duminică, 19 octombrie 2008

Retrospectiva 2008


Acum ceva timp am vrut sa fac o retrospectiva a anului, in ideea in care, mai sunt doar cateva zile (destule se pare) si nimic incredibil nu se mai poate intampla. Eronat. Intr-un timp, relativ scurt, am inteles exact diferenta dintre sistemele de operare Windows- gen 98, Millenium, XP, Vista, cu aplicatie pe noi, banalii oameni. Toti avem acelasi scop in viata, doar ca difera caile pe care le alegem sa ne atingem scopul. Suntem, in final, umili robotei care vedem in jurul nostru doar munca, facturi, vrem masini, vrem vile, vrem case de vacanta, vrem teren pe Luna, vrem haine de firma (indiferent de calitate-din mall sa fie luate), vrem concedii indepartate, vrem mancare exotica, vrem ...
Exista oamenii care au un sistem de operare gen Windows 98, foarte bun la timpul lui, dar, din pacate, depasit de viteza cu care se misca lucrurile. Acestia nu vor foarte multe, vor ziua de maine si atat. Ei nu pot sa inteleaga, nu pentru ca nu vor, ci pentru ca nu au procesorul (creierul) destul de puternic. Probabil ei sunt cei mai fericiti sau nu. Nu stiu ca exista si altceva si nu vor.
Exista oameni care au un sistem tip Millenium- frumos la momentul aparitiei, dar inutil. Acestia sunt cei care mai cred ca ce a fost ieri frumos, este obligatoriu si azi. Sunt cei care au o imagine frumoasa despre trecut, dar nu vad prezentul si nici viitorul. Pentru ei este totul simplu, traiesc din gloria frumoasa si apusa a trecutului.
Exista oameni cu sistem XP. Cei mai multi dintre noi. Avem nevoi si cerinte, dar avem si solutii. Avem puterea de a lupta cu noile trenduri pentru ca avem capacitatea de a descoperii noi resurse de adaptare. Nu suntem foarte frumosi, nu suntem foarte stralucitori, nu suntem foarte trendy, nu suntem foarte visatori. Suntem doar pragmatici si mult prea realisti uneori. M-am inclus aici. Am nevoi, am cerinte, imi gasesc singura solutia, rezolvarea. Nu solicit ajutor extern, experti, consultanti.
Apoi exista oamenii Vista. Extraordinari, stralucitori, cunoscatori de vrute si nevrute, cu limbaj evoluat, cu maniere distinse, cu privire in viitor. Mda. Din pacate, pentru "a lucra" cu ei trebuie sa fii expert sau sa ai multa rabdare. Au probleme, au erori, au esecuri, dar au nevoie de foarte mult timp sa le rezolve, si mereu cu ajutor. Acestia sunt cei care, la un moment dat, au operat cu 98 sau XP. Timpul a transformat tot ce era frumos si util in ei intr-o himera.
Exista si oamenii Test. Ei sunt cei care nu se supun regulilor, nu se integreaza, nu pretind a fii ceea ce nu sunt. Dar ei sunt rari, greu de gasit si mai greu de acceptat.
Care este diferenta dintre toti acestia? Simplu. Nu poti sa pui un Vista peste un 98. De ce? Vista ar fii prizonierul propriului sau ego. Nu poti sa pui nici 98 peste un Vista. De ce? 98-ul ar avem multe lucruri pe care le-ar considera inutile si nu s-ar simti la locul lui.
Dar poti sa inlocuiesti un XP cu Vista si invers? Da. Dar ai regreta imediat ca ai fost orbit de imaginea Vista si te-ai intoarce la vechiul tau XP. Sau ai fi dezamagit de lipsa de sclipire a Vista, chiar daca este mai greu de utilizat, si ai renunta la promptitudinea si utilitatea Xp pentru stralucire.
Cam asa sunt si prietenii mei, si ai tai, si ai ei, si ai lui, si ai lor. Mici sisteme, cu minusuri si plusuri, cu rateuri si izbanzi. Ramane doar sa intelegi daca ai destul spatiu in inima si in suflet sa accepti mai multe optiuni. Nu ii compara, nu suporta comparatie, nu ii judeca ca nu pot mai mult, nu au resursele necesare. Accepta-i asa cum sunt. Buni si rai, inutili sau utili. Dar, din cand in cand, ai dreptul sa mergi mai departe.

Niciun comentariu: