tot este bine sa stii pe cineva care sa-ti vanda marfa proaspata si nu expirata de cateva luni.
  • inainte, orice bou absolvent de 4 clase, dar care pupa partidul si pe stanga si pe dreapta, ajungea prin posturi de conducere. Acum la fel. Sistemul PR (pile si relatii) functiona si inainte, ca doar fiecare avea acasa o vaca sau un bou, ce trebuia sa aiba un servici. Astazi, vaca e pitzi, boul e baiatul de baiat, si, la fel ca in trecut, trebuie sa aiba un servici. Diferenta este ca procentul este mai mare astazi decat inainte si e valabil si la privat si la stat. Fiecare are in firma cate un prost care e pila sefului, prost care are diploma, dar mai mult decat sa plimbe hartii nu stie.
  • spectacolele erau cenzurate, asa cum sunt si astazi.
  • ianinte, daca vorbeai de rau partidul sau aveai rude in strainatate, erai urmarit sau dat afara din partid, lucru ce echivala, uneori, si cu pierderea locului de munca. Azi, daca nu esti cu conducerea, esti importriva ei, deci acelasi lucru.
  • inainte de revolutie, sute de femei mureau incercand sa faca un avort ilegal. Azi, sute de femei fac avort legal si mor, iar alte sute de persoane mor din ignorata sistemului, chiar daca isi platesc contributiile.
  • inainte ne bucuram de micii si berea de 23 August, azi ne bucuram tot de mici si bere, dar mai des.
  • inainte taranii se plangeau ca nu au pamantul lor si muncesc la cap, azi se plang ca, desi au pamant, nu are cine sa il munceasca.
  • inainte umflam planurile la grau si porumb si rezulta ca pe un hectar a iesit grau cat pentru 5 hectare; azi umflam cifrele si, desi nimeni nu produce si nu munceste nimic, tara nu e in recesiune (zic ei).
  • inainte, invatamantul era prost, locurile la facultate putine si ieseau prea putini specialisti, dar niciun somer. Azi, invatamantul este extraordinar, la facultate nu intra decat cine nu vrea, ies mii de someri si niciun specialist.
  • inainte aveam timp sa mergem la teatru, la film, sa citim o carte. Azi avem timp sa stam pe facebook, sa citim ziare online, dar nu stim cum arata vecinul si suntem prizonierul calculatorului.

Trist.

E doar o noua forma de dictatura, suntem lasati sa credem ca suntem liberi, dar ceea ce se intampla este exact opusul. Nu avem voie aia, nu avem voie ailalta, nu avem bani de concertele pe care le-am asteptat, nu avem timp si nici bani de concediile prin strainatate, nu mai stim ce vrem sa facem in viata, stim doar ceea ce ni se spune ca vrem si acceptam fara sa ne intrebam daca e bine sau nu.

Am pierdut pana si Divertis-ul si Vacanta Mare, care au trait mult timp din simpatia adunata inainte, iar acum au cazut in derizoriu.

miercuri, 2 iunie 2010

O excursie la Viena

Capitala fostului imperiu Austro-Ungar a devenit un loc de pelerinaj pentru romani. Este la doar 1.000 de km distanta, dar la mii de ani lumina ca civilizatie. Viena este un oras nu foarte mare, cu locuitori toleranti, cu locuri pline de istorie si cultura.

O excursie la Vienna nu trebuie sa fie planificata pana la ultimul detaliu, dar nici nu pot fi omise cateva atractii cu parfum istoric.

Exista multe companii aeriene care au curse aproape zilnice catre capitala Austriei, atat companii de linie, cat si companii low-cost. Diferenta o face pretul si locul din care plecati (din Romania), caci la destinatie veti ajunge pe acelasi aeroport. Puteti gasi bilete ieftine, aproximativ 50 Euro dus-intors, la Blueair sau Fly Niki, si sa reduceti considerabil costul taxiului de la aeroport spre casa, in Bucuresti. Pentru o distanta de aproape o ora si 20 de minute, puteti sa treceti peste "fauna" din aerogara unui aeroport low-cost (Baneasa).

O data ajunsi la aeroportul din Viena, aveti mai multe optiuni pentru a ajunge in oras. Una ar fi taxiul, dar la un pret intre 35-40 de euro este destul de scump, mai ales daca nu va deconteaza nimeni drumul. O alta varianta ar fi autobuzul, care va duce pana in oras la un pret de aproape 5 euro.

