vineri, 1 octombrie 2010

Ne mutam?

Camera de comert si industrie a Romaniei, ma rog, poate voi o stiti sub forma de Casa de moda Vlasov, spune ca cei mai importanti si cei mai multi investitori in economia noastra sunt austriecii.
Nu ca ar fi greu sa ne prindem de asta, ca doar sistemul nostru bancar e aproape anexat la cel austriac, noroc ca mai exista Isarescu ca altfel de imaginam la Viena, resursele naturale sunt ale lor-Petrom, iar drumurile incearca sa nu le faca Strabag.
Deci, in teorie, am devenit anexa Austriei, in practica, suntem mai aproape de Pakistan.
Sa incercam un exercitiu de imaginatie. Sa presupunem ca noi ne-am muta mai la vest, dar nu pana la Viena, ci la granita, la unguri. Si ei ar veni in locul nostru, pe meleagurile noastre minunate. Oricum vor Ardealul, asa ca nu vad rostul sa ne limitam doar la partea aceea, hai sa le dam si Oltenia si Moldova si deschiderea la mare.
Stiu ca noi va trebui sa ne inghesuim pe o suprafata la jumatate din cat avem acum, desi suntem cam de 2 ori mai multi ca ei.
Ce s-ar intampla dupa?
In fosta Romanie, bozgorii s-ar aduna la Palatul Parlamentului, si s-ar multumi sa lucreze in mastodontul acela inestetic fara sa se mai gandeasca la Palatul lor, ar aduna cativa unguri mici si ar incepe cu:
-sistematizarea semafoarelor, inutila tinand cont ca sunt mai putini si mai sportivi, dar normala;
-refacerea trotuarelor-noaptea-si trasarea pistelor de bicicleta;
-montarea catorva rastele de biciclete.... prin toate orasele mari;
-terminarea autostrazilor A2, A3-toata, pana la vecinii romani de la vest (ce bine suna);
-"colectivizarea" de buna voie si lucrarea intregii suprafete arabile a tarii;
-terminarea lucrarilor pe liniile ferate si scaderea pretului calatoriei.
Si asta scurt, pana apucam noi sa ne asezam la casele noastre de pe malul Dunarii.
Cam ce am face noi, noi cei care am mai ramane in noua noastra tara? La cati or sa plece sa cucereasca Austria, nu mai e o problema ca ne mutam intr-o tara prea mica.
Inainte de orice, pana la Budapesta am lasa "frimituri" in urma, ca in basm, sa stim drumul inapoi. Acum ne putem permite sa aruncam tot ce avem din masina pe drum, ca nu mai e picior de politist maghiar p-acolo.
Dupa ce reusim sa rezolvam problema cu mizeria, timp o sa avem destul ca noua ne place sa stam ca vitele in trafic si sa nu respectam regulile de circulatie, doar am spus ca nu-s polititsti pe drum, ajungem care unde apuca. Si incepe distractia.
Intai ne luam gatul pentru case, ca fiecare vrea mai mult decat are-avem,nu? Care scapa, isi ia gatul pentru afaceri mici-magazine si ghioscuri de cartier.
O sa constatam ca avem capace la canale...dar nu pentru mult timp, ca se vand bine la vecinii de la est (unguri).
Ne prindem repede ca avem si autostrazi, semnalizate, dar nu pentru mult timp. Cineva trebuie sa se prinda ca sunt inutile toate semnalizarile de pe autostrazi si sa le "inlature". Desigur ca o sa apara si baiatul de Dorobanti, fericit ca are unde sa-si testeze masinuta de zeci de mii de euro. Dar supriza, unde-i soseaua??? A fost. Trebuie sa facem o licitatie, sa gasim o firma cu experienta in construirea unei autostrazi si spalatul banilor, ca asfaltul pe care l-am gasit aici nu e bun, a fost testat de nemti, iar ei nu au clima noastra.
Masinile ni le parcam pe pistele de biciclisti, ii injuram pe cei ce au locuit inainte aici ca ne-au stricat bunatate de orase cu verdeata lor.
Raman la parerea ca daca maine am putea face "schimb de teren" (c-asa-i in tenis) cu vecinii maghiari, noua ne-ar lua mult mai putin sa facem din tara lor ce e Romania azi, decat le-ar lua lor sa ne aduca macar la nivelul la care erau cand au intrat in UE. Si mai spun carcotasii ca noi suntem puturosi si delasatori si ineficienti, sa vezi eficienta pe noi atunci.
In a cata zi dupa mutare credeti ca o sa ne aliniem pe malul Dunarii sa ne p***m in ea, ca doar nu o sa-i lasam pe unguri sa faca turism in Delta (mama lor de bozgori CARE face ei turism in Delta)?

Un comentariu:

Falvo spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro