duminică, 28 iunie 2009

Ne vrem civilizati

Ne-am obisnuit sa ne plangem, sa cersim si sa zbieram in gura mare ca la altii este altfel decat la noi.
Facem statistici cu numarul mortilor din accidente rutiere, analizam si concluzionam ca de vina este infrastructura. Ne resemnam ca guvernul este de vina pentru cei dragi pieriti pe sosele. Hai sa ne uitam la bulgari, nici ei nu au sute de km de autostrazi, dar nu am vazut romanas care sa goneasca p-acolo. De ce? De frica. Frica de o amenda usturatoare, frica de politia bulgara si frica de necunoscut. Este comportamnetul tipic al romanului, aici bastan si acolo european.


Asa arata o poteca de munte. Presupun ca daca vrei cu adevarat sa faci o drumetie, trebuie sa incepi prin a sari parleazul. Nu ma leg de modul in care sunt taiati copaci, fara ca cineva sa spuna ceva, probabil asta tine de o civilizatie de mult apusa, aceea a erei preistorice si o omului din pestera.

Asa arata plaja de la Mamaia, statiune de fitze de altfel, seara, cand romanul strange rogojina si lasa mizeria.

Ieri, intr-un magazin plin de fitosi, asteptam cu 2 toale la cabina de probe. Vine o "doamna bine", se aseaza intre cabine si bate nerabdatoare din picior. Imi cer scuzele de rigoare ca o deranjez si ii semnalez ca eu, alaturi de cele 4 persoane din spate, tot la cabinele de proba asteptam. Se uita uimita de parca eram o naluca si-mi spune ca nu ne-a vazut. Probabil semanam cu niste umerase mai corporale si puteam trece nevazuti. La casa, istoria se repeta, dar cu alta "doamna bine". Acelasi raspuns "nu v-am vazut". Este adevarat ca inaltimea nu ma ajuta si pot trece nevazuta printr-o multime de oameni, dar sa ma jignesti cu greutatea si sa spui ca nu ma vezi, deja este prea mult.

Exemplele pot continua la nesfarsit. Smecherul care se baga in fata unei coloane de masini gandind ca cei ce asteapta sunt prosti, fantele ce scuipa pe trotuar in fata ta si multi si multe altele. Daca ne vrem civilizati, trebuie sa incepem prin a fi noi civilizati inainte de a le pretinde celor din jur. Nu o sa vina nici presedintele si nici premierul sa faca ordine la cabinele de proba, nu o sa vina nici neamtul sa ne invete cum sa circulam cu masina lui, pentru toate astea exista legi si cei 7 ani de acasa. Dar si pentru legi exista smecherul care nu are cei 7 ani de acasa. Exista naivul care isi cauta copacul la viteza luminii si exista carcotasul care lasa resturi menajere pe plaja.

Dar eu cred ca mai exista si cei care respecta legea, cei care sunt prosti, cei care nu scuipa, cei care au petrecut 7 ani acasa, cei care inainte de a arata cu degetul isi vad paiul din ochi.

Masina mea va mirosi in continuare de la chistoacele ce zac in scrumiera, voi numara pana la 5 la casa si voi avea rabdarea ceruta de lege pe sosele. Pentru restul... ciocu mic, necivilizatilor.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Chit ca-mi atrag antipatia unora,afirm sus si tare ca suntem un neam de nesimtiti in frunte cu mine care am incercat sa ajung mai repede la semafor furisandu-ma prin dreapta, care am infipt pe vremea cand fumam tigara in nisisp pe motiv ca nu se vede si e mai comod. Sunte exact ca evrei care se catarau pe cadavrele co-nationalilor ca sa ajunga sus la gura de aerisire a camerei de gazare.

Little Miss Sunset spunea...

@joker: asemanarea cu evrei este ...reala, din pacate.

sabina spunea...

eu circul des si mult cu metroul.dupa cum se stie dimineata si seara se dau gratis ziare la...metrou.de fiecare data vad cu coada ochiului cum nesimtitul/a de langa mine se ridica si lasa ziarul pe scaun.inchid cartea,scot o casca din ureche,iau ziarul si-i zic"ma scuzati,v-ati uitat ziarul"scuza,de fiecare data?"ah,da!imi cer scuze,l-am uitat!"

Little Miss Sunset spunea...

@sabina: culmea e ca romanul o face de nesimtire, dar in vest exista practica sa lasi ziarul pe scaun la metrou sau autobuz pentru a fi citit si de altii.
replicile acestea de genul "l-am uitat" sau "nu v-am vazut" sunt de om tampit, parerea mea

Dili spunea...

Miss, suntem un popor de frustrati cu gura mare si circu-n sange care cauta vinovati .... Bunul simt se preda si-n scoli, si pe strada, nu numai acasa, si de aici pornesc toate belelele. Eu incerc sa ma minunez de jegul sufletesc al unora si atat, si cu toate astea nesimtirea doare.
Sa vezi ce spirit razboinic trezesc in mine dobitocii care claxoneaza langa caruciorul aflat la un metru sau masculii grabiti care te-mping cand esti cu copilul in brate ca sa intre ei primii in vreun magazin. La astea nu pot ramane tacuta.

Little Miss Sunset spunea...

@dili: ma amuza copios cum suna miss ... la bloc, copiii au inceput sa-mi spuna "saru'mana" :(
eu nu ma minunez, ma oripilez de jegul unora. stiu ca par proasta daca nu injur si astept linistita, dar daca ne-am zbarlii cu totii unde am ajunge?

Anonim spunea...

@ LMS

Vinul unguresc sub ce masa ne bagam sa-l bem? :D? Ati gasit ceva?

Little Miss Sunset spunea...

@joker: am lipsit data trecuta, dar se pare ca la scena s-a intamplat nenorocirea. daca nu se schimba nimic, ramane acolo adica aici (http://www.lascena.ro/)

Stelian Muscalu spunea...

faza cu ziarul si eu o fac... dar am invatat-o "afara". Este stupid sa taiem atatia pomi ca sa citeasca un sg om ziarul. Eu ma declar multumit daca acel ziar mai este citit dupa mine de inca 10 persoane. Sau daca eu sunt a 10-a.
Asa ca astept sa ma intalnesc in metrou cu sabina... sa-i spun ca nu mi-am uitat ziarul ci ca sunt un ecologist convins.
Asta la capitolul ziare. La capitoul nesimtire... sub egida naravul din fire nu are lecuire. Ma urc in 41 dimineata pe la ora 9. Un tip la vreo 30 -35 de ani, cu ochii cat cepele, nu de la vodka, probabil de la vreun ceai, se urca in tramvai cu ambele maini ocupate. Intr-un avea un puradel de vreo 6-7 anisori, in celalta celebrul pahar de plastic plin cu cafea. Merge omul 2-3 statii... termina cafeau... si cu un gest extrem de firesc arunca paharul pe jos...in conditiile astea ma intreb copilul ala cum va proceda cu sticla de suc? asta ma inspaimanta cel mai tare. ca toti nesimtitii astia se inmultesc mai rau ca iepurii... iar plozii kor le urmeaza exemplu... din pacate suntem fara scapare

sabina spunea...

un omule,tu esti un caz unic.dar da-mi voie,te rog,sa ma indoiesc de aia care fac bilute din muci langa mine.aia tot ecologisti sunt?aia care arunca jde ziare pe jos pe peron sau pe scari,tot la copaci se gandesc?am dubii seriose in ceea ce priveste spiritul lor"verde"

Dili spunea...

Cred ca la faza cu ziarul va mai trece ceva timp pana ca cineva sa ia ziarul spre a-l citi de pe scaun.... suntem in tara unde orice scaun poate fi un cuib de paduchi, am vazut de multe ori aurolaci jegosi si puturosi si murdari coborand dn 41 (ca tot vorbeati de el) si oameni urcandu-se si asezandu-se pe locul unde au stat ei. Nu cred ca am ajuns acolo unde sa avem incredere sa consumam un produs al altuia de pe strada fara teama ca am putea lua eu stiu ce boli. Fie acesta si ziar.

Little Miss Sunset spunea...

@un om: culmea prostiei stii care este? ca daca te apuci sa-l "educi" pe unul si sa-i spui ca nu-i frumos, te injura si, cu putin noroc, te si scuipa. nimeni nu-ti sare in ajutor, dar dupa ce dispare marlanul, toti comenteaza.
daca scapa vreun plod si e bine crescut, il acopera masa mare de nesimtiti.

@sabina: am inteles ce ai spus, oricum daca-i intrebi din ce e facut ziarul nu o sa stie sa-ti raspunda. reminiscenta comunista de a strange maculatura... este reflectata invers acum.

@dili: inainte de orice, iti spun ca nu pot sa intru pe blogul tau.
in timp ce unii fac excursii in cosmos, altii se imbolnavesc de ciuma, lepra sau malarie... cum naibii e lumea asta asa intoarsa cu curu'n sus?