joi, 14 februarie 2013

Regionalizarea cu denominarea

Regionalizarea si denominarea sunt 2 cuvinte distincte, definind actiuni distincte, singurul numitor comun este ca si regionalizarea si denominarea se aplica la nivel de tara/popor/stat.
Acum se discuta despre reginonalizare. Tot ce am inteles din scopul acestei regionalizari este ca se vor atrage mai bine bani europeni. Nu inteleg, in schimb, de ce ar functiona asa daca acum nu funtioneaza deloc, adica acum nu se atrag deloc bani.
Din pacate, or sa dispara judetele, din cate spun ei, si atunci vor apune si vremurile in care puteai sa injuri un participant la trafic in functie de numarul de la autoturism. Acum vezi un numar de genul VS-XX-YYY si spui linistit "moldovean imputit", sau un numar de genul DJ-XX-YYY si gata cu "oltean prost". Asta nu ar fi o problema, ca romanul este inventiv si or sa apara alte injuraturi, iar daca acelea nu vor suna bine, o sa le generalizeze pe cele prezente.
Singura cutuma a acestei regionalizari este "puterea obisnuintei" la nivel inalt si la nivel de ulita. In 2005 s-a facut denominarea si am renuntat la 4 zerouri de pe bancnote, iar 10.000 Lei vechi au devenit 1 Leu nou. Asta s-a intamplat in 2005. Azi, in 2013, la 8 ani dupa denominare, inca se mai foloseste in vorbirea curenta, atat la nivel inalt cat si la nivel de ulita, leu vechi. Suna mai mult cand spui ca ai un salariu de 20 de milioane de lei decat sa spui ca ai 2 mii de lei.
Revenind, daca tot se face regionalizare, sa renuntat de acum la Tinutul Secuiesc, ca tot spun ungurii ca e pamantul lor. Noi, cei de azi, vom spune ca acela e pamant romanesc si asa ne vom invata si copiii si nepotii, deci peste ani, o sa punem si noi ilegal steagul Romaniei pe primariile lor. De ce? Pentru ca avem memorie de elefant cand vine vorba de lucrurile pe care le stim de cand am deschis ochii.
Pot face regionalizarea asta in fel si chip, noi tot Moldova, Ardeal, Dobrogea, Banat, Muntenia, Oltenia, Maramures, Bucovina o sa spunem, asa cum o sa mai spunem mult timp milioane la cativa banuti si asa cum tinutul secuiesc tot Harghita si Covasna se vor numi.
Dar e bine sa schimbam din cand in cand. Macar ne imbunatatim vocabularul de injuraturi ... central (guvern) si pe regiuni.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Totusi. N-as prea fi de acord cu acesta regionalizare. Acum ne vindem "europenilor" cum inainte ne vindeam urss-ului.Nu-i asa? Ne vor intreba si pe noi prin referendum? Sau nu...

Coana Zoitzica spunea...

@anonim: sau nu! daca nu e combinat referendumul cu alegerile, nu iesim la numaratoare ca sa conteze rezultatul :-)

Tree spunea...

Sincer sa fiu chiar nu ma intereseaza si ce presupune aceasta regionalizare atata timp cat nu se creaza autonomii nationale cu reguli diferentiate intre cetatenii romani. Adica nu vreau sa merg in Covasna si sa vad scris in limba maghiara aboslut nimic, sau in moldova sa vad scris baarabule in loc de cartofi...etc. Chestia cu autonomia e ca si cu primariile, unii primari sunt gospodari si fac treaba buna chiar daca mai si fura altii sunt doar pe japca si nu ii intereseaza ca dupa ei vine potopul. iar la chestia cu injuratul tot va ramane "bip bip bip" de oltean sau moldovean de asta sunt sigur pt ca injuraturile nu se schimba niciodata sunt adanc infipte in cultura noastra, cel mult castigam unele noi :)

Coana Zoitzica spunea...

@tree: sa se schimbe, dar sa nu se modifice nimic! ma intreb daca putem sa "birocratizam" birocratia? :)