Daca preferati trenul, exista doua posibilitati de a a junge in oras. CAT sau trenul rapid, costa cam 9 euro sau 16 euro calatoria dus-intors si nu dureaza mai mult de 16 minute. Si ultima varianta, dar nu cea din urma, trenul normal, care va lasa tot in oras, dar la un cost mult mai mic, respectiv 3,60 euro calatoria, inclusiv drumul cu metroul prin oras.

Viena are o retea de transport in comun foarte bine dezvoltata, dar destul de scumpa pentru est europeni. O calatorie cu metroul sau tramvaiul costa 1,80 euro, iar biletele se gasesc la automatele din statii si la tabacherii. Nu va faceti probleme ca nu cunoasteti limba lui Mozart, vienezii s-au gandit la asta inaintea voastra si au facut automatele de bilete "poligloate".

Dintre atractiile orasului, cea mai importanta este Palatul Schonbrunn. Un bilet pentru tot palatul costa cam 12,90 euro. Pentru asta primiti si un audio-guide, care, cu putin noroc, poate fi si in romana. Daca tot ati ajuns la palat, vizitati gradinile care sunt superbe, terasa Gloriette, labirintul si, nu in ultimul rand, gradina Zoo (12 euro). Pentru cei care cred ca la Baneasa este o gradina zoo, o sa inteleaga, vizitand zoo Schonbrunn, ce inseamna o gradina zoologica. Daca nici asta nu va starneste curiozitatea, poate hipopotamul sau ursul panda o vor face.

O alta atractie a unui oras plin de cladiri vechi, este Palatul Belvedere. Biletul costa 13,50 euro pentru tot ce-ti poate oferi palatul, inclusiv Orangeria, sau numai 9,50 euro doar pentru palat.

Cele mai multe atractii ale orasului sunt amplasate in Ring, centrul orasului, de la Stephansdom pana la Museum Quartier sau Hofburg unde, pentru 10 euro, puteti vizita apartamentele imperiale, trecand pe la Albertina sau pe la Scoala Spaniola de Calarie.

Spectacolele la Scoala Spaniola de Calarie costa de la 46 euro in sus, dar pentru 9 euro puteti asista la un antrenament cu muzica.

Daca nu va plac stradutele si pasajele din centrul orasului, daca nu va plac statuile si pietrele pe care au calcat Vivaldi, Strauss sau Mozart, nu poate sa nu va placa Prater. In parcul de distractii Prater, nu puteti rata o plimbare cu roata inaugurata in 1805. Costa doar 8,50 euro si ofera o panorama superba a orasului. Exista cateva cabine special amenajate unde se poate servi o cina romantica, la lumina orasului. Parcul ofera senzatii tari pentru toata lumea, de la copil la adult, iar preturile variaza intre 1 si 4 euro intrarea.

Daca va planuiti o excursie de 3 zile, aveti la dispozitie Vienna Card, care va ofera reduceri la muzee, concerte, restaurante, cafenele si transportul la/de la aeroport si gratuitate la transportul in oras.

Pentru ca toate astea le gasiti si pe internet la o cautare mai amanuntita, imi permit sa va fac cateva recomandari "culinare".

Nu trebuie sa ratati vestitul Sacher Torte. Se gaseste numai la hotelurile si cafenelele Sacher, care se afla numai in Austria. In mijlocul Vienei, chiar langa Opera, se afla hotelul Sacher unde o portie de "traditie si bunatate" costa 5 euro. Puteti comanda si pe internet un tort Sacher, dar costa 35 de euro si dispare farmecul de a-l savura intr-o cafenea ca acum 100 de ani.

Tot in mijlocul orasului, aproape de Stephansdom, se afla gelateria Zanoni&Zanoni. Fie vara, fie iarna, nu puteti sa nu incercati una din multele inghetate. Costa intre 4 si 6 euro si merita fiecare cent.

Oriunde in oras, puteti comanda un strudel cu mere (apfelstrudel), dar trebuie sa fie si cu sos de vanilie si frisca, iar pe la chioscurile aflate la tot pasul trebuie sa cumparati un carnat cu branza. Nu va temeti, vienezii obisnuiesc sa manance de acolo.

Va doresc o excursie placuta si nu incercati sa vedeti totul intr-o zi. Orasul trebuie descoperit si nu cucerit.