miercuri, 12 mai 2010

Confesiunile unui asasin economic

Intamplator sau nu, aceasta carte mi-a picat in maini fix in mijlocul actualei crize mondiale.
Nu, nu am picat in plasa pe care vanzatorii de bestseller o intind cititorilor naivi, dar asta nu inseamna ca nu m-am oprit sa ma gandesc.
Tot ce se intampla in jurul nostru, la nivel macro, urmeaza un model perfect, de la razboaiele mondiale, la revolutiile anilor '90, la "dinamismul" economiilor CEE si pana la crizele mondiale. Toate urmeaza un model.
Dupa ce cititi cartea, faceti un joc de memorie si incercati sa va amintiti ce se intampla in anuii 1989-1990 in jurul nostru, la unguri, la cehoslovaci, la sarbi (Yugoslavia), la bulgari. Unii au fost mai intelegatori si au acceptat conditiile mai usor transformand totul in "Catifea", altii au cedat de buna voie-Ungaria, iar altii se mai lupta si astazi pentru ceea ce le-au lasat mostenire stramosii- fosta Yugoslavie. Toti au urmat acelasi model.
Razboaiele moderne au urmat acelasi model- mereu un lider care s-a "opus", mereu o arma secreta care nu s-a gasit si mereu o tinta urmatoare. Fiecare razboi a avut/are o motivatie pur economica. Cine va urma? Pai sa ne uitam in ziare/online/tv cine nu joaca cum canta ... unii?
Economiile tarilor au urmat acelasi model- cineva (FMI,BM) oferea bani, dar punea conditii cum sa fie cheltuiti si cu cine.
Nu am sa spun ca aceasta carte este 100% adevarata, dar nici 100% falsa, spun doar ca un sambure de adevar exista. Nu este o carte care sa fii facut valuri, nu este o carte pe care trebuie sa o ai sau sa o citesti, nu este o carte care sa ofere raspunsuri si nu este o carte pentru cei ce savureaza Libertatea.

Astept sa-mi spuneti cum vi s-a parut.

20 de comentarii:

Anonim spunea...

dragutza, am incercat sa-ti mai trimit o carcoteala in care iti spuneam ca te iubesc pt modul in care gandesti! probabil esti o ultra minoritara in romania de azi:)... acest mesaj este de control si sper sa nu-mi mai dea eroare:(

Little Miss Sunset spunea...

@anonim: iti multumesc, dar imi place sa cred ca mai sunt destui care gandesc asa :)

Anonim spunea...

sunt unul dintre cei care aveau "blogg" in anii 1994-1995 numit ziarul meu in reteaua de cartier, apoi am renuntat pt ca ideile mele erau copiate si aplicate pervertit, lucru care se intampla si azi; calculatorul meu de pe care iti scriu este urmarit, dar astai jobul...dee;
in alta ordine de idei iti scriam ca natioa romana este o facatura de la 1989 incoace, cu ajutorul ungariei si a primei constitutii a lui carol 1; o sa-ti trimit mesaje scurta ca nu permite mai mult de 4000 de caractere

Anonim spunea...

scuze este o facatura de la 1898, ca in 1868 atlasele internationale si nationale prezinta Dacia moderna teritoriul actula si nu romania (termen ce exprima populatia traca bizantina si nu daco-romanii)! o sa ramai surprinsa ca insitutiile statului recunosc traco-romanizarea si nu daco-romanizarea!

Anonim spunea...

ce face un cercetatator adevarat adica sa admit toate variantele posibile in formarea poporului roman! adica si ce spun ungurii ca noi suntem balcanici si mai ales iliri, deci fara legatura cu dacii!!! stii ce am descoperit din surse acreditate international?

Anonim spunea...

ca poporul roman este o facatura de la 1898 de la CarolI incoace, pana atunci atlasele nationale si internationale (L.bonnefont, paris)mentionand Dacia moderna in loc de romania! mai mult dacii liberi, carpii si costobocii ajutati de goti (gepizii sunt trib gotic, au domnit 300 de ani in transilvania) au recucerit teritoriul de numai 18% cucerit de romani cu 180 inainte! autoritatile noastre (bizantine) renega continuitatea dacilor, slavind romanii si pe traian!

Anonim spunea...

ai auzit de anul aniversar Decebal? dar sigur ai sa auzi de anul aniversar Traian! Ai auzit de retragerea romana? Dar nu ai sa auzi de Regalian cel care este urmasul direct al dacilor si care a redobandit teritoriile pana in pannonia! Da poporul roman are doua valente, de aceea este atat de diferit nordul si sudul tarii! In sud sunt bizantinii care inca sunt mandri de cetatenia romana, cu toate ca imperiul a apus de mult; in nord sunt dacii germanizati!

