Din categoria "fuseii lele cat ai fost si umblai la ma'ta prost" m-am gandit sa va povestesc aventurile autoarei pe vremea interviurilor.
Demult, tare demult, pe vremea cand economia duduia, puricii se potcoveau, cainii cu covrigi'n coada umblau, primeste mandra din poveste un telefon de la un "head hunter". Primul instinct a fost sa-i spuna sa plimbe ursul, ca ea nu merge la vanatoare, dar s-a razgandit si a ascultat rabdatoare vrutele si nevrutele indrugate de "hanterita". A refuzat politicos eroina noastra propunerile respective, pe motive de timp, mai exact lipsa lui.
Dar "hanterita" nu s-a lasat impresionata si a revenit cu inca trei telefoane. Pentru a scapa de hartuiala telefonica, accepta eroina noastra sa mearga la un interviu cu Domnul "X".
Si uite asa ajungem in zilele noastre.
Ma infig eu in masina posesie personala, provenienta "branza imputita", ma inarmez cu pachetul de tigari, provenienta necunoscuta si plec sa strabat Bucurestiul de la nord la sud-fara GPS ca sunt nascuta pe malul Dambovitei, si sa discut cu Domnul "X".
Ajung la sediul cu pricina, ma intampina o duduie zambitoare, cam prost imbracata, dar cel mai grav, cu pantofii murdari (nu lucrez in vanzari, nici in relatii publice, dar sunt carcotasa cand vine vorba de pantofi- trebuie sa fie curati, indiferent de locul unde lucrezi, dar mai ales cand te intalnesti cu diferite persoane). Trec peste acest mic detaliu, desi consider ca imaginea unei firme este data de imaginea persoanelor care lucreaza acolo, si purced la intalnirea cu Domnul "X".
Am inceput interviul, care rapid s-a transformat in discutie din momentul in care m-a intrebat daca imi consider activitatea redundanta.
REDUNDÁNT adj. v. inutil, nenecesar, netrebuincios, neutil. Sursa: Sinonime Trimisă de siveco, 4 Aug 2004
De la aceasta intrebare pana la final, discutia a redundat prin redundanta reduntarii reduntului reduntant.
Poate nu sunt eu mare vorbitoare de limba romana, nu ma pretind a fii profesoara de limba romana sau dictionar de sinonime ambulant, dar, ca sa intelegi ce voia sa spuna domnul "redundant", stiu cam care este diferenta intre redundant si repetativ- cuvantul care ar fi fost mai potrivit in respectivul context.
Nu ma intrebati daca am acceptat postul respectiv. Nu-mi place sa lucrez cu oameni prosti si fuduli in acelasi timp si oricum, in timp, postul ar fi devenit redundant pentru activitatea lor, nu pentru ca nu era necesar, ci pentru ca a-si fi sfarsit prin a ii "redunda o redundanta fix in redundul redundului".
Daca nu ati redundit nimic din redundul acesta, va redundesc cu redunda ocazie redunzia finala.
Mi-am amintit de el, cand actualul "sef" a folosit acest cuvant. In contextul corect. Doar lucrez inca aici.
Concluzii :
-asculta-ti primul instinct;
-nu te lasa vanat de orice disperat dupa bani;
-umbla cu burete de pantofi in geanta, masina, rucsac, portofel s.a.m.d.;
-cumpara editia de buzunar a dex-ului si nu o uita acasa niciodata;
-redunta naibii la redunda reduntarii redundului redundant.
13 comentarii:
Sunt genul ala de oameni care desi nu stiu sensul le place cum suna ca deh este neologism :))
or fi, dar daca te pomenesti cu unu d'asta sef? cam in ce neologism crezi ca putem scapa?
@little Miss Sunset- ii spui asa:
N-as vrea sa ma abrutizez, intr-un post de genul asta.
Abrutiza, abrutizez vb. I. tranz., refl. A-şi pierde însuşirile morale, specific umane; adeveni insensibil; a (se) îndobitoci, a (se) dezumaniza. [fr. abrutir]
@nina: tu umblii cu dex-un buzunar si nu ne spui si noua?
redunduntz?? (spus cu sfasietoare voce tremurata si ascutita de pisoi mirat - un fel de miau?)
E plina lumea de dobitoci!ce, n-ai stiut pan acum?
Multi fac confuzia asta si redundant li se pare repetabil, ceea ce ma omoara e snobismul de a folosi cuvinte cu sens necunoscut. E o interpretare poate a ceea ce am gasit aici http://www.thefreedictionary.com/redundant, dar referirea era doar in sens literar la folosirea de expresii/cuvinte repetate in mod inutil. Asa ca redundant era creierasul lui de imitatie de hunter.
@georgi: orice forma este acceptata. stiu ca sunt multi dobitoci, dar ma mai mir si eu din cand in cand ;)
@dili: oameni cred ca daca vorbesc in neologisme si americanisme sunt mai interesanti, nu-si dau seama ca sunt mai degraba penibili cand spun fraze fara noima.
imagine contra inteligenta. Care te intereseaza mai mult? din cate am citit pui foarte mare accent pe imagine si lasi deoparte intelectul. Sunt oameni care au prea multe pe cap sa se mai gandeasca si la aspect, sunt oameni care vor sa vada persoana nu haina. Tu ce vrei sa vezi?
@tree: ai inteles complet gresit. nu prefer un om lustruit dar tampit, unuia sifonat dar inteligent. modul in care te prezinti in fata celorlalti nu arata respectul pentru ei ci respectul pentru persoana ta. nu-mi plac oamenii care copiaza stiluri, vocabulare, idei, dar in acelasi timp nu-mi plac oamenii care put. tu ai putea sa lucrezi cu un destept care iti muta nasul din loc 9 ore/zi, 5/7?
Eeeee hai sa nu exageram cu putoarea :) Da ai dreptate in ceea ce priveste respectul, dar sunt unii oameni care nu pun mare pret pe imagine. Pana acum ceva vreme ma numaram si eu printre ei. Dar sunt si oameni care se uita doar la imagine si deobicei ei sunt cei care copiaza stiluri. Chestia asta cu imaginea e o gaselnita mai noua a societatii in care traim, facuta sa mai eticheteze oameni si inca un motiv de discriminare in unele cazuri. La inceputuri reprezenta bogatia pe care o ai si nimic altceva. Mai rau este ca acum sunt prea multi dependenti de imagine si uita sa mai vada si persoana din spatele imaginii.
@tree: nu sunt adepta standardelor de imagine, nu-mi place sa vin la birou imbracat ca un pinguin cu costumul negru si camasa alba, dar nici nu vin cu noroiul din tomna pe blugi sau cu bluza nespalata de acum 3 luni. foarte rar, aproape deloc, s-a intamplat sa ma insel in privinta unei persoane sau firme plecand de la aspectul CURAT si nu de la imaginea afisata.
Mi-am sters pantofii, pe cuvant ca sunt murdari de la mocheta ticsita cu praf...:(
@cristina: e primul pas, restul urmeaza ;)
Trimiteți un comentariu