marți, 31 mai 2011

Poporul si televizorul

Realizez pe zi ce trece ca am facut scoala degeaba. Poate nu trebuia sa fac studi economice si sa incerc medicina, desi nu sunt sigura ca acolo lucrurile sunt cum scrie in carte. Toata teoria aceea pe care am acumulat-o timp de patru ani este egala cu zero in viata economica a tarii. Imi amintesc si acum discursul incurajator din primul an, tinut de un profesor de matematica, in care ne spunea ca tot ce vom invata in facultate nu se va aplica in viata de zi cu zi. Toate acele principii economice cum ca pretul este facut de cerere si oferta, sunt nule in anul de gratie 2011.
De cateva zile, presa vuieste de "presupusele" inundatii care vor fi in vara si cum vor afecta acestea pretul legumelor si fructelor. Daca nu era de ajuns ca pretul unui kilogram de rosii este 5 lei, acum a crescut la 7 lei, la acelasi taran, in aceeasi piata si cred ca si aceleasi rosii. Discutia a decurs frumos si am inteles ca el a scumpit rosiile ca nu stie cum o sa fie mai tarziu, ca a zis si la televizor ca o sa fie seceta. Mai conteaza ca un kilogram de cirese, de exemplu, culese din copacul pe care nu l-au stropit, nu l-au udat, nu l-au taiat, costa mai mult decat costa un kilogram de rodii sau de kiwi sau de ce orice alt fruct care nu creste in curtea din spatele casei si care este adus aici cu tirul sau cu vaporul. Este foarte adevarat ca tirul si vaporul consuma aer in loc de benzina, de unde si pretul mai mic la aceste produse.
De ani de zile, de cand am fost "silita" sa ma duc la piata, traiesc intr-o mare ceata. Nu am inteles nici atunci si nici acum, cand supermarketurile si hypermarketurile le iau painea de la gura, de ce taranii sau ce or fi ei prefera sa arunce produsele la gunoi in loc sa le vanda mai ieftin. Revenind tot la rosii, in fiecare toamna pretul la legume nu scade, iar daca nu se vand se arunca la gunoi, in loc sa fie vandute mai ieftin celor care doresc sa fac bulin sau zacusca. De ce isi arunca banii la gunoi????
Sa iesim din piata alimentara si sa mergem in cea imobiliara, unde preturile sunt date tot de televizor si sondajele unor site-uri mincinoase. Acum 2 ani, cand ma distram cautand casa , am vazut cateva apartamente care apar pe siteul "magazinul de case", si am sa dau exemplul acestui apartament. Pe site apare vandut la 72.000 euro, dar in 2009, anul in cand apare vandut, el era pe piata la pretul de 60.000 euro, si nici la pretul acesta nu reusea sa-l vanda. E doar un mic exemplu din multe case care apar pe site vandute, la unele dintre ele am fost personal, iar pretul comunicat de proprietari este cu muuuuuuuuuuuuuuuuuult sub cel de pe site. E "probabil" ca ei sa fii vandut la un pret mai mare, tinand cont ca piata a tot scazut din 2009, dar e sigur ca nu s-a intamplat asta.
Timp de o luna, toata presa a asteptat sfarsitul lumii, si a tinut sa ne informeze si pe noi. Unde intorceai capul, dadeai de o stire ca vine sfarsitul lumii, ca asa a spus un afacerist american, ce-si spunea pastor. Sfarsitul nu a venit, dar presa a dorit sa afle cum o sa petrecem sfarsitul lumii, cum am petrecut sfarsitul lumii si ce o sa facem acum ca nu a venit sfarsitul.

sursa

In fiecare zi ma bucur ca exista televizorul. In fiecare zi ma bucur ca la tara se prinde postul national de televiziune. In fiecare zi ma bucur ca exista Esca&co atfel nu stiu ce ne faceam, cine ne mai invata care e pretul corect. In fiecare zi ...

Niciun comentariu: