vineri, 21 mai 2010

Lectie simpla de matematica

Nu mi-am propus sa vorbesc de integrale, matrice sau derivate si nici sa demonstrez teorema lui Pitagora.
Ideea acestei simple lectii de matematica a plecat de la articolele din ziare, de la carcotelile de pe bloguri si de la parerile unora care se rezuma la a da cu piatra si a arata cu degetul. Spre norocul meu, am lucrat atat in sistemul public cat si in cel privat, si mai mult decat atat, am lucrat cu cifre, cu bugete si cu salarii.
Incep lectia cu o familie de bugetari- 2 profesori (nu toti bugetarii plimba hartii, si nu toti bugetari sunt indispensabili pentru sistem). Nu mai trebuie sa fac mentiunea ca acestia predau materii "nemeditabile" la gimnaziu (ex.- educatie fizica, educatie civica, biologie, chimie, fizica, etc.)

Amandoi au un salariu brut (pe hartie) de 2.000 Ron (477 Euro) si un salariu net (ad-labam) de 1.425 Ron (339 Euro). Diferenta dintre cele 2, respectiv 575 Ron reprezinta contibutii la sanatate, pensii, somaj si la bugetul statului (impozit pe venit). O sa spuneti ca statul muta banii dintr-un buzunar in altul, dar nu este asa. La final de an, cand se fac bugetele, casele de sanatate si de pensii, mizeaza pe sumele ce trebuiesc incasate de la angajati si angajatori si iau foarte putin din bugetul statului. Asta in cazul unuei economii "normale".
Bugetul lunar al familiei ajunge astfel la 2.850 Ron (678 Euro).

In cazul scaderii cu 25% a salariilor, bugetul celor 2 profesori se va reduce la 2.162 Ron (515 Euro), adica scaderea salariului brut cu 25% la 1.500 Ron si scaderea salariului net cu 25% la 1.081 Ron.

Ce faceau cei 2 profesori cu cei 2.850 Ron?
Dupa ce plateau intretinerea, telefonul, lumina si rata la banca (credite pentru achizitionarea unui tv sau frigider), le mai ramaneau bani sa plateasca 2 abonamente RATB (distantele in Bucuresti nu pot fi parcurse pe jos), un plin de benzina lunar pentru mici deplasari, abonament internet, carti si culegeri, mancare si, poate uneori, haine.
Cine sare si spune ca nu trebuiau sa faca credite, sa plece acum de pe acest blog.

Ce vor face acum cei 2 profesori cu cei 2.162 Ron, in conditiile in care cursul valutar creste-preturile cresc?
Inainte de orice isi vor palti intretinerea, apoi lumina si telefonul, abonamentele la RATB si mancarea. Rata la banca nu mai este pe primele locuri, daca raman bani bine, daca nu nu. Plinul de benzina va fi trimestrial si nu lunar. Abonamentul la internet- se vor mai gandi daca este necesar, au calculatoare si la scoala. Cartile si cuelgerile..... se vor baza pe cele deja achizitionate.

Cei 2 profesori nu vor mai consuma asa cumo faceau inainte, nu vor mai cumpara de la magazinul din colt al lui Nea Costica, si asemeni lor, nici altii nu vor mai cumpara de la Nea Costica. In scurt timp Nea Costica dispare.

Probabil cei 2 bugetari au viciul fumatului. Desigur, nu vor mai plati 10 Ron (2,4 Euro) pe pachetul de tigari timbrat si il vor cumpara din piata, fara timbru si fara bon fiscal ca-l doare pe bugetar la basca daca se mareste contrabanda cu tigari. Scad astfel incasarile la bugetul statului din TVA si accize pe tutun si infloreste contrabanda cu tigari.

Cei 2 bugetari, vor lasa masina in fata blocului, dar nu vor refuza oferta unui amic de a cumpara benzina la "bidon". Cei 2 considera ca este mult mai benefic sa-si cumpere benzina de la "amici" al un pret mult mai mic decat cel de la benzinarii, unde platesc 4,9 Ron (1,2 Euro)/litru. Mai trebuie sa spun ca statul nu mai incaseaza bani din TVA si accize pe produse energetice? Sau ca infloreste economia "subterana"?

Cei 2 profesori nu mai au cum sa-si plateasca rata la banca. Cum este un credit de nevoi personale fara garantii imobiliare, banca nu prea a re ce executa. Nu o sa-i ia frigiderul de 4 ani din casa, si chiar daca il ia, oricum devenise tablou. Foarte probabil, banca nu isi recupereaza integral debitul si incearca prin proprire pe salariu. Cum salariu deja este mic, nu va obtine, aproape, nimic din el.

Concluzia.
Mediul privat, intr-o oarecare masura, este sustinut de bugetari prin cheltuielile pe care acestia le fac la benzinarie, la magazinul din colt sau supermarketul de la iesirea din oras, la telefonia mobila si serviciile de internet, la farmacii, la mall-uri si banci, agentii de turism sau hoteluri si pensiuni. Reducerea cheltuielilor acestora se va resimti in urmatoarele luni in tot mediul privat.
Pentru ca ne place sau nu, economia este asemeni unui ceas, daca o rotita s-a stricat, tot mecanismul scartaie, dar daca 2 rotite se opresc....
Din cei 1.300.000 de bugetari, probabil 10% sunt cei care-si fac concediile afara si au salarii imense, restul sunt cei care vor suferi pentru scaderi.
Nu. Nu toti bugetari pot lucra in mediul privat, si asta din 2 motive:
- mediul privat nu poate absorbi un numar de 1.000 de someri acum, deci nu poate fi vorba de absortia a cateva sute de bugetari;
-doctorii, profesorii, politistii, cercetatorii si aviatorii- nu au loc toti pe piata privata.

