luni, 29 august 2011

Criza provocata de Eureko

Anul trecut, undeva pe vremea aceasta, sunt sunata de un "consultant de vanzari" al companiei Eureko. Pentru cine nu stie cine este Eureko, este fostul Interamerican, cu haine noi, "proprietari" de spital particular si conţopişti pe piata asigurarilor.


sursa

Cum spuneam, ma suna consultantul si ma anunta ca numarul meu de telefon a fost extras la o tombola, iar eu sunt "fericita" castigatoare a marelui premiu. Premiul era, de fapt, o prezentare a produselor companiei. Cum am ajuns in tombola? La aceasta intrebare repetata obsesiv, am primit mai multe raspunsuri, pe principiul "alege-l pe care-ti place", de felul "un prieten v-a lasat cartea de vizita pentru tombola" - prietenilor nu le dau cartea mea de vizita; "un partener"- foarte putin probabil sa se intample; "o cunostinta"- deci baiatul mai si semnaliza.
Dupa cateva telefoane insistente, in care balbaiala a fost actorul principal, accept sa vina sa-mi prezinte oferta lor. Si vine "consultantul" si ma suna din fata cladirii si ma anunta ca a ajuns si ma anunta ca fumeaza si el o tigare si urca.
Intr-un nor de fum si miros de mahoarca (sunt fumatoare, dar totusi e prea mult sa vii putind a tutun la o intalnire), apare reprezentantul firmei, incalcat in bascheti, cu blugii nespalati de cativa ani si vizibil acest lucru, cu o tentativa de par prins in coada de cal, dar mai mult pe langa coada, si cu MAPA.
Inca politicoasa, il rog sa-mi spuna de unde are datele mele de contact. Raspunsul este la fel de evaziv.
Si incepe sa-mi vanda gogosi. V-am spus ca eu am gogoserie?
Si imi spune de pilonul II- il anunt ca am fost "obligata" sa-mi aleg asiguratorul de aproape 2 ani, deci sa-mi prezinte urmatoarea chestie. Si-mi spune de pilonul III- il intreb daca pot sa am un asigurator la pilonul II si unul la pilonul III, ca eu stiu ca nu. O sa intrebe.
Continuam cu pensia privata, la care nu avea carticica de prezentare, dar o sa mi-o trimita el. Toate intrebarile mele au primit acelasi raspuns- o sa intrebe.
Continuam cu investitiile, ca avea carticita pentru ele. Eu intrebari, el raspunsul standard "o sa intrebe".
Si dupa ce pierd 20 de minute, in care eu pun intrebari si el spune o sa intrebe si tot bifeaza pe un formular, ii multumesc pentru timp, iar el ma roaga sa-i semnez formularul, ca el mi-a prezentat produsele, iar eu sunt interesata. ATAT.
Dupa o ora de la aceasta discutie, ma suna sa ma mai intrebe ceva, ca a uitat sa ma intrebe atunci.
Dupa o saptamana, ma suna o colega sa ma intrebe daca sunt multumita de prezentare.
La aproape un an, adica azi, sunt sunata de la compania Eureko sa ma felicite (va dati seama ce tare sunt? In mai putin de un an, eu castig tot la Eureko, voua nu va mai las nimic) pentru planul de investitii al tatalui meu in care eu sunt trecuta ca beneficiar.
Plan de investitii si eu beneficiar? Tata? Eureko?
.".. ăăă ... ne cerem scuze, dar credem ca e o greseala.
Serios? Si atunci cum de ati sunat la mine si stiti si cum ma cheama?
... ăăă ... se pare ca e o greseala. Sunteti sigura ca are nu are un plan de investitii? O sa vorbim cu el."
Scurta sinteza- consultanti habarnisti, agenti de vanzari habarnisti, erori grave in baza de date, incercari patetice de a vinde "nustimce".
Anul trecut am fost acuzata de niste prietene ca m-am cam infipt in baietasul acela, ca era si el un student probabil si facea un ban. Eu sper sa-l fi descurajat si sa nu fi ajuns in fata unui om care sa-si faca mila de el ca e student si sa-si dea banii pe mana unor "habarnisti".
Va mai amintiti cine a suferit la inceputul crizei din 2008? O banca de investitii, care a stiut pe cine sa trimita si unde, astfel incat "clientii" sa-si lase economiile pe mainile lor. Urmarea o stim cu totii.
Cei de la Eureko nu au reusit decat sa-mi provoace mie o criza de nervi.
Astept cu interes anul urmator cand iar o sa fiu felicitata de compania Eureko, daca o mai exista pe piata pana atunci.