Anonim spunea...

iordanes face legatura intre geti si goti! danemarca s-a numit atat dacia cat si gotia! sudul suediei de azi era locuit in epoca medievala de geti! suedezii aflandu-se la nord! cultura la tenne este similara dacilor si celtilor! deci dacii adevarati au mai multe in comun cu popoarele nordice decat cu cele sudice! scrierea gotica este ff asemanatoare cu scrierea dacica (codex rackonzi) sau sau scrierea runica a plutasilor de pe bistrita! cine face jocurile in ziua de azi si de ieri?

Anonim spunea...

sa vedem dece au migrat dacii(getii) in nordul europei... din cauza hunilor tot ei i-au alungat pe gepizi (gotii din transilvania, adica dacii germanizati). Ungaria a infiintat in 1300 doua state ca vasale ei: Valahia (bizantinii) si moldova (germ.intunecat), transilvania fiind supusa deja. Bathory a venit cu ideea unirii provinciilor pentru a inlatura renasterea nationalismului dac! Mihai Viteazul l-a pacalit declarandu-se dac! Bathory i-a luat capul...

Anonim spunea...

Cuza, moldovean de felul lui a realizat unirea dar a fost inlaturat la cererea Budapestei. Eminescu politician de marca, a fost inchis la nebuni si omorat cu o caramida, in momentul in care se opunea politicii Budapestei! BP Hasdeu a declara ca-i uraste pe romani el fiind de sorginte daca... in general toti moldovenii chiar si cei de peste prut nu se considera bizantini ci daci, de aici si teoria moldovenismului preluata de rusi!

Anonim spunea...

Sa revenim la miorita: nu-i asa ca ai invatat ca este a tuturor romanilor, ca este cantata peste tot? Fals! Ea a existat doar in Vrancea! Si vranceanul s-a aliat cu ardeleanul contra moldoveanului! Nu este vorba de oltean, de muntean sau de banatean! Vrancea vine de la Francia, adica vorbitori straini, germanici, celtici, non-latini! asa cum ardeleanul face referire la populatia daco-celto-germano-gepida(gotica), iar vranceanul la populatia daco-germanica(bastarnica)! numai moldoveanul, inventia ungurilor, este latin(bizantin)!

Anonim spunea...

De aici ni se trage beleaua cu miorita si lasa-ma sa te las! De muntenia si oltenia nu vorbim ca erau cumanice! Cumanii fiind supusi Ungariei, fiind de religie catolica! Asa ca Basarab I nu ne apartine, noua dacilor! Scuze ca am scis atat, dar datele sunt internationale oferite de tarile de origine (Danemarca, Suedia, Italia, Ungaria, etc); eu doar le-am compilat... dand tuturor dreptate... am ceva scrieri la nivel stiintific, dar niemni nu vrea sa le publice... dece oare?

Anonim spunea...

Intre timp slavim columna lui traian azi, asa cum a facut academia romana, care are site scris in rom-engleza! Dar nu plangem de genocidul care inca mai are loc asupra populatiei dacice de catre bizantini! intrebare de baraj esti bizantina(traco-romanica) sau daco latina?

Anonim spunea...

nu ti se pare ciudat ca romania a tinut piept ciadului in privinta drapelului, dar a cedat iso (rom) al romaniei in favoarea tiganilor si romania a trebuit sa-si schimbe iso in rou? dar cat timp firmele romanesti or sa aiba prescuratarea romcim, romtelecom, romavia, etc?

asdfgh spunea...

eu voiam doar sa-ti spun ca am citit-o pe nerasuflate si mi-a placut. Adevarul...e undeva la mijloc.

Anonim spunea...

pt roxy: ai dreptate undevarul este pe undeva la mijloc dar si ca sa impui adevarul trebuie sa lupti cu aceleasi arme! in plus datele sunt publice si acreditate international (le gasiti pe siteurile de specialitate ale fiecarei tari care a avut legatura cu dacii)
va mai dau un pont (dacorum de langa londra si regii spaniei care se denumeau daci, plus cusma dacica pe templele hispanice)! este vre-o legatura? eu nu prea sunt genul sa cred in coincidente...

Anonim spunea...

cati merg la roma si admira arcul lui constantin I, primul papa? dar cati observa cu atentie dacii care strajuiesc columna? cati stiu ca tatal lui constantin I a fost dac din moesia? cati stiu de imperiul dac din timpul lui galerius si daia? cati stiu ca scindarea romei s-a produs tocmai pentru ca occidentul a vrut sa se rupa de constantin I, dacul? cati stiu ca orasul constanta este denumit dupa fata lui constantin I? ehheee...

Anonim spunea...

am vrut sa zic de dacii care strajuiesc arcul lui constantin, columna lui a fost distrusa...dece oare?

Little Miss Sunset spunea...

@roxy: chiar ma intrebam daca am citit numai eu cartea asta :D
ma bucur ca ti-a placut :)

@anonim: cu siguranta roxy se referea la carte, o "poveste" mai din zilele noastre ;)

Anonim spunea...

scuze cred ca ai dreptate:))); eu doar eram prins de explicatiile miroritice:)