vineri, 31 iulie 2009

Somer sau doar mai sarac

Un nene mare la stat dar foarte mic la sfat, nu dam nume si nu aratam cu degetul, s-a gandit ca e mai bine sa dea oamenii afara, in loc sa le miscoreze salariile. Nu contest existenta multor posturi de "plimbatori de hartie" prin sistemul public, dar, pentru un socialist, afirmatia asta este egala cu moartea ...politica.
Ca in tara asta se gandeste doar doar in termeni de acum si maine, ignorand poimaine nu mai este un mister. Dar sa dai niste oameni afara, ca sa subtiezi putin bugetul, are implicatii sociale si financiare majore.
Sa presupunem ca maine sunt pusi pe liber 20.000 de oameni din sistemul public. Se diminueaza putin cheltuielile de la buget, dar creste rata somajului, cresc cheltuielile cu somajul, cresc cheltuielile celor care erau deserviti de acei oameni, creste rata criminalitatii, cresc cheltuielile de cu protectia cetatenilor, scade gradul de ocupare din scoli, scade nevoia de dascali, urmeaza diponibilizari in invatamant, scade nivelul de educatie pe termen lung, scad incasarile la buget din TVA si impozite, scade rating-ul de tara, se mareste dobanda pentru imprumuturile bancare nationale si internationale la nivel de tara, scade productia interna, urmeaza alte disponibilizari in sectorul privat, scad .....
Probabil, este foarte simplu sa spui "esti concediat", fara sa intelegi mecanismele economice. Ma refer la cele macro, la nivel de tara si guvern, nu la cele micro, la nivel de firma si butic.
Majoritatea ar prefera miscorarea de salariu, disponibilizarii. Nu poti stii daca tu esti cel care va fi dat afara sau colegul, asa ca mai bine cu 20% salariul mai mic decat nimic.

Voi ce ati alege? Un salariu mai mic sau disponibilizari?

12 comentarii:

Anonim spunea...

Si nu te bucuri ca isi taie craca? :))...pacat de oamenii aia

Coana Zoitzica spunea...

@joker: daca vrea sa se omoare, sa o faca singur, cu cu prostii de-l votara si acum devin muritori de foame

Ana-Maria spunea...

Missy,eu as prefera ceva mai putini bani,decat deloc....

Ana-Maria spunea...

Uitasem sa precizez:la mine deja asta se petrece...probabil ca al de la conducere judeca cu vo' doo secunde mai repejor decat altii,ca a pus treaba in aplicare...

nina spunea...

Basescu e prost, dobitoc si vorbeste gura fara el. Cum poti sa faci asa niste afirmatii fara a te consulta macar cu finantistii inainte de asta? Nu zicea Boc acu fo doua luni ca nu pleaca nimeni din sistemul de stat?

Dili spunea...

Vai de fundul nostru, pardon, as prefera reducerea salariului. Dar mai degraba as prefera evadarea in munti. Acolo vacile dau mult lapte, oile lana si ambele branza.

Coana Zoitzica spunea...

@ana: pai astia mai destepti 2 secunde nu sunt presedinti de tara. mai bine 2 lei mai putin decat nimic.

@nina: cum te-ai prins? pai nu e el cel mai destept, cel mai frumos si cel mai injurat???

@dili: pai si in munti iti pune asta impozit pe iarba :)))

Dili spunea...

dada, sa vina executoru' ala fiscal, sa vezi ce pun io cainii pa iel si-i indes iarba-n stomac ca sa platim macar impreuna impozitu'!!!

PS: E dupa masa.. a venit weekendu': DDD Calm down Dili...

Little Miss Sunset spunea...

@dili: eu am citit ca-i indesi iarba-n alta parte si voiam sa te sfatuiesc sa-l pui la pascut :))))
eu si imaginatia mea ... :)))

Dili spunea...

Pai acolo am vrut initial, dar am zis s-o iau pe partea cealalta sa fie deja digerata :P

jock spunea...

boc asta, desi e ardelean de-al meu, e cel mai penibil premier ever! dar cel mai penibil!

Coana Zoitzica spunea...

@dili: be good :)))

@jock: nu as vrea sa jignesc ardeleni, dar asta e din alt aluat-o combinatie de putoare nesimtita.