miercuri, 24 august 2011

Regula lui 100%

Scriam recent cum este influentata viata noastra de stirile transmise la tv.
Acum suntem bombardati cu stiri despre recolta de anul acesta, recolta peste asteptari, recolta ca in anii buni ai comunismului, cand se raportau productii de 200% la hectar.
Nu am inteles niciodata cum poti sa ai productie la hectar peste 100%. Adica cultivi un hectar de porumb si de pe hectarul acela de porumb te astepti sa culegi tot porumbul, fiecare bob, fiecare frunza, adica 100% din ce ai semanat. La final, dupa ce ai cules tot, constati ca ai productie 200%. Ai avut porumb modificat genetiv si au crescut 2 tulpini dintr-o radacina? Ai avut 10-15 coceni pe tulpina in loc de 5-6? Ai cultivat 2 hectare, dar ai calculat doar unul? Imi explica si mie cineva cam ce matematica nepredata in scoli au studiat cei ce raportau productiile acestea?
In zilele noastre practica este aceeasi, avem productii peste norma, desi cu 3 luni in urma ne plangeam ca nu o sa avem un pai de pus in fanar.
Rapoartele agentiilor de turism sau ale operatorilor arata ca, la mare, au fost zile cu grad de ocupare de peste 175%. Sa inteleg ca un hotel care are 50 de camere, adica poate fi ocupat de 100 de persoane, a fost ocupat de 175 de persoane. Folosind o minima logica, inseamna ca 3 sferturi din cei cazati au venit cu copii peste 5 ani (cei sub aceasta varsta nu sunt luati in calcul). Nu-s cam multi?
Din ce am invatat eu pe la scoala, atunci cand nu bateam mingea organizat, poti sa spui ca ai cu x% mai mult fata de perioada Y (iti alegi o perioada de referinta la care raportezi rezultatul), poti sa ai productie de 150% la saibe si cuie, daca angajatii tai muncesc cu drag si spor sau sunt tinuti abuziv peste program.
Judecand dupa rezultatele uimitoare pe care tara noastra le inregistreaza in perioada de criza economica mondiala, ma gandesc ca in 2012, cand sunt alegeri, este foarte posibil sa avem un procentaj de 130% in prezenta la alegeri.
sursa
Sa mai spuna cineva ca noi nu suntem speciali. Altii se lupta cu cutremure, inundatii, uragane, incendii si tot ce le mai poate da natura, noi ...

miercuri, 10 august 2011

Bate vantu, frunza-n dunga

Ma tot gandesc ce rima ar merge in continuare, judecand dupa ce se intampla in jurul nostru, dar cred ca fiecare are imaginatia necesara sau nervii necesari pentru asta.
Spun unii ca a a revenit criza. Eu nu stiu sa fii plecat criza, dar poate se mai simtea criza doar in Romania si in restul lumii nu.
Ceea ce este foarte amuzant este cum au reusit nenicii de peste mari si tari sa strice ploile in Romania, tocmai in an electoral. Acum trebuiau sa se redeschida robinetii la miere si lapte, sa vedem prin orase cainii cu covrigi in coada, sa ne schimbam masinile cu totii, sa ne caram salariile cu roaba, dar nu.
Trebuiau sa vina vina niste nenici si sa spuna ca SUA au niste probleme, care SUA au hotarat sa-i caute de galci pe acei nenici (exprimare eronata intentionata). Cata ironie poate fi in acest caz? Adica eu, cea mai mare natiune din lume, te avizez pe tine sa lucrezi si te platesc si te fac mare, dar intr-o zi te hotarasti sa ma arati cu degetul. Si, evident, eu incep sa te controlez ca mi se pare ca nu iti faci treaba bine si m-ai aratat cu degetul degeaba.
Si uite cum din cauza unora care stau in fata calculatorului, se zguduie un glob intreg.
Dar cu Romania ce-ati avut?
Am vazut profesorii in Piata Victoriei, asteptau sa primeasca salariile marite cu 50%, erau si functionarii publici acolo, aia 10.000 anuntati de ministru ca vor primi concediu nelimitat, mai in spate erau pensionarii care nu mai stiu ce sa faca cu pensia ca e criza si ei nu mai pot pleca in croaziere asa ca o doneaza guvernului, pe flancuri erau cei din sanatate care vor sa dea la Crucea Rosie tot ce le prisoseste prin spitale, ba chiar or sa dea si spitale pentru lumea a III-a, si cu totii erau incercuti de tinerii absolventi de licee, aproaspat admisi la Harvard, Yale, Oxford si Sorbona.
Iar o sa spuneti ca e guvernul de vina dar el, saracu, chiar nu facea nimic cand a revenit criza. Dar chiar nimic.
Stiu ce rimeaza cu titlu si se termina in "in punga".

joi, 4 august 2011

La ce mai renuntam?

Intr-o buna zi constati ca ai vicii. Nu stii cate, dar ai.
Si incepi sa renunti, ca doctorii, nevasta, catelul, spun ca e spre binele tau.
Si renunti la fumat.... si descoperi prajiturile si guma de mestecat.
Si renunti la alcool .... ca te-ai ingrasat de cand nu mai fumezi, iar alcoolul dauneaza sanatatii. Si descoperi Coca Cola si shake-ul si orice combinatie de fruct cu lapte si suc si .....
Si renunti si la prajiturile proaspat descoperite ca doar te-ai lasat de fumat, te-ai lasat de alcool, te lasi si de prajituri. Si descoperii minunile tehnicii moderne, internetul si toate prostiile de gadgeturi.
Si dupa ce ai investit in toate tampeniile nefolositoare, te lasi si de asta, spre bine buzunarului tau.
Si spui ca este timpul sa te reapuci de sport. Si descoperi ca nu mai ai 15 ani si te cam tin incheieturile, asa ca o iei mai incet cu sportul.
Si cei din jur se incapataneaza sa te sustina in orice nebuniei ai avea. Toti cred ca e spre binele tau sa te lasi de fumat, sa te lasi de mancat, sa te lasi de baut, sa te lasi de internet, sa te lasi de gadgeturi.

Poti sa te lasi si de viata???

sursa

Care o mai fi scopul sa traiesti daca tot ce-ti place, iti face placere sa faci sau iti bucura pentru momente scurte existenta, spun altii ca nu ti-ar face bine? Si te gandesti ca totusi, lumea e plina de ignoranti care nu stiu ce le face rau sau nu si traiesc fara niciun stres suplimentar.
Si maine la ce mai renuntam?