Nu fac apologia bugetarului, cunosc destui care plimba hartii dar cunosc si destui care muncest. Din pacate, scaderea salariilor o vor resimti cei care au salriile mici si in prezent si nu cei care au salarii mai mari decat in mediu privat. Tot din pacate, daca se vor decide sa-i concedieze pe unii dintre ei, ma tem ca cei concediati vor fi cei care muncesc si nu cei care imping aerul.
Anul trecut intrebam asta, dar urmau alegeri.
Credeti ca ar fi murit cineva daca scadeau anul trecut salariile cu 5-10%?

11 comentarii:

Anonim spunea...

Domne ce inseamna sa fii tare-n.......aritmetica :D

Little Miss Sunset spunea...

@joker: vezi boc,nu?
ups, dar el e tare-n latina ca doar a facut dreptul :)))

kameluna spunea...

Trimite si la guvern lectia asta de matematica....poate inteleg si ei ceva, desi ma indoiesc...

Little Miss Sunset spunea...

@kameluna: ne racim gura degeaba :(
din pacate, suferim cu totii si nu numai unii sau altii.

nina spunea...

Deci da.

Little Miss Sunset spunea...

@nina: :P

Tree spunea...

Si acum un bugetar :
Anul asta mi-a scazut venitul cu 15% deja, urmeaza si cei 25% deci in total 40%. Nu aveam salariu mic dar nici mare, traiam oarecum decent, adica strangeam bani multe luni sa pot pleca intr-un concediu in Grecia unde plateam mai putin decat as fi platit in tara. Ininte imi luam sa am cate 2-3 beri in frigider, fumez un pachet jumate de tigari pe zi, mancam oarecum sanatos in sesnul ca aveam grija ce cumpar, 2 plinuri pe luna....etc. Exact ce spunea Miss.
Acum? Azi deja am venit cu bicicleta :)
Am redus consumul de tigari la juma de pachet
Nu mai imi cumpar beri ci doar cand am un chef nebun de bere
Aleg mancarea dupa preturi
Cainii si pisicile mele mananca mancare din ce in ce mai ieftina
Cablu nu mai e platit dar am tv pt ca am "aranjat" legetura
La haine incep sa ma uit la magazinul de second hand din colt
Dulcuri si alte astfel de "nimicuri" au iesit din calcule.
"Nea Costica" din colt si-a dat afara deja cele 2 vanzatoare si sta doar el la taraba si se plange ca nu mai castiga si nu stie cat o sa mai poata sa tina deschis.
In principiu am trecut pe avarie.
Intrebarea mea este f simpla... daca se reduce puterea de cumparare asta ce inseamna? SCADE PRODUCTIA ! si daca scade si asta? Someri mai multi iar asta inseamna bani de la stat pt niste oameni care nu produc NIMIC!!
Dar cand stai pe un sac de milioane sa ajunga si pt nepoti..... nu stii cum este viata cu adevarat.

Tree spunea...

Aaaaa si am uitat sa mai spun ceva. oare de ce nu se face economie si la celelalte cheltuieli decat salariile in sistemul bugetar? Pt ca sunt niste contracte ce trebuie onorate catre niste "domni" care trebuie sa-si mai faca cate o vila sau sa ii cumpere copilului un Bentley la implinirea frumoasei varste de 18 ani. Nu mai au ce fura si atunci asta e metoda lor de a-si mentine castigurile.
Sunt complet dezgustat de acest sistem iar in curand ce vom trai noi nu se va mai numi viata ci supravietuire.

Little Miss Sunset spunea...

@tree: pai si eu tot din prisma unui fost bugetar am scris. si din prisma uneia care s-a saturat sa auda intrebarea "cum e afectat mediul privat de scaderi?", de parca bugetarii, nu aia cu salariile mai mari decat directorii de multinationale, ar trai pe alta planeta.
nici asta care e acum nu e viata, tot supravietuire este...cand stii ca esti taiat de pe hartie, te lupti cu orice mijloace sa ramai...valabil si la bugetari si la privati.

Stelian Muscalu spunea...

la ora actuala cea mai mare prostie o reprezinta taierea salariilor. Scaderea consumului va produce, asa cum ai spus si tu efecte in lant. Stoparea afacerilor cu statul insa ar fi fost doar una dintre solutiile extrem de eficiente de resuscitare a bugetului. Apoi facilitatile pentru investitiile straine care sa creeze locuri de munca si implicit salarii bune care ar fi stimulat consumul ar fi o alta solutie buna. Dar la noi nu sunt cautate solutiile bune si nici macar solutiile pe termen lung. Au taiat astazi salariile... ce au rezolvat cu asta? Oricum peste 6 luni nu vor mai avea de unde sa plateasca nici macar salariile astea taiate... atat timp cat nu regandesc sistemul din temelii suntem terminati

Little Miss Sunset spunea...

@omule: daca in loc de prognoze s-ar face previziuni si in loc de cantaciosi si betivani s-ar angaja oameni care stiu cu ce se mananca scaunul pe care-l au...dar noi, nici de o greva cinsitita nu putem pune.
afaceri cu statul s-au facut mereu, doar ca trebuie sa ai bunul simt si sa te opresti la un moment dat.