duminică, 7 octombrie 2012

Pentru unii muma, pentru altii ciuma

Acum o săptămână, la o țigare de după, am prostul obicei de a face "chestii" la birou împreună cu colegii mei, fără a ne aprinde careva lumină să ne organizăm, discutam despre creditele bancare. Un coleg se plângea că ar fi vrut să facă un credit, în euro, dar a fost refuzat de bancă, pe motiv că are și primește salariul în lei.
Vineri după-masă, aveam căsuța de mail plină de mesaje trimise de bănci. Mă anunțau că se modifică comisioanele și taxele pentru conturile deschise la ei. Nu mă deranjează că este o acțiune unilaterală, nici că banca a ajuns să mă comisioneze pentru orice, cred că îmi ia comision și pentru inițiala tatălui, mă deranjează că toate comisioanle și taxele sunt în EURO.
Eu nu am înțeles, dar poate vine nenea Vasilescu de la BNR să ne explice și nouă cum cetățenii nu mai au dreptul să ia credite în Euro, dar băncile pot lua comisioaenle și taxele în Euro, chiar și pentru conturile în lei?
Tot ce am înțeles este că e bine să nu am salariul pe card, deci nici cont deschis la bancă, dacă salariul meu nu este în euro.
Apropo, cămătăria este infracțiune în codul penal? Dacă da, la ce articol?
Îmi amintesc și acum momentul în care băncile acelea de sunt la tot pasul faceau lobby să se schimbe legea și să-și primească tot poporul salariul pe card. Îmi amintesc și cum, atunci cînd au isprăvit salariații, au trecut la lobby pentru pensii pe card. Cum o arăta în final o pensie de 500 de Ron, virată pe un card, cu toate comisioanle și taxele actuale? Pensionarii cu pensiile acestea "nesimțite" trebuie să vină cu bani de acasă, sa nu cumva să afecteze sistemul bancar din România.
Calcul simplu: o firmă/fabrică/minister de 300 de angajati, toți cu salariile pe card la banca ... X, care plătesc lunar cate 1 (unu) Euro doar pentru ca au contul deschis acolo = 300 Euro.
Eu nu mai vreau salariul pe card, PIN-ul de la card are tendința de a fi mai mare decat salariul.

Niciun comentariu: